Він скерував до МОЗ та Прем’єр-міністра депутатський запит щодо організації протиракової боротьби в Україні, вжиття невідкладних заходів з профілактики та ранньої діагностики найбільш розповсюджених видів злоякісних новоутворень, а також фінансування лікування онкохворих дітей та дорослих життєво необхідними лікарськими засобами на 100 відсотків від потреби.

За словами Геннадія Вацака, Україна входить до першої десятки країн світу щодо захворюваності на рак. Онкологічні захворювання у нас на другому місці після серцево-судинних і щороку забирають життя 90 тисяч українців, 35 відсотків з яких є у працездатному віці.

«Щогодини в Україні реєструють понад 20 нових випадків захворювань на рак, а помирають 10 людей. Переконаний: завдання держави дбати про те, щоб ті, хто захворів на цю недугу, мали можливість отримувати необхідне лікування безплатно та 100-відсотково забезпечуватися необхідними медпрепаратами. Ніхто не має бути з бідою наодинці. Не забуваймо, що права хворого на рак є правами людини», — написав Геннадій Вацак на своїй сторінці у Фейсбуці, додавши, що серед звернень, що надходять до нього від виборців, найбільше від тих, хто захворів на рак. «У кожному зверненні — прохання про допомогу на лікування. Але це — завдання держави забезпечити хворих життєво важливими ліками, аби вони не віддавали останнє за можливість порятунку, не шукали різні фонди допомоги», — написав парламентарій.

Власне, у зверненні наголошується, що впровадження заходів із профілактики та ранньої діагностики найбільш розповсюджених видів зло-
якісних новоутворень дасть змогу істотно підвищити рівень раннього виявлення таких захворювань та заощадить бюджетні кошти. Однак, переконаний парламентарій, необхідно, щоб такі заходи набули статусу обов’язкових для населення та були систематизовані певним чином (з визначенням видів, методів та періодичності проведення типів скринінгу для різних вікових груп населення, осіб з груп ризику тощо) з метою забезпечення їх ефективності.

Народний депутат нагадав також, що Постановою Верховної Ради від 2 вересня 2020 року № 862-IX схвалено рекомендації парламентських слухань на тему: «Організація протиракової боротьби в Україні. Проблеми та шляхи їх вирішення». Відповідно до них Кабміну рекомендовано розробити та внести на розгляд парламенту для затвердження проект закону про загальнодержавну цільову програму боротьби з онкологічними захворюваннями, передбачивши її належне щорічне фінансування та комплекс заходів, спрямованих на виконання резолюції Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я «Профілактика раку та боротьба з ним у контексті комплексного підходу».

Тож Геннадій Вацак просить надати йому інформацію щодо реалізації рекомендацій парламентських слухань, а також вжити належних дієвих та невідкладних заходів із профілактики та ранньої діагностики найбільш розповсюджених видів злоякісних новоутворень.