До рейтингу ввійшли 24 найбільші міста України. Редакція оцінювала населені пункти за 16 критеріями.

Максимально можна було набрати 125 балів, повідомили в редакції. 50 балів місто могло отримати за економічні показники — по десять балів за кожен із п’яти критеріїв (рівень середньої зарплати, вартість умовного продуктового кошика, середня вартість житла в новобудовах і оренди квартир, а також співвідношення кількості резюме до вакансій). 10 балів місту могла принести наявність у ньому навчальних закладів, які ввійшли до рейтингу «Фокуса» «100 кращих шкіл». 25 балів — по п’ять за кожен із п’яти критеріїв якості муніципальних послуг (транспортна інфраструктура, водопостачання, доступність міста для людей з інвалідністю тощо).

Також оцінювалась діяльність поліції та особисте відчуття безпеки під час пересування поодинці темними вулицями свого району. 10 балів місто могло отримати за два екологічні показники: кількість викидів основних забруднювальних речовин в атмосферу та кількість небезпечних відходів I—III класів у розрахунку на одного жителя. Ще 10 балів додавали показники середньої очікуваної тривалості життя. Максимум 10 балів додавалося за показник кількості злочинів на 10 тисяч жителів. Та ще 10 балів — за рівень захворюваності на COVID-19.

Кропивницький набрав 73 бали зі 125 можливих та посів дев’яте місце, лише на два місця відставши від столиці. Найкращим за рівнем комфортності проживання визнано Тернопіль.