Вацлав Халоупек, Їржі Ручіжка, Олена Кондратюк, Давід Смоляк.

Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк провела зустріч із першим заступником Голови Сенату Парламенту Чехії Їржі Ружічкою, головою і заступником голови Постійної комісії з питань ЗМІ Сенату Вацлавом Халоупеком і Давідом Смоляком.

Сторони обговорили питання двосторонніх відносин, міжпарламентської співпраці та створення «Кримської платформи» у вищому законодавчому органі Чеської Республіки. Пан Їржі, зокрема, наголосив, що результати парламентських виборів, які відбулися в Чехії в жовтні, жодним чином не вплинуть на намір створити «Кримську платформу» в чеському парламенті. «Спільна зацікавленість у нашій співпраці вже переростає у важливу стратегічну діяльність, у тому числі на міжнародній арені. Чехія підтримує створення групи у парламенті, яка б опікувалася «Кримською платформою», — підкреслив він.

Окремо учасники зустрічі торкнулися питань медіаграмотності, гендерно-збалансованого медіаконтенту, розвитку суспільного мовлення та протидії гібридним інформаційним загрозам. «У період дезінформації та російської агресії для нашої країни питання медіаграмотності, свободи слова, боротьби з фейками та масовою дезінформацією є пріоритетними. Більше того, Україна вже має певний практичний досвід протидії таким зовнішнім інформаційним атакам і може бути прикладом для інших країн», — наголосила заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк.

Також сторони обговорили питання довіри громадян до медіа і державних інституцій. «Наявність такої довіри, взаємної поваги і партнерства дозволяють країнам і суспільствам краще протидіяти сучасним гібридним загрозам, в тому числі в інформаційній сфері», — підкреслила О. Кондратюк. Водночас, Їржі Ружічка зазначив, що споживачі інформації мають отримувати широкий спектр думок, але бути підготовленими та володіти навичками медіаграмотності.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.