Для того, щоб працював колективний імунітет, переконані фахівці Всесвітньої організації охорони здоров’я, необхідно щепити 50—70 відсотків дорослого населення. Незважаючи на те, що в сусідніх європейських країнах відсоток вакцинованих істотно вищий, за даними Our World in Data, станом на 23 жовтня в світі поки що здобули штучний імунітет до коронавірусу лише 37,6 відсотка населення.

Народним депутатам, які представляють у парламенті фракцію «Батьківщина», така ситуація видається тривожною. Тож вони зареєстрували у Верховній Раді проект змін, які стосуються соціального захисту осіб, котрі отримали профілактичне щеплення від інфекційних хвороб (№ 5484). Інформаційна кампанія щодо популяризації вакцинації в нашій країні провалена, а правоохоронці на вищому рівні мали б знайти винних у цьому, бо рекламних роликів чи білбордів недостатньо, наголосив в ефірі телевізійного канала Михайло Цимбалюк, який є одним з авторів поданого законопроекту. Молодь і так здебільшого вакцинується, каже він, а упередження виникають переважно в людей старшого віку — в невеликих містах та селах, адже інформацію там отримують не завжди актуальну та правдиву.

Згідно з опитуванням Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) на початок травня 2021 року 53 відсотки українців не були готові робити щеплення впродовж найближчих декількох місяців. Більшість, а це 40 відсотків, відповіли, що вакцини ще недостатньо перевірені. Друга за популярністю відповідь — недовіра вакцинам, що є в Україні. Ще 20 відсотків опитаних вважають, що «наслідки від вакцини можуть бути гірші, ніж від коронавірусу. А 17 відсотків опитаних не довіряють будь-якій вакцинації. На цьому наголошується в пояснювальній записці, яка супроводжує законопроект.

Зусилля більшості країн світу нині спрямовані на створення колективного імунітету. Набори примусів та стимулів не однакові. Наприклад, в одних країнах щеплення є обов’язковим для груп ризику, включаючи лікарів та представників інших соціальних професій (вчителів, поліцейських тощо). Інші країни заохочують вакцинацію одноразовим грошовим «призом» за проходження повного курсу щеплень. В ЄС та Північній Америці проект так званих «зелених паспортів» вакцинованих осіб перебуває на кінцевій стадії впровадження. Низка країн пропонує вакцинованим особам безоплатну медстраховку на випадок захворювань, пов’язаних зі щепленням. Найбільш поширений прийом — надання бюджетної компенсації страхових премій на користь приватних страхових компаній або страхових планів. Однак деякі країни відшкодовують збитки вакцинованих осіб безпосередньо з бюджету або з обов’язкових соціальних страхових фондів.

Водночас в Україні не існує системи обов’язкового персоніфікованого медичного страхування, а стан Державного бюджету навряд чи «потягне» виплати за повну вакцинацію. Загальна ліквідність приватного страхового ринку України, вочевидь, не дасть змоги покрити страхові ризики, пов’язані з можливим захворюванням вакцинованих осіб на COVID-19 або на хвороби, спричинені поствакцинальними ускладненнями, йдеться в пояснювальній записці. Впровадження обов’язкової вакцинації грубо порушує приписи розділу Конституції, який стосується прав, свобод та обов’язків людини і громадянина. Відтак єдиним дієвим способом заохочення українців до добровільної вакцинації є покриття ризиків їх можливих захворювань, включаючи тимчасову непрацездатність, інвалідність, смерть (у тому числі перинатальну) за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування, переконані народні депутати.
Головною метою законопроекту № 5484 є надання стимулів громадянам України прийняти самостійне рішення про профілактичне щеплення проти інфекційних хвороб. Також ідеться про збільшення соціального захисту вакцинованих осіб, посилення юридичної відповідальності посадових та службових осіб, які допустили реєстрацію неякісних (неефективних, небезпечних) медичних імунобіологічних препаратів (вакцин) або порушили правила їх зберігання, транспортування або застосування.

Для цього документом передбачається запровадити кілька інструментів. Зокрема, надати право Кабінету Міністрів та відповідному центральному органу виконавчої влади приймати рішення про запровадження спеціального документа, який підтверджує факт вакцинації особи, підпадає під вимоги закону про захист персональних даних, узгоджується з вимогами інших країн, які використовують схожий документ для спрощення перетину кордонів, не призводить до звуження прав громадян згідно із статтею 24 Конституції України. Пропонується також запровадити державне соціальне страхування вакцинованих осіб, встановити перелік страхових випадків та порядок встановлення причинного зв’язку між вакцинацією та захворюванням (інвалідністю, смертю), визначити зміст страхових виплат та перелік їх вигодонабувачів тощо. Наголошується, що законопроектом уперше пропонується встановити правила соціального захисту вагітних.

За словами М. Цимбалюка, проект змін № 5484 уже підтримали на профільному комітеті. А 19 жовтня його включено до порядку денного сесії. Натомість фахівці Головного науково-експертного управління апарату Верховної Ради за результатами розгляду законопроекту не підтримують вирішення порушеного у ньому питання в запропонований спосіб. У будь-якому разі рішення прийматимуть більшістю голосів у сесійній залі.