«Ні для кого не секрет, що сектор безпеки та оборони традиційно вважався сферою докладання виключно чоловічих сил, знань, енергії, — написала вона пізніше на своїй сторінці у Фейсбуці. — Однак життя змінюється, і в усьому світі збільшується частка жінок у збройних силах, право-охоронних органах. Українська армія поступово змінює підходи, стаючи більш відкритою для участі жінок та залучаючи їх до реалізації завдань державної безпеки та оборони». За словами заступниці глави парламенту, війна на сході нашої країни показала важливу роль жінок, які безпосередньо беруть участь у воєнних діях у складі Збройних Сил України. Так, за даними Генерального штабу ЗСУ, станом на 2021 рік, в українській армії служать понад 31000 військовослужбовиць — це 14 відсотків від загальної кількості боєздатного військового складу. У 2016—2019 роках депутатки і депутати парламентського міжфракційного об’єднання «Рівні можливості» підтримали адвокаційну кампанію щодо скасування обмежень для жінок на проходження служби у Збройних Силах України та навчання у військових ліцеях. А цього року ми побачили перший випуск 20 хоробрих і обдарованих дівчат-ліцеїсток Київського військового ліцею імені Івана Богуна, які вирішили пов’язати своє життя з українським військом.

«Наше МФО також активно взаємодіяло з Міністерством оборони України, що дало змогу не лише привернути увагу до проблеми, а й пришвидшити прийняття двох наказів, що суттєво розширили перелік посад, які можуть обіймати жінки-військовослужбовиці, — продовжила О. Кондратюк. — Парламент всіляко намагається постійно тримати питання рівних прав і можливостей у секторі безпеки і оборони у своєму порядку денному». Резолюція «Жінки, мир, безпека» та інші законодавчі ініціативи сприяють становленню рівності, збільшенню залученню жінок до врегулювання конфліктів та постконфліктних ситуацій, переконана вона. За словами О. Кондратюк, позитивні зміни є і вони відчутні, а військова служба в Україні, безумовно, з кожним роком стає дедалі гендерно чутливішою.

Водночас проблеми, пов’язані зі справедливими та належними умовами проходження військової служби для жінок, з їхнім паритетним представництвом в ЗСУ, у врегулюванні військових конфліктів та миротворчих процесах все ще існують. І їх не можна замовчувати, зауважила заступниця Голови Верховної Ради. «Питання є комплексним та потребує промоції і з боку парламенту та уряду, і з боку армії, — каже вона. — Ми всі повинні розуміти, що рівні права та можливості жінок та чоловіків — це в першу чергу про рівень демократичності суспільства».

Вл. інф.

Фото зі сторінки Олени Кондратюк у Фейсбуці.