COP26 стане першим самітом, на якому підсумують зроблене і незроблене для виходу з кліматичної кризи відтоді, як 2015 року було підписано Паризьку кліматичну угоду. Участь у саміті візьмуть глави держав, в тому числі й Президент Володимир Зеленський, урядів, міністерств, а також науковці та представники різних галузей, оскільки зміна клімату впливає абсолютно на всі сфери життя на планеті. Стосовно сподівань від зустрічі, то в Україні очікують узгодження амбітних та системних заходів, що допоможуть кожній з країн-учасниць досягти своїх кліматичних цілей.

«Зокрема, важливо успішно завершити переговори за статтею 6 Паризької угоди щодо створення ринкових та неринкових механізмів зменшення викидів вуглецю. Це рішення необхідне для ефективної реалізації Паризької угоди, а отже, і виконання Україною своїх зобов’язань», — сказала віце-прем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина в інтерв’ю «Європейській правді». Вона відзначила, що  в липні уряд затвердив амбітний НВВ-2 про зниження викидів на 65% до 2030-го від рівня 1990 року. «Це і є наш внесок у глобальний рух до повної декарбонізації для протидії зміні клімату», — додала О. Стефанішина.

Крім того, на саміті Київ має намір долучитися щонайменше до чотирьох екологічних ініціатив: Глобальної ініціативи щодо скорочення викидів метану; Декларації про лісо- та землекористування; Ініціативи зелених мереж — одне сонце, один світ, одна мережа; Ініціативи «Лідерська група промислового переходу».

Також Україна планує долучитися до Заяви щодо глобального переходу від вугілля до чистої енергетики.

Заступниця голови Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів Ірина Ставчук у свою чергу відзначила, що принципово важливим є також питання доступу до фінансових ресурсів Зеленого кліматичного фонду. За словами Ірини Ставчук, потреба України в екологічній модернізації становить майже 102 млрд євро.

ЦИФРА

Згідно з даними Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, 26% українців вважають проблеми екології однією з найактуальніших загроз для країни. Занепокоєння екологічною ситуацією потрапило в першу трійку загроз для безпеки країни. 64% громадян вважають, що за останні декілька років екологічна ситуація у місцевості, де вони проживають, гіршою.