У пік переробки солодких коренів значно зросла ціна на природний газ. Восени 2020-го цукровари області платили за кубометр блакитного палива сім-вісім гривень. Тепер змушені купувати таку само кількість газу по 28 гривень. Збільшення затрат позначиться на собівартості продукції. Кристали можуть подорожчати до 35 і навіть 40 гривень за кіло. Такі прогнози висловлюють експерти.

Нині на ринках Вінниці цукор продають по 30 гривень за кілограм. У великих супермаркетах — дешевше на дві-три гривні.

На Гайсинському і Томашпільському цукрозаводах є можливість використовувати замість газу вугілля, для цього пристосовано технологічне обладнання. Якщо вартість газу не знизиться, перейдуть на альтернативне паливо, хоча це процес непростий.

Загалом в області працюють п’ять цукрозаводів. З початку виробничого сезону ними перероблено 1,1 мільйона тонн коренів і вироблено 165 тисяч тонн солодкого піску.

Цукристі викопано на 44,7 тисячі гектарів, це 90,1% від загальної площі. Зібрано понад 2,2 мільйона тонн буряків. Середня врожайність становить 505,5 ц/га — на 92,3 ц/га більше від минулорічного показника. На заводи доставлено 1,3 мільйона тонн сировини.

Завершити збирання врожаю цукристих планують до кінця першої декади листопада. За умови, якщо збережеться така суха погода, як нині.

Вінницька область.