Вадим Рабінович, Петро Порошенко, Тарас Батенко, Павло Бакунець.


Ярослав Железняк, Юлія Тимошенко, Давид Арахамія, Тарас Мельничук, Олександр Корнієнко.

«Ми бачимо цифри епідеміологічної ситуації і в світі, і в Україні. Тому закликаю громадян України, які не мають протипоказань, вакцинуватися, дотримуватися санітарно-епідеміологічних заходів», — такими словами Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук відкрив засідання Погоджувальної ради представників депутатських фракцій та груп.

Глава парламенту нагадав, що у Верховній Раді також продовжено кампанію з вакцинації. Крім того, враховуючи кількість охочих вакцинуватися, у готелях «Київ» та «Національний» також будуть відкриті пункти щеплень.

«Цього тижня ми дійшли попередньої згоди про прийняття постанови, яка стосуватиметься рівних правил для всіх — народних депутатів, гостей Верховної Ради, журналістів щодо відвідування будівлі Верховної Ради України. Дуже сподіваюся, що на позачерговому засіданні ми підтримаємо цю постанову», — сказав Руслан Стефанчук.

Водночас Голова Верховної Ради нагадав, що 1 листопада відзначається День заснування Європейського Союзу, який утворився на основі підписаного 7 лютого 1992 року Маастрихтського договору, що набув чинності 1 листопада 1993 року. «Нині ЄС — економічний та політичний союз 27 незалежних держав-членів, що розташовані в Європі. ЄС — це сім’я демократичних європейських цінностей, які об’єднались заради миру і процвітання, сказав Р. Стефанчук, нагадавши, що курс до ЄС закріплений у Конституції, і робота Верховної Ради, яку вона демонструє останнім часом, і позачергові засідання, присвячені питанням щодо вступу України до ЄС — це яскравий приклад того, яким шляхом ми маємо рухатися.

Голова Верховної Ради серед іншого закликав колег також надсилати пропозиції до плану законопроектних робіт на 2022 рік і оновити робочу групу з реформування Регламенту парламенту.

На завершення Голова Верховної Ради привітав Михайла Теплюка з 30-ю річницею роботи в апараті парламенту.

Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко закликав колег не затягувати процес розгляду бюджету. Одна з причин цього, за його словами, та, що на грудень заплановані сесії обласних та місцевих рад щодо прийняття їхніх проектів бюджетів, які ґрунтуються на головному кошторисі країни.

Щодо протиепідеміологічної ситуації, Олександр Корнієнко зауважив, що поряд з парламентом буде розгорнуто центри мобільного тестування на антиген для тих, хто хоче потрапити у Верховну Раду.

А з огляду на ситуацію, що склалась в енергетичному секторі, Перший заступник глави парламенту запропонував запросити на годину запитань до уряду міністра енергетики.

Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк, торкнувшись ситуації з коронавірусом, зауважила, що парламент має бути солідарним з медиками, освітянами, держслужбовцями, всіма громадянами, які мають бути щеплені, щоб працювати та утримувати свої родини. «Не просто бути солідарними. Ми зобов’язані самі подати приклад вакцинації та роботи в нових умовах. Люди чекають від нас такої відповідальної поведінки», — наголосила вона, констатувавши, що за період пандемії ми втратили понад 11,5 тисячі громадян. Політик застерегла всіх від фейкової вакцинації. Вона не може мати місце у такій відповідальній інституції, якою є Верховна Рада України. Ба більше, вона висловилась за посилення відповідальності за виготовлення або свідоме використання фейкових сертифікатів про вакцинацію.

Друге питання, на якому акцентувала увагу Олена Кондратюк — це енергетична безпека країни. «Ми маємо чітко розуміти, як обстоюватимуться національні інтереси України в енергетиці. Як влада захищатиме нашу енергетичну безпеку, як Україна буде диверсифікувати джерела поставки енергоносіїв. Чи достатньо нам буде запасів газу та вугілля, аби почуватися безпечно. Та як нині виконується меморандум, підписаний між урядом та місцевим самоврядуванням про недопущення зростання тарифів на комунальні послуги для населення. Можливо, це питання консультативної ради з місцевим самоврядуванням», — зауважила політик, припустивши, що така рада може бути скликана у непленарний тиждень.

Голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія підтримав усі позиції стосовно відповідальності за фейкові сертифікати про вакцинацію. На його думку, це має бути солідарна відповідальність, як лікаря, який видає такий сертифікат, так і пацієнта, який його купує. Крім того, він запропонував колегам спільно підписати лист до уряду щодо тимчасової заборони експорту кисню.

Депутат закликав також ухвалити законопроект № 5600, який має розглядатися за спеціальною процедурою. «Бо далі йде законопроект № 3205-2 — це питання кредитів малим фермерам. Це програма, яку ми реалізуємо спільно зі Світовим банком.

Співголова фракції «ОПЗЖ» Вадим Рабінович, розкритикувавши дії влади як в системі охорони здоров’я, так і в енергетичному секторі, зауважив: «Ви добиваєте поранену Україну своєю божевільною економічною, зовнішньою політикою. Коли була можливість підготуватися до нової ковідної хвилі, ви почали зі швидкістю світла закатувати гроші в асфальт і все ніяк не можете зупинитися».

Петро Порошенко (фракція «ЄС»), зауваживши, що Україна б’є рекорди за кількістю хворих, загиблих, за чергами до моргів і антирекорд з вакцинації, наголосив, що нині щеплено 18% і це другий найнижчий рівень в Європі.

Він закликав продемонструвати політичну волю парламенту і підтримати постанову у формі заклику до українців вакцинуватися.

Торкнувшись законопроекту № 5460 про кисневі станції, народний депутат запропонував розглядати його не у п’ятницю, як це передбачено порядком денним, а на ще одному позачерговому засіданні у вівторок.

Лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко заявила, що довибори у 197-му окрузі (Черкащина) відбувались із порушеннями, зокрема підкупом виборців. Відповідні факти, за її словами, зафіксовано «Опорою» та рухом «Чесно».

«Якщо поліція не відреагує, буде зрозуміло чому міняли міністра внутрішніх справ», — зауважила вона, додавши, що нові обличчя при владі обираються за старими корупційними схемами. Торкнувшись епідеміологічної ситуації, Ю. Тимошенко запропонувала переглянути зміни до бюджету на цей рік.

Голова фракції «Голос» Ярослав Железняк наголосив, що нині перед країною стоять три виклики: COVID, енергетична криза та проблеми з бізнесом. «Давайте нарешті зупинимось щодо політичних розбірок, піару і вийдемо з конкретним планом для бізнесу, як ми переживемо цю зиму», — наголосив він і додав, що парламент має взяти на себе відповідальність і дати чітку відповідь по кожному з цих трьох питань.

Тарас Батенко, група «Партія «За майбутнє»,  закликав включити до порядку денного та розглянути проект постанови про звернення Верховної Ради України до Ради безпеки ООН про визнання ФСБ та Головного управління Генштабу ЗС РФ терористичними організаціями.

Павло Бакунець (група «Довіра») у контексті поширення коронавірусу також зауважив, що альтернативи щепленню немає. Водночас він торкнувся невиплати «ковідних пакетів» — це договори між медзакладами та НСЗУ. «Є проблема як з укладанням цих договорів, так і з механізмом їх роботи. А що найгірше — з механізмом їх фінансування. Несплата лікарням грошей за «ковідні пакети» за пролікованих хворих — це означає відсутність заробітної плати у медпрацівників, відсутність безплатних ліків для пацієнтів і що найгірше — відсутність кисню для лікарень. Тому наша група вчергове закликає уряд врегулювати це питання», — сказав він.

За підсумками пропозицій представників депутатських фракцій та груп на годину запитань до уряду вирішили запросити міністра енергетики з доповіддю про стан забезпечення паливно-енергетичного комплексу та житлово-комунального господарства України енергетичними ресурсами на період опалювального сезону 2021—2022 року.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут