За даними МОЗу (на 01.11), рівень завантаженості ліжок із киснем у ковід-лікарнях становить 70,3%. У червоній зоні епіднебезпеки — Київ та 15 областей.

У профільному відомстві прогнозують пікові показники коронавірусної захворюваності ще протягом двох тижнів. «Нині виходимо на пік, після чого зазвичай буває спад, і ми цього очікуємо. Найближчий тиждень-два, думаю, ще спостерігатиметься така ситуація», — сказав на брифінгу перший заступник міністра охорони здоров’я Олександр Комарида.

Тим часом, за даними соцопитування, проведеного групою «Рейтинг», 41% українців бояться захворіти на коронавірус, але 43% не готові вакцинуватися... При цьому 37% опитаних покладають відповідальність за імунопрофілактичну кампанію на міністра охорони здоров’я, 18% кажуть, що за цю ініціативу має відповідати Президент, 13% — головний санітарний лікар, 10% — Верховна Рада, 3% — Прем’єр-міністр.

Зі свого боку доктор медичних наук, професор, епідеміолог Наталія Виноград вважає, що українці отримують занадто багато інформації про коронавірус із різних джерел. Це інформаційне навантаження слід зменшити.

«Припиняємо зайве інформаційне перевантаження населення. На мою думку, протягом двох років це один із критичних напрямів. Комусь вигідно, щоб люди постійно нервували, мали різноспрямовану інформацію», — зазначила епідеміолог, повідомляє «Обозреватель».

Щодо вакцинації альтернативи немає. МОЗ наполегливо закликає співвітчизників пройти антиковідну імунопрофілактику. І після відповідних обмежень, спричинених епідситуацією, кількість охочих зробити щеплення різко збільшилася.

А поки що приблизно 5,8 млн пацієнтів, які уклали декларації з лікарями первинної медичної допомоги, пройшли повний курс вакцинації від COVID-19, ще майже 7,4 млн отримали щеплення лише однією дозою, інформує прес-служба МОЗу.

Але навіть одна доза вакцини дає змогу зменшити «ковідні» ризики, стверджують лікарі. «Після першої вакцинації на перший-третій день вакцина ще не захищає, але навіть одна доза дає змогу знизити ризик важкого перебігу COVID-19 й уникнути смерті. Навіть одне дозування вакцини запобігає госпіталізації у відділення інтенсивної терапії. Дві дози краще, ніж одна, але одна доза — це краще, ніж нічого», — каже імунолог, голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики, кандидат медичних наук Федір Лапій.

За його словами, вакцинації потребують усі, хто перехворів на «корону». Мовляв, через 28 днів після появи симптомів можна робити щеплення і взагалі не потрібно орієнтуватися на рівень антитіл.