Керівник головного управління ДПС у Вінницькій області Микола Суржиков: «Телефонують багато, але поки що ніхто не скористався податковою амністією».

— А чому вони не ставлять питання про повернення хабарів, що їх бізнес роздав чиновникам на високих і малих посадах?

З 1 вересня набув чинності закон про податкову амністію, повна назва документа, прийнятого Верховною Радою і підписаного Президентом, — «Про проведення в Україні спеціального добровільного декларування фізособами належних їм активів із подальшою сплатою одноразового збору до бюджету».

Навіть через два місяці з часу запровадження амністії ніхто у Вінницькій області не здекларував свої статки, з яких не було сплачено податки. Чим це викликано? Свою думку з цього приводу висловив керівник головного управління Державної податкової служби у Вінницькій області Микола Суржиков та один з місцевих підприємців, який погодився говорити на умовах анонімності.

Телефонують багато, але ніхто не платить

— Чому не декларують? — перепитує Микола Суржиков. — На мою думку, причина в тому, що податкова амністія — це нове явище для підприємців. Тож, вочевидь, платникам податків потрібен певний час, щоб його вивчити, проаналізувати, усвідомити важливість справи, запропонованої державою.

Співрозмовник переконаний, що з часом у регіоні з’являться ті, хто виявить бажання скористатися можливістю податкової амністії. Підставою для такого переконання є телефонні звернення до управління ДПС.

— Маємо багато дзвінків стосовно питань податкової амністії, — продовжує Микола Суржиков. — Хто телефонує, намагається все детально з’ясувати. Щоправда, серед телефонних абонентів є й такі, чиї статки не підпадають під дію закону про амністію. Про це говоримо підприємцям.

Керівник управління ДПС в області особисто долучається до роз’яснення закону про амністію. Микола Суржиков провів низку заходів, зокрема, брав участь у програмі на одному з місцевих телевізійних каналів, відповідав на дзвінки глядачів. Запрошував журналістів на брифінг. Спілкувався з підприємцями. Суть податкової амністії роз’яснюють також його заступники. Роблять це під час виступів у ЗМІ, на зустрічах з потенційними декларантами.

Виділено окремі телефонні лінії, визначено відповідальних працівників для надання консультацій. Інформацію можна знайти як на сайті ДПС, так і управління ДПС в області.

— З якими запитаннями найчастіше звертаються? — запитую співрозмовника.

— Найбільше запитань виникає щодо застосування добровільного декларування. Цікавляться, як бути з наявністю у власності декількох об’єктів нерухомого майна, чи декількох транспортних засобів. Запитують щодо коштів у готівковій формі. Ті, хто працював за кордоном, цікавляться, чи вони підпадають під дію закону. Було декілька звернень від людей, яких цікавить, чи потрібно декларувати дорогоцінні речі, золото, ювелірні вироби, антикваріат... Одне запитання ставить майже кожен, хто телефонує. Воно звучить так: «Що буде, якщо не задекларувати?».

— У законі записано, що це справа добровільна, — каже Микола Суржиков. — Так і пояснюємо підприємцям. При цьому наголошуємо, що одноразове декларування вигідне і для декларанта, і для держави. Тому, хто декларує, надається можливість сплатити кошти, що не були оподатковані, і, як кажуть у народі, спати спокійно. Адже закон звільняє таку людину від відповідальності за порушення податкового та валютного законодавства.

Доповненням до сказаного паном Суржиковим можуть бути слова міністра фінансів України Сергія Марченка. В одному з інтерв’ю він сказав: «З одного боку, ми даємо пряник — це можливість легалізувати свої доходи, з яких не сплачено податки, з іншого боку — той, хто не задекларує доходи, після закінчення дії амністії відповідатиме перед законом. Податківці будуть застосовувати непрямі методи виявлення порушень: порівнювати доходи з витратами та способом життя. Будемо конкретно запитувати: на яких офіційних підставах ви заробили кошти, щоб купити будинок, автомобіль тощо?».

Нагадаємо: податкова амністія триватиме рік і завершиться 1 вересня 2022-го.

Немає довіри...

— Відповідь на запитання, чому бізнес не поспішає скористатися податковою амністією, дуже проста і очевидна, — ділиться думками один з вінницьких підприємців. — Не маю сумніву, що її знають і в Києві, і на місцях.

Немає довіри держави — ось і вся причина. Без довіри нічого не вийде. Там, де гроші, там має бути не просто довіра, а велика довіра. Я особисто стикався з випадком, коли європейці дали кредит одному з вінницьких підприємців, як кажуть, під чесне слово. Потисли один одному руки -і виплатили обіцяну суму. Причому, чималу. Йдеться про 1,5 мільйона євро. Оце довіра!

Є серед наших підприємців чесні люди. Європейці бачать таких наскрізь. Приємно усвідомлювати, що народжується нова когорта бізнесменів. На жаль, їх поки що одиниці. Виною в цьому є, хоч як дивно, держава зі своєю недолугою політикою у ставленні до бізнесу. Поспілкуйтеся з підприємцем будь-якої руки — малого, середнього чи великого бізнесу — і почуєте підтвердження моїм словам.

Співрозмовник каже, що він особисто не вірить у «благі наміри» закону про амністію.

— Не стану приховувати, я особисто користувався принципом мінімізації податків, — продовжує підприємець. — Правда, було це раніше. Коли порівнюю, скільки разів мене особисто «обдерла» держава, то мої мінімізовані податки виявляються краплею у морі у порівнянні зі втраченими коштами через дії держави та її чиновників. А чому вони не ставлять питання про повернення хабарів, що їх бізнес роздав чиновникам на високих і малих посадах? Без цього кроку не можна було ступити. Тому й не збираюся нічого відшкодовувати. Повторюю, з мене вже стягнули більше, ніж я заборгував. А якщо до цієї суми додати ще й хабарі...

Вінниця.

Інформація до роздумів

Під час податкової амністії в Індонезії задекларували 366 млрд доларів, в Італії — 80 млрд євро.

(Дані з відкритих джерел).

Цитата

«У тіні перебуває приблизно 50 мільярдів гривень».

(Данило Гетманцев, голова парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики — з інтерв’ю НВ Бізнес).

Фото надано прес-службою ГУ ДПС у Вінницькій області.