Така загроза існує від початку російсько-української війни, яку Кремль розв’язав на сході нашої країни. Однак днями у західних ЗМІ з’явилися публікації та навіть знімки з супутника про нібито нарощування російських військ біля українського кордону. Міноборони України спростувало цю інформацію.

Експертні думки з цього питання розділилися щодо версій появи таких публікацій саме нині. На думку деяких аналітиків, це може бути реакція Кремля у вигляді інформаційної операції на використання ЗСУ турецьких «Байрактарів» у зоні ООС. Мовляв, так у Москві вирішили віртуально пограти м’язами на залякування. А ось дійсно розпочинати повномасштабні військові операції нині РФ невигідно, оскільки це може мати дуже негативні наслідки для запуску «Північного потоку-2». І ця версія продовжує обростати новими й новими доказами та заявами.

Так, речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко зазначив у коментарі «РБК-Україна», що «в безпосередній близькості від українського кордону ми не спостерігаємо руху техніки чи живої сили противника».

Його слова частково підтвердив і голова Комітету начальників штабів Збройних сил США генерал Марк Міллі: «Що ми спостерігаємо, то це значна кількість військових переміщень з російського боку на кордоні з Україною. По суті, нічого відверто агресивного. Ми бачили це раніше... Що це означає? Ми поки що не знаємо, зарано говорити».

Зі свого боку заступник міністра оборони України Ганна Маляр у телеефірі заявила, що навколо українського кордону та на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей Росія постійно дислокує майже 90 тисяч солдатів. За її словами, Москва не відмовиться від своєї агресивної політики щодо України, і вже взимку, за даними розвідки, РФ планує збільшити кількість військового контингенту на нашому кордоні.

А сайт міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm опублікував статтю польського військового експерта Конрада Музики, в якій він аналізує російський військовий об’єкт у Єльні в Смоленській області (на нього посилалися західні ЗМІ) за супутниковими знімками компанії Maxar.

Зокрема, він пише про те, що 59-й танковий полк у Єльні є найпівнічнішим підрозділом 20-ї армії РФ, і його завдання — підтримувати Білорусь, а не стримувати Україну. Щодо БТГр 41-ї армії, розміщеної в тій самій Єльні, за 120 км від російсько-білоруського кордону та за 240 км від кордону з Україною (на пряму), автор вважає, що характер передислокації 41-ї армії не має силового або стримувального характеру.

«Однак тут може бути і зворотний бік. Розгортання 41-ї армії в Погоновому у квітні, ймовірно, було пов’язано з Україною. Відстань від Погонового до України та від Єльні до України дуже схожа. Збіг? І є ще одна важлива річ, яка вказує на зв’язок переміщень 41-ї армії з поточною ситуацією в Україні. У березні-квітні, доки всі уважно стежили за Погоновим, Збройні сили РФ облаштували ще одну передову базу. І зробили вони це в Криму, під Новоозерним. На цій базі зберігається більша частина артилерійського озброєння 58-ї армії. Ця техніка все ще там. Так, біля кордонів з Україною було розгорнуто дві бази із заздалегідь розміщеною технікою: на півночі та півдні відрізка кордону», — стверджує аналітик. Однак, порівнюючи поточні події з тим, що відбувалося навесні цього року, польський військовий експерт стверджує: наразі масштабних передислокацій російських військ та зосередження сил, як це було у березні, не спостерігається.

За даними штабу ООС на 04.11, минулої доби в районі проведення операції Об’єднаних сил з боку російсько-окупаційних військ зафіксовано шість порушень режиму припинення вогню, два з яких (поблизу Південного та біля Золотого-3) із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння. «Унаслідок ворожих дій один військовослужбовець отримав поранення. Воїнові надано медичну допомогу, його евакуйовано до лікувального закладу. Стан його здоров’я задовільний», — ідеться в повідомленні.

Учора станом на 11-ту годину російські окупаційні війська біля Мар’їнки відкривали вогонь із мінометів калібру 82 мм. Зазначається, що на збройні провокації противника українські захисники відкривали вогонь у відповідь.