Відкривши пленарне засідання, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук запросив до сесійної зали Президента Володимира Зеленського та надав йому слово для представлення кандидатури Олексія Резнікова на посаду міністра оборони України.

Глава держави насамперед подякував попередньому очільнику Міністерства оборони Андрію Тарану, який чимало зробив для зміцнення нашої армії. «Небагато українців внесені до Зали слави національного університету оборони США, а точніше — один Анатолій Таран», — сказав Володимир Зеленський, висловивши думку, що настав час для ротації на складній посаді міністра оборони.

На думку Президента, саме О. Резніков спроможний продовжувати зміцнення оборонного потенціалу країни та стати другим видатним українцем у Залі слави. «Але сьогодні для міністра оборони найважливіше бути в Залі слави українських бійців, тобто мати саме серед них беззаперечну повагу та високий авторитет, зміцнювати обороноздатність нашої армії, нашого війська та забезпечувати гідні умови для наших захисників і захисниць України», — вважає Володимир Зеленський.

Олексій Резніков (на знімку) у своєму виступі зауважив, що армія справедливо користується найбільшою довірою суспільства, проте якщо подивитися на деякі факти, то можна дійти висновку, що турбота про окремого солдата, сержанта та офіцера є недостатньою. «Необхідно змінювати цю ситуацію», — наголосив він.

Окреслюючи підходи до розбудови Збройних Сил України, О. Резніков зазначив, що вони мають бути на такому рівні, щоб ціна ескалації була неприйнятною для агресора. Саме тому своїм завданням він бачить створення умов, в яких ЗСУ зможуть давати ефективну відсіч ворогу.

Для цього, за його словами, Генеральний штаб та профільний парламентський комітет мають діяти як єдиний організм, а Міністерство оборони має тісно співпрацювати з Міністерством стратегічних галузей промисловості. «Спільно ми маємо поступово змінити структуру оборонного бюджету, щоб це був бюджет сучасної, боєздатної армії, а не утримання і проїдання. Потрібно пам’ятати, що потужна ракетна програма, відновлення потенціалу суднобудування, авіації — це не тільки про оборону, а й стратегічні інвестиції у розвиток країни», — підкреслив він.
О. Резніков наголосив на пріоритетності розширення стратегічної співпраці з НАТО та США, а також відзначив значний потенціал для поглиблення взаємодії з Великою Британією, Канадою, Польщею, Туреччиною, країнами Балтії. «В межах стратегічних стосунків зі США треба наповнювати змістом домовленості, закріплені під час візиту Президента України до Вашингтона», — зазначив він.

На думку О. Резнікова, сьогодні також потрібно змінювати підходи до кадрової політики та дбати про людей від моменту вибору ними військової професії до адаптації після служби. «Тільки так ми сформуємо насправді сильну армію», — підкреслив він.

О. Резніков також повідомив, що першим його кроком на посаді міністра оборони буде повний аудит міністерства, аналіз внутрішніх процесів та документообігу. «Українська паперова армія має залишитися в минулому», — переконаний він.

«Я два роки брав участь у переговорах з російською стороною на різних майданчиках, і скажу зі свого досвіду: сильна армія — це один з найпотужніших дипломатичних аргументів у мирному процесі. Хочемо миру, хочемо повернути Крим і окуповані території Донеччини і Луганщини, маємо підвищувати обороноздатність та стійкість країни», — наголосив О. Резніков.

Голова Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич повідомив, що члени комітету рекомендували Верховній Раді прийняти проект постанови № 6267 про призначення Олексія Резнікова міністром оборони в цілому.

Після обговорення парламентарії 273 голосами підтримали призначення Олексія Резнікова на посаду міністра оборони України.

Далі Верховна Рада, змінивши черговість розгляду питань порядку денного, ухвалила в цілому законопроект про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2021 рік» (щодо збільшення видатків на закупівлі, проектування та встановлення кисневих станцій, № 5460). Підтримані 336 парламентаріями зміни передбачають збільшення на 800 мільйонів гривень бюджетних призначень Міністерству охорони здоров’я, з яких на централізовані закупівлі кисневих станцій для опорних закладів охорони здоров’я буде спрямовано 650 мільйонів гривень та ще 150 мільйонів гривень на такі само цілі буде виділено місцевим бюджетам.

Враховуючи суспільну значимість цього рішення, Верховна Рада доручила главі парламенту невідкладно подати законопроект № 5460 на підпис Президенту.

Також народні депутати підтримали пропозицію щодо розгляду законопроекту про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві (№ 3205-2).
Відтак народні депутати продовжили розгляд кадрових питань.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль запропонував кандидатуру Ірини Верещук на посаду віце-прем’єр-міністра — міністра з реінтеграції тимчасово окупованих територій, Павла Рябікіна — на посаду міністра з питань стратегічних галузей промисловості та Юлії Свириденко — на посаду першого віце-прем’єр-міністра — міністра економіки України.

Ірина Верещук (на знімку) у своєму виступі зазначила: «Ми обіцяли людям мир, але справжній мир можливий тільки після визволення Криму та Донбасу від російської окупації».

За її словами, на посаді вона виконуватиме положення профільних нормативних актів та програм, зокрема, нещодавно затверджений план реалізації Стратегії деокупації та реінтеграції Криму, який містить 158 пунктів, з яких 95 — відповідальність Мінреінтеграції.

«Ми почнемо з того, що проведемо аудит, наскільки міністерство виконує профільні закони, постанови уряду, укази Президента, рішення РНБО. За результатами цього аудиту ми скорегуємо пріоритети та робочі плани», — повідомила вона.

Серед інших пріоритетів вона назвала забезпечення належного фінансування проектів з реінтеграції Донбасу та Криму, зокрема, за рахунок мобілізації фінансових зусиль наших міжнародних партнерів, активізацію гуманітарної складової, яка є ключем до деокупації та реінтеграції цих територій, юридичну та дипломатичну роботу, зокрема, в рамках Тристоронньої контактної групи. «Також до кінця поточного року ми маємо створити спеціалізовану державну установу «Український національний центр розбудови миру», який займатиметься збором доказової бази щодо порушень прав, пов’язаних із тимчасовою окупацією і збройною агресією Російської Федерації», — повідомила І. Верещук.

Голова Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Дмитро Лубінець повідомив, що члени комітету рекомендували Верховній Раді призначити Ірину Верещук на посаду віце-прем’єр-міністра — міністра з реінтеграції тимчасово окупованих територій.

«Попередній міністр продемонстрував, як потрібно співпрацювати із комітетом», — зауважив він та висловив сподівання на продовження продуктивної співпраці з новим очільником міністерства.

Кандидат на посаду міністра з питань стратегічних галузей промисловості Павло Рябікін (на знімку) серед пріоритетів назвав виконання оборонного замовлення, що є важливим складником безпеки держави. Також міністерство опікуватиметься реалізацією космічної програми на 2021—2025 роки, програмою розвитку авіаційної промисловості на 2021—2030 роки, реалізацією державної програми у сфері імпортозаміщення та диверсифікації імпорту товарів і послуг для потреб стратегічних галузей промисловості. «Підвищення експортного потенціалу підприємств оборонно-промислового комплексу — це основний пріоритет міністерства», — підкреслив П. Рябікін.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха повідомив, що члени комітету підтримали призначення Павла Рябікіна на посаду міністра з питань стратегічних галузей промисловості.

Кандидатка на посаду першого віце-прем’єр-міністра — міністра економіки Юлія Свириденко у своєму виступі наголосила на необхідності запуску інституцій, які посилять економічну політику держави, та перегляді підходів до здійснення державних інвестицій. За її словами, насамперед йдеться про запуск Експортно-кредитного агентства, Фонду прямих іноземних інвестицій, Державного лізингового агентства та Фонду мікроінвестицій для громадян. «Такі інституції успішно працюють у США та Європі, більшість із них створені й у нас, але поки що вони не показують жодних значущих результатів», — констатувала вона, висловивши переконання, що замість проїдання ми повинні спрямувати державні інвестиції у сфери, які дадуть найбільший економічний ефект. Серед таких сфер інвестування вона назвала машинобудування, зокрема, суднобудування та вагонобудування. Ще один важливий сектор — це енергетика.

«Ми почнемо впроваджувати масштабну програму термомодернізації — щонайменше 5 тисяч багатоквартирних будинків щороку», — сказала вона, висловивши думку, що вже наступного опалювального сезону українці платитимуть менше. Іншими важливими для інвестування кластерами кандидатка назвала ІТ-сферу, сільське господарство та будівництво.

Голова парламенту Руслан Стефанчук звернув увагу Юлії Свириденко на необхідність оновлення національного органу інтелектуальної власності та запуску відповідної реформи. «Мені здається, що це велика недооцінка того потенціалу, який сьогодні є в Україні. Тому я хотів би, щоб одним із ваших пріоритетних напрямів стала підтримка українського інтелекту, можливість його капіталізації в українську економіку», — сказав він, закликавши зробити все, щоб будь-яка реформа, яка підтримується у Верховній Раді, отримала чітку та зрозумілу імплементацію з боку уряду.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха повідомив, що члени комітету рекомендували призначити Юлію Свириденко (на знімку) на посаду першого віце-прем’єр-міністра — міністра економіки.

Після виступів представників депутатських фракцій та груп Верховна Рада підтримала призначення Ірини Верещук на посаду віце-прем’єр-міністра — міністра з реінтеграції тимчасово окупованих територій («За» — 260 голосів), Павла Рябікіна — на посаду міністра з питань стратегічних галузей промисловості («За» — 237 голосів) та Юлії Свириденко — на посаду першого віце-прем’єр-міністра — міністра економіки України («За» — 256 голосів).

Верховна Рада проголосувала за дострокове припинення повноважень народного депутата Ірини Верещук.

Новопризначені міністри склали присягу члена Кабінету Міністрів України.

Далі голова парламенту Руслан Стефанчук запропонував призначити Вячеслава Штучного на посаду керівника апарату Верховної Ради України.

У своєму виступі Вячеслав Штучний (на знімку) наголосив на необхідності дотримання апаратом Регламенту та прискорення процесів діджиталізації. «Нам вдалося запустити електронний документообіг, забезпечити роботу парламенту онлайн під час карантинних обмежень, але також ми повинні спільно попрацювати над законопроектом про парламентську службу, утворенням дослідницької служби, яка посилить інформаційно-аналітичну складову та створенням тренінгового центру, який працюватиме для працівників апарату та народних депутатів», — зазначив він.

Призначення Вячеслава Штучного на посаду керівника апарату Верховної Ради України підтримали 315 народних депутатів.

Перейшовши до інших питань порядку денного, Верховна Рада підтримала проект постанови про звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради для здійснення парламентського контролю за розслідуваннями нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів протягом 2017—2018 років (№ 4445).

На початку засідання за пропозицією голови парламенту Руслана Стефанчука народні депутати вшанували хвилиною мовчання пам’ять Катерини Гандзюк, яка три роки тому пішла із життя.

Головуючий повідомив про обрання Андрія Мотовиловця першим заступником керівника депутатської фракції «Слуга народу».
З днем народження вітали народних депутатів Олександра Колтуновича та Євгена Пивоварова.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут.