Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус у своєму телеграм-каналі. Оскільки підтвердження його заяви на офіційному рівні не знайдено, залишається сподіватися, що голова профільного комітету знає, про що пише!

«...Російська Федерація зупинила транзит вугілля із Казахстану, яке йшло в Україну. Всі відповідні поставки у листопаді заблоковані», — написав Герус і додав, що технічно блокування відбувається на рівні РЖД, яка не підтверджує проїзд вагонів із вугіллям через Росію. Крім того, обмеження накладено лише на енергетичне і не стосується поставок коксівного вугілля.

Заступник міністра енергетики України Максим Немчинов на одному з телеефірів казав, що станом на кінець жовтня 2021-го на складах України не набереться достатньої кількості вугілля, яке гарантувало би проходження опалювального сезону. Проте у Міністерстві сподіваються на вже укладені угоди та прийдешні поставки.

За словами Максима Немчинова, українська влада підписала мільйонні контракти на постачання твердого палива.

«...Погоджуся, сьогодні вугілля на складах не відповідає тій кількості, яка повинна бути...», — зазначає він і додає: «...наявність можливості оплачувати ці контракти і враховуючи, що сьогодні вугілля почало їхати достатньо ритмічно... навіть «з коліс» працювати абсолютно можливо буде...»

Також чиновник уточнив, що в міністерстві розраховують на стабільну роботу вітчизняних атомних електростанцій.

«...Українські ТЕС, що працюють переважно на вугіллі, виробляють понад третину електрики в країні. На відміну від атомних станцій, які забезпечують понад половину генерації електроенергії в країні, вони дозволяють балансувати енергетичну систему у періоди пікового навантаження...»

«...Робота нашої теплової генерації забезпечується переважно українським вугіллям. У жовтні на теплоелектростанції надійшло понад 1,1 млн тонн вугілля власного видобутку. Це становить 85% від загального постачання», — наголосив перший заступник міністра енергетики Юрій Власенко.

Наступного місяця планується збільшити постачання вітчизняного вугілля до 1,4 млн тонн.

«Також збільшиться частка імпорту завдяки диверсифікації джерел постачання вугілля. Українські компанії вже мають контракти на постачання вугілля у листопаді з Польщі, Казахстану та Південно-Африканської Республіки. Державна компанія «Центренерго» планує імпортувати з цих країн майже 200 тисяч тонн вугілля. Також тривають перемовини з постачальниками зі Сполучених Штатів Америки», — наголосив перший заступник міністра.

Міненерго у щоденному режимі контролює надходження та спрацювання вугілля на теплових електростанціях.

Станом на 29 жовтня у роботі — 35 теплових енергоблоків і 11 атомних. Вугілля надходить на теплові електростанції достатньо ритмічно, щоб забезпечити безперебійну роботу генерації.

ТИМ ЧАСОМ

Проблеми з постачанням вугілля в Україну через Росію виникли через завантаженість інфраструктури з російської сторони.

Про це повідомили у прес-службі міністерства індустрії та інфраструктурного розвитку Казахстану, пише Інтерфакс-Казахстан у п’ятницю, 5 листопада.

Зазначається, що про повне блокування постачання вугілля з боку РФ не йдеться.

* * * 
Тарифна комісія НКРЕКП призначила позапланову перевірку державної компанії «Центренерго» через відсутність вугілля на її ТЕС. Перевірка торкнеться також приватних ТЕС, у яких ситуація з вугіллям менш критична.

Відповідне рішення НКРЕКП ухвалила на засіданні у п’ятницю, 5 листопада.

Системному оператору починаючи з вересня недоступні відразу 11—13 енергоблоків державних ТЕС, які простоюють через нестачу вугілля.

Останні два місяці кожен другий енергоблок «Центренерго» не працює через брак вугілля.

Фото з сайту finbalance.com.ua