Каховський фермер Леонід Кириченко із вирощеними на його плантації коренями селери.

Восени селяни дружно копають картоплю. А ось фермер із села Кам’янка на Херсонщині Леонід Кириченко від вирощування картоплі відмовився повністю, замінивши її селерою. І нітрохи не шкодує — нова для фермерського господарства «Зоря Каховщини» овочева культура виявилася значно вигіднішою. Цьогоріч, приміром, на плантації у 8 га збирали по 50 тонн коренів селери з гектара. І торговельні мережі дають за них гарну оптову ціну: 20 гривень за кілограм — за картоплю стільки не виручиш. Хоча на врожай треба добряче попрацювати, каже Леонід Петрович.

«Селера — культура вологолюбна, тож без зрошення розвивалася б погано, — розповідає фермер. — Цьогоріч на плантації було десять поливів, а в посушливіші роки давав і по п’ятнадцять-шістнадцять. Та й робочих рук заради врожаю докласти треба: корені копають вручну, вручну обрізають ножами, ще й миють. Адже 90 відсотків нашої селери купують великі торговельні мережі, а в них до якості й зовнішнього вигляду продукції підвищені вимоги. Тому треба їм відповідати».

Селера в Україні сьогодні є культурою недооціненою, і має надто обмежений попит, вважає Леонід Кириченко. Наші земляки її ваговиті коренеплоди хіба в салати дрібненько ріжуть сирими, хоча їх можна і варити, і запікати, і смажити — приміром, на заміну тій же картоплі, якщо медики з якихось причин рекомендують виключити її з меню. Наші сусіди поляки, приміром, корисною селерою ласують частіше, ніж картоплею. Та фермерське господарство «Зоря Каховщини» орієнтоване не на зовнішній, а саме на внутрішній ринок. Тому миттю продати врожай селери йому не вдається. Але Леонід Кириченко тим не надто журиться. Адже якщо у сховищі підтримувати стабільну температуру повітря у чотири-шість градусів за Цельсієм, коренеплоди спокійно зберігатимуться аж до травня без втрати смакових якостей та інших кондицій. Тож зеленкуватих округлих корінців смачнючого овочу на прилавках наших ринків та супермаркетів і надалі вистачатиме. Роздрібна ціна коренеплодів селери цьогоріч й підскочила з 50 до 60—70 гривень за кілограм, та може тимчасово подешевшати у пору збирання врожаю.

Херсонська область.

Фото автора.