Деякі серйозні фінансові експерти вимагають скасувати результати приватизаційного аукціону з продажу «Першого київського машинобудівного заводу» (ПКМЗ), більш відомого як завод «Більшовик», і «провести новий конкурс — за всіма правилами».

«Більшовик» продали на аукціоні 27 жовтня за 1,4 мільярда гривень та із зобов’язанням покупця погасити борги заводу на загальну суму 0,5 мільярда гривень. Попри те, що Фонд держмайна та його прихильники продаж ПКМЗ поспішили назвати «вдалим стартом великої приватизації» та «великою перемогою», в експертів і громадськості виникло до ФДМУ багато резонних запитань.

Так, замість 15 інвесторів, які обіцяв Фонд, на торги прийшли лише три, один з яких був тільки присутній. Аукціонна ціна піднялася аж на два відсотки, на 40 мільйонів гривень. Торги закінчилися за якихось десять хвилин. «Переможцем» конкурсу став прогнозований покупець — група компаній-забудовників, які не робили секрету з того, що купують «Більшовик», аби... забудувати його територію.

Шокувала низька ціна продажу: очікувалося, що об’єкт піде з молотка за ціну щонайменше вдвічі вищу. Відомий експерт Сергій Фурса в коментарі медіа-ресурсу «Сьогодні. Гроші» заявив, що «справжнього аукціону не було, учасники, які прийшли, були у змові». Інший відомий експерт Сергій Лещенко назвав конкурс «дуже поганою театральною постановкою», в якій брали участь кепські актори.

Експерти популярної програми «Наші гроші» не виключають, що продаж ПКМЗ і був розрахований на одного покупця. Оскільки площа (30 гектарів), яку майже в центрі Києва займає «Більшовик», має цільове призначення — як промислова забудова, то, припускають експерти, завод продали «інвестору», який заздалегідь «домовився з Київрадою» про зміну призначення землі, яку займає ПКМЗ. Інші покупці просто відмовилися від участі в конкурсі.

Деякі економісти критикують саму концепцію великої приватизації, яку із завзяттям, гідним кращого застосування, реалізує ФДМУ. У Фонді доводять, що велика приватизація — це «боротьба з корупцією». Економісти заперечують: умови приватизації промислових об’єктів мають передбачати розвиток підприємств, інвестиції в модернізацію заводів і створення нових робочих місць.

Зокрема, Сергій Лещенко констатує: приватизація ПКМЗ відбулася з однією метою — заради грошей. Народний депутат України Ніна Южаніна критикує Кабмін, який, на її думку, «прискорював процедуру продажу ПКМЗ, щоб отримати хоч якісь гроші в бюджет». Відомий політолог, депутат Київради Сергій Таран розглядає продаж як ілюстрацію, яка свідчить про те, що уряд не має стратегії розвитку промисловості.

Від редакції. ФДМУ скасував аукціон з продажу АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія», який мав відбутися 29 жовтня. Заявки на участь у конкурсі подали тільки дві фірми, одна з яких подала некоректну заявку. Проводити конкурс з одним учасником не можна. Сергій Лещенко прокоментував це так: «А що робити ФДМУ, якщо ця компанія не потрібна нікому, крім Груп DF». На початку року глава Фонду запевняв: на компанію претендують 18 інвесторів.