Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, його Перший заступник Олександр Корнієнко, заступниця Олена Кондратюк та голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак взяли участь в урочистій церемонії вручення премій Верховної Ради України молодим ученим за 2019 рік.

Переможцями конкурсу стали 30 робіт 63 науковців. Грошова частина премії cтановила 3 млн 783 тис. грн загалом, або 126 тис. 120 грн на кожну роботу. «Це проста статистика, щоб зрозуміти, що за останні декілька років розмір премії, який свого часу був 20 тис. грн, збільшено мінімум у шість разів», — зауважив Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, відкривши захід.

«Ми вважаємо, що без поважного ставлення до молодої науки, до того, що ви робите і до того, чого ви прагнете, — майбутнього в країни немає», — сказав Руслан Стефанчук, подякувавши всім науковцям, що вони не полишають, попри складну ситуацію, займатися наукою, продукують результати, які рухають нашу економіку, політику і суспільство вперед. «Це для нас дуже цінно», — наголосив глава парламенту та побажав молодим ученим не зупинятися. Він також висловив упевненість, що серед присутніх є й майбутні Нобелівські лауреати.

«Верховна Рада завжди була та залишається тим місцем, де вам сприятимуть, підтримуватимуть та робитимуть усе, щоб українська освіта та наука отримали важливе та правильне законодавче підґрунтя», — наголосив він.

Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко пригадав, як був науковцем у сфері хімічних технологій, щоправда, зауважив, що недовго.

«Те, що я тоді зрозумів щодо нашої науки: стосовно її стану та наявності нереалізованого потенціалу — це мені й досі дає натхнення підтримувати українську освіту та науку», — зауважив Олександр Корнієнко. А нагадавши, що нині Україна отримала своє полярне судно, назвав це серйозним символом для морської держави, якою є Україна. «Це також символ того, що для нашої політичної команди наука важлива, і ми будемо шукати шляхи, як її підтримувати», — констатував він, наголосивши, що важлива не лише наука, а й молодь. «Нині триває оновлення всіх сфер», — сказав Олександр Корнієнко, додавши, що молоді люди вже проявляють себе в політиці, державній службі, спорті, культурі. «Впевнений, що наука, як консервативніша галузь, трохи пізніше, але підтягнеться. І через пару років ми побачимо великий притік наукових кадрів до наукових установ», — зазначив Перший заступник глави парламенту.

Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк, яка є кандидатом історичних наук, наголосила, що наука потребує поваги: «Хотілося б зробити багато кроків і я так розумію, що це має бути синергія молодих науковців і заслужених наставників, законодавців та урядовців, які повинні йти в одну сторону і розуміти: українська наука повинна мати процвітання і підтримку».

Водночас вона закликала звернути увагу на гендерний компонент серед переможців. «Нині у світі йде хвиля, яка свідчить про те, що жінок в науці повинно бути більше. Вони заслуговують на визнання», — наголосила Олена Кондратюк та побажала всім наснаги, натхнення здійснювати проривні речі в Україні, щоб їх було якомога більше.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.