До цієї події було приурочено відкриття будівлі, де розміщатиметься і працюватиме секретаріат Тюркської ради.

Після підняття прапорів країн - учасниць організації на флагштоках президент Туреччини Реджеп Ердоган, який головує на саміті, запросив гостей на острів «Демократії і Свободи», розташований поблизу Стамбула, де відбуватиметься обмін думками на тему: «Зелені технології і розумні міста в цифрову добу».

«Анадолу» зазначає, що на саміт до Туреччини приїхали президенти Азербайджану - Ільхам Алієв, Казахстану - Касим-Жомарт Токаєв, Киргизстану - Садир Жапаров, Узбекистану - Шавкат Мирзійоєв, Туркменістану - Гурбангули Бердимухамедов і генеральний секретар Тюркської ради Багдад Амреєв. Як гість на саміті присутній прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан.

Очікується, що на саміті в Стамбулі буде ухвалено важливі рішення. Серед них - перейменування Ради в Організацію тюркських держав і прийняття в її лави Туркменістану, що дозволить організації охопити всі тюркомовні держави. Також буде оновлено статут Ради аксакалів Тюркської ради й затверджено статуси країн-партнерів і спостерігачів, а також концепцію розвитку організації до 2040 року. Цей документ підготовлений з ініціативи почесного голови Тюркської ради Нурсултана Назарбаєва і визначає рамки співробітництва на довгостроковий період.

«Анадолу» нагадує, що Тюркська рада була створена в жовтні 2009 року з ініціативи Туреччини, Азербайджану, Казахстану й Киргизстану. І за 12 років перетворилася на авторитетну організацію, в основу діяльності якої закладено багатогранне співробітництво на фундаменті спільної історичної й культурної спадщини, спільності мови. Країни, які входять до неї, домовилися дотримуватися єдиної позиції ц питаннях зовнішньої політики, координувати дії у боротьбі з тероризмом і злочинністю, створювати сприятливе середовище для торгівлі та інвестицій, забезпечувати всеосяжний економічний розвиток, розширювати взаємодію у сферах науки, технологій, освіти й культури.

На острові «Демократії і Свободи» розташовано конгрес-готель класу люкс, конгрес-центр, величезну бібліотеку з книжками майже всіх тюркомовних країн, Площу демократії з Маяком демократії, на фоні якого відбудеться пам'ятна фотосесія учасників саміту. Під час перерв гості зможуть прогулятися в багатьох парках острова.

Фото: turkkon.org