Члени ПКА обговорили останні події в Україні та відносини між ЄС та Україною, нещодавній двосторонній Саміт, що відбувся 12 жовтня, а також обмінялись думками щодо пріоритетів майбутньої співпраці з представниками українського уряду, Європейської служби зовнішніх справ, Європейської Комісії та експертами науково-дослідних інститутів.

Заява співголів Парламентського комітету асоціації між Україною та ЄС

Поточний стан відносин між Україною та ЄС та їх парламентський вимір, включаючи стан імплементації Угоди про асоціацію та пріоритетні напрями реформ в Україні

Члени ПКА вкотре підтвердили проєвропейський стратегічний курс України, закріплений в її Конституції, і привітали досягнуті результати 23-го саміту Україна—ЄС, зокрема, щодо підписання Угоди про Спільний авіаційний простір та участь України в Рамковій програмі з досліджень та інновацій «Горизонт Європа» та Програмі з досліджень та навчання Європейського співтовариства з атомної енергії (2021—2025), а також у програмі «Креативна Європа» (2021—2027).

Члени ПКА визнали важливим продовження переговорів щодо укладення Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислової продукції (ACAA), активізацію діалогу щодо Європейського зеленого курсу, а також енергетичного партнерства, кібербезпеки та безпекової складової Угоди про асоціацію між Україною та ЄС як найважливіших напрямів співпраці в найближчому майбутньому.

Члени ПКА підкреслили, що імплементація Угоди про асоціацію, зокрема запровадження Поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі (ПВЗВТ), є основним інструментом реформ, та відзначили значний прогрес у кількох сферах. Також було наголошено на необхідності продовження ретельного оновлення Угоди про асоціацію та ПВЗВТ, яке має бути спрямовано не лише на прийняття необхідного законодавства, а й на ефективну імплементацію та забезпечення сталого функціонування інституцій.

Члени ПКА привітали нещодавнє прийняття Україною законів, які забезпечують тіснішу економічну інтеграцію до ЄС та його внутрішніх ринків. Члени ПКА також визнали значний потенціал щодо активізації галузевої співпраці у пріоритетних сферах, таких як цифрова економіка, енергетика та зміна клімату, і підтримали амбіції України, зокрема, щодо приєднання до Єдиного цифрового ринку ЄС та цілей і політики Європейського зеленого курсу.

Було також наголошено на необхідності подальшого вжиття заходів щодо реформування судової системи та завершення побудови антикорупційної структури з метою гарантування функціонування незалежних, ефективних та забезпечених відповідними ресурсами інституцій.

Енергетична безпека та розбудова надійного енергетичного партнерства

Члени ПКА обговорили поточну гостру енергетичну кризу, зосередившись як на питаннях енергетичної безпеки, так і на підвищенні цін на енергоносії, які впливають на Україну, регіон Східного партнерства та ЄС. Вони погодилися з тим, що проблеми щодо навмисних дій Росії з використання поставок енергоносіїв як складової гібридної атаки проти України потребують подальшого вирішення. Необхідність зміцнення співробітництва є сильнішою, ніж будь-коли раніше, і нинішня криза актуалізує потребу в подальшій співпраці та побудові довгострокового та стратегічного енергетичного партнерства, виходячи з Меморандуму про взаєморозуміння 2016 року.

Також учасники засідання привітали започаткування Енергетичного діалогу високого рівня.

Учасники засідання обговорили взаємні переваги від оновлення інфраструктури та подальших нових форм співпраці між ЄС та Україною, а також наголосили на необхідності реалізації прагнень до забезпечення сумісності та інтегрованих ринків, зокрема шляхом якнайшвидшого приєднання та синхронізації системи передачі електроенергії України з системою ЄС у 2023 році. Члени ПКА також наголосили на необхідності подальшого завершення решти необхідних законодавчих змін та реформ.

Члени ПКА визнали заявлені зобов’язання та потенціал України відігравати активну роль в Європейському зеленому курсі за допомогою декарбонізації її економіки та підвищення енергоефективності, а також реалізації свого потенціалу для майбутнього розвитку та постачання відновлюваних джерел енергії. Члени ПКА також наголосили на проблемах, які необхідно вирішити в контексті Механізму регулювання вуглецевих кордонів ЄС.

Довідково

Парламентський комітет асоціації утворено відповідно до статті 467 Угоди про асоціацію між Україною та ЄС як форум для членів Верховної Ради України та Європейського Парламенту для проведення засідань та обміну думками.
Парламентський комітет асоціації складається з одинакової кількості членів Верховної Ради України, з однієї сторони, та членів Європейського Парламенту, з іншої сторони. Члени Ради Асоціації, Ради міністрів ЄС, члени Європейської комісії та Європейської служби зовнішніх дій можуть брати участь та виступати на засіданнях. Інші особи можуть бути запрошені для участі в засіданнях співголовою.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.