Під час засідання.

Верховна Рада підтримала в першому читанні (276 «за») законопроект «Про ринок деревини» (№ 4197-д), який передбачає комплексне врегулювання відносин, пов’язаних з купівлею-продажем деревини, а також визначення правових, економічних та організаційних засад функціонування ринку деревини. Документ також узгоджує законодавство в частині роботи лісового порталу, який є важливою складовою забезпечення максимальної прозорості ринку деревини.

Крім того, проектом пропонується запровадити в Україні систему оцінки впливу іноземних інвестицій на національну безпеку, яка на сьогодні відсутня. Зазначимо, що найбільш дискусійним під час розробки законопроекту було питання зняття мораторію на експорт лісу-кругляку.

Голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха повідомив, що напередодні комітет ухвалив фінальну редакцію законопроекту   № 4197-д, за якою положення про зняття мораторію вилучається з тексту. «Це означає, що в законопроекті, який буде прийнято, абзацу про зняття мораторію не буде. Це позиція моїх колег, це позиція моя офіційна та чиста математика. Бо з 2016 року, від часу, коли почав діяти мораторій на експорт лісу-кругляку, у нас індекс капітальних інвестицій в деревообробку зріс на 88 відсотків. Це безумовний позитив для нашої економіки. Скажу більше, в Глазго, на Конференції ООН з питань зміни клімату, 100 країн, на території яких росте 85 відсотків усіх лісів планети, публічно пообіцяли до 2030 року покінчити з їх вирубкою. Україна просто не має морального права після цього ставити під ризик власні ліси, Карпати, ресурси, за рахунок яких ми дихаємо. Тому цей законопроект спрямований виключно на цивілізоване врегулювання ринку деревини, але залишає мораторій в дії», — наголосив Д. Наталуха.

Народні депутати розглянули та підтримали в першому читанні законопроект про внесення змін до Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (№ 3663). За словами автора законодавчої ініціативи Михайла Папієва, ситуація, яка нині склалась у Фонді соцстрахування, потребує втручання народних депутатів. «Нині у фонді з’явилася заборгованість, якої ніколи не було. Заборгованість по лікарняних — понад два місяці, за декретними виплатами — понад два місяці. Найпарадоксальніше, що фонд сьогодні не може реагувати на ці проблеми, його правління не може зібратись понад півроку, бо повноваження його членів припинилися ще в квітні цього року. Тож заручниками бездіяльності фонду стали застраховані особи», — наголосив М. Папієв, запропонувавши також об’єднати адміністративні структури Пенсійного фонду та Фонду соціального страхування задля скорочення адміністративних видатків і покращення виконання ключових функцій, пов’язаних зі здійсненням страхових виплат.

Перший заступник голови Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Михайло Цимбалюк зауважив, що комітет ще в грудні 2020 року розглянув цей законопроект та підтримав ідею автора в деяких напрямах, зокрема, щодо побудови єдиної сучасної інформаційної системи соціального страхування, зменшення адміністративних витрат та модернізацію розрізнених фондів соцстрахування і створення на базі Пенсійного фонду сучасного органу управління. Водночас М. Цимбалюк зауважив, що особисто не підтримуватиме цей законопроект, бо він не розв’яже наявні проблеми, а створить нові. Під час обговорення документа народні депутати неодноразово наголошували, що цей проект закону не підтримується низкою міністерств, Фондом соцстрахування та Пенсійним фондом. Не ухвалювати документ просили й профспілки.

Верховна Рада ухвалила в цілому проект закону про внесення змін до Закону «Про Державну прикордонну службу України» щодо вдосконалення порядку використання та застосування заходів примусу, бойової техніки та озброєння особовим складом Державної прикордонної служби України» (№ 5232).

На повторне перше читання відправлено законопроект про внесення змін до статті 3 Закону «Про публічні закупівлі» щодо спрощення організації та проведення процедур закупівель сільськими, селищними радами, міськими територіальними громадами (№ 5289).

Верховна Рада також створила Тимчасову слідчу комісію з питань розслідування вбивства народного депутата Антона Полякова.

В цілому ухвалено законопроект про внесення зміни до розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону «Про публічні закупівлі» щодо запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) (№ 6293). Доповідачка, заступниця голови Комітету з питань економічного розвитку Роксолана Підласа нагадала, що парламент 4 листопада виділив 800 мільйонів гривень на кисневі станції для лікування хворих на COVID-19. «Щоб встигнути купити та встановити ці станції у 2021 році, закупівлі мають відбутися за спрощеною процедурою. Спрощена процедура триває не більше 10 днів і не передбачає оскарження. У критичній ситуації, яка нині складалась з кількістю хворих на COVID-19 та наповненістю лікарень, ми не можемо зволікати ні секунди. Тому законопроект пропонує тимчасово, на період дії карантину, який встановлюється Кабінетом Міністрів, дозволити лікарням та всім, хто здійснює закупівлю кисневих станцій, зробити це за спрощеною процедурою», — наголосила вона, додавши, що комітет рекомендував ухвалити цей законопроект у першому читанні та в цілому.

Після цього голосування перший заступник голови фракції «Слуга народу» Андрій Мотовиловець запропонував зняти з розгляду так званий ресурсний законопроект № 5600, оскільки потрібен додатковий час для консультацій. Цю пропозицію підтримали 314 народних депутатів.

Далі Верховна Рада розглянула три альтернативні законопроекти (№№ 6297, 6297-1, 6297-2) «Про внесення змін до додатків № 1 та № 3 до Закону «Про Державний бюджет України на 2021 рік» (щодо надання допомоги застрахованим особам на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби   COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2).

Представляючи законопроект № 6297, Олена Шуляк («СН») зауважила, що у непростий час, спричинений карантином, потрібно допомагати бізнесу та людям, і нині є шанс підтвердити свої прагнення дією. Законопроект № 6297, за її словами, стосується допомоги всім вакцинованим українцям на період карантину, який спричинила епідемія коронавірусу. «По-перше, ми підтримаємо всіх вакцинованих, хто через карантин і недостатні заробітки часто має небагато грошей на свої соціально-культурні потреби. По-друге, ми істотно допоможемо бізнесу, який також з цієї причини втрачає багато відвідувачів. По-третє, ми зможемо заохотити всіх тих, хто досі не зробив щеплення», — сказала вона, додавши, що програма стартує у грудні 2021 року і триватиме протягом 2022 року. «На неї до кінця року передбачається виділити 3 мільярди гривень. Конкретний механізм виплат урядовці представлять незабаром», — повідомила О. Шуляк.

Верховна Рада підтримала законопроект № 6297 за основу та скоротила термін його підготовки до другого читання.

З-поміж трьох альтернативних законопроектів (№№ 6298, 6298-1, 6298-2) «Про внесення змін до додатків № 1 та № 3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» (щодо реалізації інфраструктурних проектів та розвитку об’єктів соціально-культурної сфери)» народні депутати схвалили за основу законопроек № 6298, а також скоротили наполовину строки його підготовки до другого читання.

Народний депутат Олена Шуляк повідомила, що цим законопроектом в держбюджеті на 2021 рік пропонується виділити 2,5 мільярда гривень на реалізацію інфраструктурних проектів, зокрема, дороги М-30 Стрий — Ізварине. «Це найдовша дорога України, так звана дорога єдності, яка створена до 30-річчя Незалежності, і сягає майже 1400 км», — повідомила вона. Крім того, йдеться про будівництво мосту через Дніпро у Запоріжжі, мільярд гривень буде направлено на місцеві дороги та 500 мільйонів гривень спрямують на формування акціонерного капіталу національного авіаперевізника.

Далі парламентарії мали проголосувати за застосування спецпроцедури під час розгляду у другому читанні законопроектів про внесення змін до Закону «Про місцеві державні адміністрації» та деяких інших законодавчих актів України щодо реформування територіальної організації виконавчої влади в Україні» (№ 4298) та «Про місто Київ — столицю України» (№ 2143-3). Однак проти цього заперечили представники опозиційних фракцій. Зокрема, Руслан Князевич («ЄС») наголосив, що особисто він під час розгляду цього законопроекту в першому читанні просив розглядати його за повною процедурою. «Це надзвичайно важливий і фундаментальний закон щодо діяльності державної влади в Україні. На жаль, він містить десятки неконституційних норм, на чому наголошувала вся опозиція, без винятку, у цій залі. Тоді нас запевнили, що всі поправки будуть обговорені під час другого читання. Ми подали понад дві тисячі поправок, а тепер ви пропонуєте застосувати 119-1 і не дати нам можливість обговорити всі ці поправки», — заявив він.

Дискусія з обстоювання позицій виявилась надто гарячою, тож головуючий оголосив перерву в пленарному засіданні, за результатами якої вирішив відкласти розгляд цього питання. Натомість всі фракції та групи зобов’язались подати кількість поправок, які вони обстоюватимуть по цих двох законопроектах.

У першому читанні підтримано закононопроект «Про Загальнодержавну цільову соціальну програму «Питна вода України» на 2022—2026 роки» (№ 5723). Крім того, Верховна Рада розглянула пропозиції Президента до Закону «Про внесення зміни до статті 128 Кримінального процесуального кодексу України щодо особливостей набуття Фондом гарантування вкладів фізичних осіб статусу цивільного позивача» (№ 4547) та ухвалила закон в цілому з їх урахуванням. У другому читанні та в цілому було підтримано законопроект «Про публічні електронні реєстри» (№ 2110), а також законопроект про ратифікацію Рамкової військової угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Турецької Республіки (№ 0119).

На початку пленарного засідання Голова Верховної ради Руслан Стефанчук повідомив, що 18 листопада відзначається День сержанта Збройних Сил України. «З нагоди свята дозвольте висловити слова вдячності усьому сержантському складу за віддану, відповідальну та професійну службу українському народу, за мужність та героїзм у боротьбі за незалежність та територіальну цілісність України».

Ігор Фріс, Олег Бондаренко.

Із заявами також виступили в оточенні колег Ірина Геращенко («Європейська солідарність») та Максим Бужанський («Слуга народу»).

І. Геращенко, зокрема, торкнулася розслідування, проведеного і оприлюдненого напередодні міжнародною групою журналістів «Bellingcat», яке підтвердило проведення операції по «вагнерівцях». Вона наголосила, що опозиція закликає правоохоронні органи негайно розпочати кримінальне переслідування як мінімум за фактом перевищення службових обов’язків керівником Офісу Президента, розпочати розслідування за фактом «зрада» та негайно створити реальну ТСК щодо «вагнерівців» та допитати всіх, хто був присутній на нараді, звідки пішов «злив» операції.

У відповідь М. Бужанський наголосив, що після звіту «Bellingcat» всім остаточно стало зрозуміло: це невдала спроба шантажу української влади. «Я не розумію тих, навіть якщо вони в опозиції, хто підтримує якісь зовнішні спроби шантажу української влади. Ми всі громадяни України і я вважаю, що інтереси України мають бути на першому місці», — констатував він.

Із днем народження цього дня вітали народного депутата Миколу Величковича.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут.