У суботу біля меморіалу провели мітинг-реквієм під егідою Спілки офіцерів України. Цього дня тут також влаштували військово-історичну реконструкцію бою Армії УНР із більшовиками, що відбувся 17 листопада 1921 року поблизу села Малі Міньки.

Основні урочистості пройшли в неділю — рівно через 100 років після початку розстрілу Героїв, які навіть перед лицем смерті одностайно відмовилися перейти на бік більшовиків.

Участь у заходах взяли урядовці, депутати Верховної Ради, голова Житомирської облради Володимир Федоренко і голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко, представники Житомирської та Волинської обласних рад, духовенство, військові та громадськість.

Біля меморіалу пам’яті Героїв Базару зачитали імена всіх українських воїнів, розстріляних та похованих тут у братській могилі. Вздовж кургану встановили і запалили 361 іменну лампадку. Салютна команда тричі дала сальву на честь славетних воїнів УНР. Після військового церемоніалу та покладання квітів для всіх учасників заходу виступив Національний заслужений академічний народний хор імені Григорія Верьовки.

Також у рамках всеукраїнської акції вшанування Героїв Базару відбулися тематичні виставки, історичні диспути та презентації за участю експертів, науковців і краєзнавців.

«Рівно сто років тому на Житомирщині під містечком Базар поклали своє життя за українську державу солдати та офіцери Армії УНР, страчені більшовиками. Героїзм, патріотизм та прагнення до Незалежності — це та національна ідея, яку ми, українці, несемо через віки. Герої Базару, Герої Крут, Герої нашого сьогодення, які зараз боронять українську державність на сході, — всі вони своїм життям, своєю звитягою та незламністю раз за разом доводять, що ніякі імперські амбіції не здатні підкорити волелюбного українського народу», — наголосив голова ОДА Віталій Бунечко. Він підкреслив, що такі пам’ятні дні й через сотню літ закликають, аби ми усвідомили уроки нашої історії: захищати й берегти свою державність і незалежність — наш обов’язок.

Фото з сайту Житомирської ОДА.