Вартість м’яса не змінилася. Чому саме сало додало в ціні?

Вінниця з 18 листопада у червоній карантинній зоні, але продуктові базари працюють. На ринку «Урожай» звертаю увагу на розмову покупця з продавцем. «Скільки-скільки? — перепитує чоловік, не приховуючи здивування.

— Двісті гривень за кіло?». Більше нічого не каже. Хитає головою і йде далі.

На прилавку лежить скручене в рулон сало.

«Вам яку частину? — перепитує продавчиня. — Задня буде дешевше, по 140—150 гривень. А спинка, ви ж чули, по 200. Дивіться, яка гарна! Соломою смажена... Беріть, не пошкодуєте».

Товщина сала невелика — десь на два пальці. Не знаю, чому, саме так здебільшого визначають товщину — на кількість пальців.

Так само по 200 гривень пропонували купити сало ще четверо продавців. При цьому наголошували, що радять взяти частину, яку називають «спинка». Було й дешевше — від 140 гривень і більше.

До розмови про ціну торговці неохочі. Переважно всі вони перекупники. Не почув конкретної відповіді навіть на запитання, відколи сало додало в ціні.

«Я не запам’ятовую дні, коли воно дешевше, а коли дорожче», — відповідає продавчиня, не без лукавства, звичайно.

«Свині хочуть їсти, вони божим духом не харчуються, — сердито каже ще одна. — Подивіться за вікно, що робиться? Геть усе подорожчало. Солярка уже по 33 гривні за літр. Так само бензин. А за електрику скільки платимо?! Тому й за корми треба віддати більше, ніж раніше».

До речі, за 200 гривень можна було купити кілограм гарної частинки яловичини. Ціна м’яса свинини не змінилася — просили від 120 до 180 гривень за кіло. Вартість залежить від того, яку саме частину туші вибираєте.

Найдорожче коштує вирізка.

Чому саме сало додало в ціні, не розповіли ні продавці, ні посадовці державних структур, які відстежують ціни.

«Ціни регулює ринок, — пояснили у департаменті економічного розвитку і міжнародного співробітництва. — Можна і по 800 гривень ставити за кілограм сала. Якщо купуватимуть, то продаватимуть. Разом з тим маємо незаперечний факт подорожчання енергоносіїв, пального. Все це позначається на собівартості продукції».

В управлінні Держпродспоживслужби повідомили, що кількість свинячих туш, які поставляють на ринок, не стала меншою.

Чи купуватимуть сало по 200, побачимо. Ціну продавці уже виставили. Справа за покупцем: заплатить стільки, чи піде шукати дешевше...

 

Між іншим

На дві вулиці свині тільки у двох господарів

На Вінниччині станом на 1 листопада налічувалося 210,1 тис. голів свиней — на 15,1% менше, ніж рік тому. Такі цифри наводить обласне управління статистики.

«У нас на дві вулиці свиней утримують тільки дві сім’ї, — розповіла «Голосу України» мешканка одного з сіл Могилів-Подільського району пані Марія. — Крім нас, ще один чоловік. І він, і ми маємо зерно зі свого поля. Якби довелося купувати корми, то така свиня була б для нас золотою.

Жінка каже, що нині подорожчало зерно, за тонну пшениці просять від семи до восьми тисяч гривень. Торік пропонували по шість тисяч. На вигодовування однієї свині витрачають тонну пшениці. А ще додають картоплю, буряки, жом. Машину жому купили за п’ять тисяч гривень. Щоправда, не тільки для свиней. Більше згодовують корові.

Навесні за пару малих поросят треба було заплатити три тисячі гривень.

Якщо всі ці витрати порахувати, виходить, вигідніше купити готове м’ясо чи сало. Сало у селі теж подорожчало майже удвічі. Найдешевше було по 30—35 гривень за кіло, стало по 70. Таку ціну «привезли» з базару. Люди купують, бо хто не хоче сала? У холодні дні такий продукт особливо популярний.

Вінницька область.

Фото автора.