Заступник голови ТСК Лариса Білозір, голова ТСК Павло Сушко.

На засіданні Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування випадків та причин порушення прав дитини під час здійснення децентралізації повноважень з питань охорони дитинства, реформування системи закладів інституційного догляду та виховання, реалізації права дитини на сімейне виховання та усиновлення, розвитку (модернізації) соціальних послуг проаналізовано стан дотримання прав дітей, які потребують підтримки з боку держави, під час реформування та оптимізації мережі закладів освіти.

«З 1 січня 2022 року в країні мають припинити існування певних типів закладів освіти для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що ставить їх під загрозу ліквідації», — зазначив голова ТСК, народний депутат Павло Сушко, нагадавши, що відповідно до законодавства існуючі школи-інтернати до кінця 2021 року мають перетворитися на дитячі будинки та перейти у сферу підпорядкування центрального органу виконавчої влади у сфері соціального захисту або стати закладами позашкільної освіти чи іншими освітніми закладами відповідно до рішень місцевих рад.

Саме тому Тимчасова слідча комісія має з’ясувати, як ці зміни вплинуть на дотримання прав дітей, які взагалі не мають батьків і турбота про яких є обов’язком держави, або які мають неспроможних батьків і фактично є прихованими сиротами, та захистити їхні права, які можуть бути порушені внаслідок ліквідації того чи іншого закладу. Такі діти здебільшого навчаються у загальноосвітніх школах-інтернатах, спеціалізованих школах-інтернатах, дитячих будинках та в окремих санаторних школах з цілодобовим проживанням. 

Зокрема, якщо йдеться про санаторні школи, то там діти поряд з освітнім процесом отримують також оздоровчі, реабілітаційні та соціальні послуги, а директор школи є їхнім опікуном. Відповідно до Закону «Про повну загальну середню освіту», санаторні школи повинні до 1 липня 2022 року трансформуватися або ліквідуватися.

Водночас серед вихованців загальноосвітніх шкіл-інтернатів налічується понад 40 тисяч дітей, яких із різних причин можна назвати прихованими сиротами. «Це діти, які не просто проходять навчання у школах-інтернатах, але й проживають там», — сказав П. Сушко, зауваживши, що якраз ці заклади мають бути трансформовані до кінця 2021 року. У зв’язку з цим потрібно невідкладно відповісти на запитання, що буде з цими дітьми з початку 2022 року.

За даними Міністерства освіти і науки, в Україні 162 загальноосвітні школи-інтернати, у яких перебуває 43 тисячі 436 дітей. І саме ці школи-інтернати з 1 січня 2022 року за рішеннями місцевої влади мають трансформуватися у заклади освіти чи соціального захисту, хоча діти, які навчалися та проживали в них, продовжуватимуть це робити надалі. «То що зміниться, крім зміни назви закладу? Це така реформа», — запитав П. Сушко, зауваживши, що за задумом вихованці цих шкіл мали б перейти, наприклад, до закладів сімейної форми виховання, але реально залишаться там, де й були. Тож така зміна вивісок не має нічого спільного з реформою деінституалізації та, очевидно, лише погіршить становище дітей.

На думку голови ТСК, з цього можна дійти висновку, що Міністерство освіти і науки та Міністерство соціального захисту упродовж п’яти років лише імітували цю реформу та займалися окозамилюванням. «В країні на місці «сирітських» шкіл, як гриби після дощу, без зміни учнівського контингенту та педагогічних колективів, виникають мистецькі та спортивні ліцеї. Як наслідок, в системі Міносвіти з’являються заклади, які не відповідають своїй назві та типовим положенням про ліцеї», — зазначив П. Сушко.

За результатами засідання члени ТСК звернули увагу, що процес реформування закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, не підкріплювався змінами підзаконних актів, що призвело до хаотичного прийняття органами місцевого самоврядування відповідних рішень. Така ситуація може призвести до недофінансування цих закладів та порушення прав дітей.

Члени ТСК також вважають за необхідне створення спеціального уповноваженого органу виконавчої влади — Державної служби України у справах дітей. Водночас уряду запропоновано створити постійно діючу міжвідомчу комісію із захисту прав дітей, яка на місцях розбиратиметься з конкретними проблемами.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua