Саме така стихія захопила цього разу глядачів у Національній опереті України. Звучали і занурювали в епохи давніх балів мелодії королів вальсу Й. Штрауса, Ф. Легара, П. Чайковського, М. Лисенка. А ще були сучасні твори — Е. Гопкінса, Є. Доги, І. Шамо, вони нагадали всім улюблені кінофільми. Одне слово, танцювальна стихія й елегія почуттів не могли залишити байдужим жодного глядача.

Чому вирішили показати саме цей музичний жанр, напередодні прем’єри «Вечір вальсу» розповів очільник театру Богдан Струтинський. Каже, найперше тому, що з вальсом пов’язані чи не всі основні події в житті людини — це і перша закоханість, і шкільні роки, і весілля. Вальс — це той жанр, який дуже любить глядач. Пан Богдан також наголосив, що весь світ, особливо розвинені країни, в яких дуже потужна економіка, починали саме з розвитку культури. Спочатку була мораль, культура, а лише потім — економіка, адже культура і, зокрема, музика синхронізують суспільство.

Тим часом диригент-постановник концерту, заслужений діяч мистецтв України Сергій Дідок згадав, що ідея виникла давно, проте безпосередньо працювати над цим почали приблизно рік тому і вже одразу зрозуміли, що охопити всі найкращі вальси за один вечір просто неможливо. Тож намагалися показати вальс у різних жанрах і провести історичну лінію — як він змінювався від старовинного танцю і до сьогодення.

За словами балетмейстера-постановника, заслуженого артиста України Вадима Прокопенка, під час концерту з одного боку хотіли показати прем’єри, а з другого — ті моменти, які глядачі вже знають. Адже важко уявити оперету чи мюзикл, в яких немає форми вальсу. Він присутній всюди, і в сучасних мюзиклах, і в класичних оперетах.

Варто зазначити, що вальс можна почути у різних оперетах, мюзиклах, концертах цього театру. Тут уже встигли створити багато музичних брендів, зокрема це «Штраус в опереті», «Вечір мюзиклу», «Музика з кінофільмів», «Різдвяні історії» тощо. А цього вечора глядачі стали свідками народження ще одного цікавого проекту.

Програма, що побудована на прикладах з кінофільмів, вальсів з мюзиклів, опер, балетів, у підсумку виявилася дуже різноплановою. При цьому прозвучало аж шість прем’єр, це номери, які раніше у театрі ніколи не виконувалися.

Цікавим був і екскурс в історію вальсу. Перед кожним твором ведуча розповідала про його виникнення, про нові тенденції й авторське бачення, що дуже допомагало глядачеві осягнути всю гаму і палітру цього жанру. Як з’ясувалось, він не одразу увійшов до танцювальних залів і потрапив до всіх музичних творів — пісні, романсу, опери і навіть симфонії.

Крім прем’єри музичної програми цього вечора відбулася ще одна важлива подія в житті театру, було підписано меморандум про співпрацю з юридичною фірмою INTEGRITES, що має посприяти розвитку театру. Адже ні для кого не таємниця, що коронавірусна криза неабияк вплинула на сферу культури, тому підтримка її з боку бізнесу нині набуває особливого значення.

Також стало відомо, що цією прем’єрою в театрі вирішили не обмежуватися. І вже зовсім скоро на глядача Національної оперети чекає ще один сюрприз — драматична опера «Амадеус» на музику В. Моцарта. Прем’єра має відбутися 9 та 10 грудня.

Фото з відкритих джерел.