За клопотанням Бучанської окружної прокуратури Київської області Ірпінський міський суд 8 листопада наклав арешт на земельну ділянку площею 4,69 га в м. Ірпінь по вулиці Київська, 81 (територія колишнього табору «Восток») і заборонив власнику її відчуження, розпорядження та користування. Про це «Голосу України» повідомили в Бучанській окружній прокуратурі.

Власник цієї території — засновник ТОВ «ДІМАКС ІНВЕСТ» Дмитро Осипенко. Він же є власником компанії «Нові метри», що спеціалізується на будівництві багатоповерхівок і є наближеною до оточення голови інвестиційної ради м. Ірпінь Володимира Карплюка. Раніше ми писали про те, що цю землю оздоровчого призначення і рекреації в Ірпені місцева влада віддала під житлову забудову («Голос України» від 9 червня цього року «Садок вишневий» ... в Ірпені» і від 26 жовтня «Коли дерева плачуть»).

«Це означає, що на даний час Бучанською окружною прокуратурою вжито заходів з метою забезпечення кримінального провадження та збереження речового доказу, тобто земельної ділянки, що унеможливить вчинення відносно неї будь-яких дій, в тому числі й по забудові. Вважаю таке рішення законним та обґрунтованим», — підкреслив у коментарі «Голосу України» керівник Бучанської Окружної прокуратури Руслан Кравченко.

Руслан Кравченко вважає, що для збереження цільового призначення земельної ділянки та використання цієї території для організації відпочинку населення, туризму, проведення спортивних заходів, тобто, відповідно до містобудівної документації населеного пункту — необхідно спочатку оскаржити рішення органу місцевого самоврядування про затвердження детального плану території (ДПТ) і зміну цільового призначення землі.

Бучанська окружна прокуратура вирішує питання вжиття заходів представницького характеру та оскарження спірних рішень Ірпінської міської ради. Закон України «Про прокуратуру» передбачає, що прокурор здійснює представництво в суді законних інтересів держави в разі порушення або загрози порушення інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб’єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, а також у разі відсутності такого органу.

«Для звернення до суду прокурору, крім іншого, необхідно обґрунтувати такі підстави представництва державних інтересів прокурором, а саме довести нездійснення або неналежне здійснення захисту інтересів держави в спірних правовідносинах суб’єктом влади, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, або підтверджено відсутність такого органу. 15 вересня цього року ліквідована Державна архітектурно-будівельна інспекція, а її повноваження передані Державній інспекції архітектури та містобудування, — уточнив Руслан Кравченко. Керівник Бучанської окружної прокуратури вважає питання такого представництва інтересів держави прокурором проблемним, оскільки саме уповноважений орган має відреагувати на порушення державних інтересів і лише в разі нездійснення ним таких дій — прокурор. Це є найбільшою проблемою при підготовці та поданні прокуратурою позовних заяв.

Тому при зверненні до суду прокуратура намагається вагоміше обґрунтувати, підтвердити доказами, що суб’єкт владних повноважень не здійснює або неналежно здійснює захист інтересів держави, використовуючи при цьому надані законом повноваження та правові позиції Верховного Суду.

Разом з тим, попри труднощі, як наголосив Руслан Кравченко, Бучанська окружна прокуратура все ж реалізовує заходи представницького характеру. У цьому році суди задовольнили актуальні позови, що подавалися з метою захисту державних інтересів. Наприклад, позов Бучанської окружної прокуратури щодо скасування розпоряджень райдержадміністрації та державних актів на право власності на земельні ділянки. Таким чином у власність держави повернуто 10 га землі вартістю понад 11,5 млн грн., яка проходить в межах генерального напрямку проходження Великої кільцевої автомобільної дороги навколо Києва.

У цьому році завдяки діям Бучанської окружної прокуратури повернуто з незаконного чужого володіння у комунальну власність земельні ділянки, які були набуті фізичними та юридичними особами за рахунок розподілу території площею майже 8,4 га. Ця оборудка здійснювалася за спрощеною процедурою членами житлово-будівельного кооперативу з порушенням норм земельного законодавства.

За наполегливої позиції Бучанської окружної прокуратури задоволено позовні вимоги прокурора у двох позовних заявах про визнання недійсними результатів проведення процедур публічних закупівель. Вказані справи декілька разів перебували на новому судовому розгляді після перегляду Верховним Судом у касаційному порядку.

Нагадаємо, що 6 листопада орган самоорганізації населення (ОСН) «Восток» направив на адресу Бучанської Окружної прокуратури колективне звернення, в якому просить подати позовну заяву в інтересах Ірпінської громади щодо скасування відповідного незаконного рішення Ірпінської міської ради від 28 жовтня цього року про незаконну зміну цільового призначення даної земельної ділянки, оскільки вказаний орган порушує інтереси держави і громади.

Дитячий оздоровчий табір «Восток», за даними Фонду державного майна України, станом на 1 лютого 1993 року був об’єктом літнього використання на 160 місць і відносився до соцінфраструктури орендного підприємства «Київський завод «Вулкан». З 2004 року його земельна ділянка надавалася в оренду Всеукраїнському благодійному фонду (ВБФ) «Соціальне партнерство» (засновник — Леонід Черновецький). В договорі оренди зазначено, що з 4,86 га земель 4,55 га — це зелені насадження і лише 0,31 га — забудовані землі.

2011 року за рішенням Ірпінської міської ради від 15 листопада ділянку продають вищезгаданому фонду в приватну власність за 5,5 млн грн. У січні 2017 року земельну ділянку по Київській, 81 в Ірпені викупила компанія ТОВ «КОМФОРТ ТАУН ІРПІНЬ», а в березні 2020 року її придбала компанія ТОВ «ДІМАКС ІНВЕСТ».

Уже понад півтора року територіальна громада міста Ірпінь і, зокрема, орган самоорганізації населення «Восток», борються за захист законних інтересів і прав мешканців кварталу на реалізацію прав на безпечне довкілля шляхом збереження цієї землі оздоровчого призначення.

P.S. Мешканці міста Ірпеня спрямували на ім’я Президента України Володимира Зеленського листа (22/052581-10 від 10 листопада), в якому, зокрема, сказано, що зміна цільового призначення земельної ділянки по вулиці Київська, 81, в Ірпені, суперечить вимогам Земельного кодексу, Генеральному плану м. Ірпінь, містобудівній документації і порушує права громадян міста, які на громадських обговореннях, проведених в червні цього року, висловилися за збереження території оздоровчого призначення. Громадських слухань Ірпінська міська рада не провела, отже, знехтувала думкою місцевих жителів.