Комітет з питань освіти, науки та інновацій рекомендував відправити на доопрацювання проект закону «Про внесення змін до статті 57 Закону України «Про освіту» щодо пільг з користування житлом, опаленням і освітленням для педагогічних працівників» (реєстр. № 6027 від 10.09.2021 р.) та альтернативний йому документ — «Про внесення змін до деяких законів України щодо пільг з користування житлом з опаленням і освітленням для педагогічних працівників» (реєстр. № 6027-1 від 28.09.2021 р.). Перший внесено Юлією Тимошенко, Вадимом Івченком та низкою інших народних депутатів, а другий — Наталією Королевською, Валерієм Гнатенком та Юрієм Солодом.

Чинним законом передбачено, що педагогічним працівникам, які працюють у сільській місцевості і селищах міського типу, а також пенсіонерам, які раніше працювали педагогічними працівниками в таких населених пунктах і проживають у них, держава забезпечує безоплатне користування житлом з опаленням і освітленням у межах встановлених норм. Претендувати на таку допомогу можна за умови, якщо ваш дохід за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу (нині це 1,4 прожиткового мінімуму, або 1380 гривень). До того ж ідеться не про зарплату окремого педагогічного працівника за півроку, а про середньомісячний сукупний дохід його сім’ї в розрахунку на одну особу.

Автори законопроекту № 6027 пропонують збільшити цей «поріг» до п’яти прожиткових мінімумів для працездатних осіб (до 12 тисяч 405 гривень), а альтернативного документа — взагалі скасувати вимогу щодо врахування доходу сім’ї при наданні такої пільги.

Наскільки зросте коло претендентів на таку допомогу, якщо реалізувати прописане в законопроекті 6027, достеменно невідомо. «Отримає пільгу і подружжя, яке має на місяць 24810 гривень доходу на двох», — припускає голова комітету Сергій Бабак.

Обговорення законопроекту викликало жваву дискусію.

— Треба підтримати сільського вчителя, адже глибинка потерпає від дефіциту кадрів і потребує «свіжої крові» в особі випускників педагогічних вишів, — переконував один із співавторів законопроекту народний депутат Іван Кириленко. — Село потерпає від того, що там занепадає освіта.

— Молодих вчителів, які не мають власного житла взагалі, така допомога навряд чи зацікавить, — заперечував Сергій Бабак.

— Варто було б підтримати освітян-початківців через пільгове кредитування, — таку думку висловила заступник міністра освіти Віра Рогова.

Цікаво, що проектом держбюджету на наступний рік на всі пільги та житлові субсидії загалом передбачено лише 38,4 мільярда гривень, тобто на збільшення армії пільговиків за рахунок сільських вчителів ніхто не розраховував і грошей для них немає, про що нагадав присутнім на засіданні комітету заступник міністра соціальної політики Віталій Музиченко. «Така допомога має надаватися людям з низькими доходами, — переконував він, — а в пропонованих законопроектах втрачаються будь-які адресні засади надання відповідних пільг».

Головне науково-експертне управління Верховної Ради звернуло увагу на відсутність належного фінансово-економічного обґрунтування законопроекту та порадило привести його у відповідність до положень Бюджетного кодексу.

«Реалізація законопроекту № 6027 потребуватиме додаткових видатків з державного бюджету — майже 125 мільйонів гривень на місяць, або більш як 1,5 мільярда гривень на рік», — нагадав Сергій Бабак. І зауважив, що підвищувати престиж учительської праці і мотивувати молодь до роботи в сільських школах треба за рахунок високих зарплат, а не за рахунок додаткових пільг.

— Тут питання швидше світоглядне, — наголосив він. — Ми розуміємо, що в нас є прогалини в оплаті праці педагогічних працівників. Але комітет постійно працює над спробами збільшити заробітну плату. Нині працює робоча група, яка буде переглядати систему оплати праці педагогічних працівників. За нашу каденцію зарплати зросли більш ніж на 40 відсотків, і з 2023 року планується підвищення зарплат освітянам, а з 2022-го — медикам.

Тим часом газ для опалення здорожчає вже з 1 грудня поточного року, про що нагадав Іван Кириленко («Нафтогаз» попередив про можливу зміну тарифу на блакитне паливо для побутових споживачів постачальника «останньої надії», які не встигнуть до 1 грудня укласти договір із постачальником газу. — Авт.). Він зауважив, що для сільських споживачів доставка блакитного палива коштує значно дорожче, ніж для міських, а тому закладені в проект закону ініціативи більш ніж актуальні.

Низку запитань в народних депутатів викликали соціальні норми, в межах яких надають таку пільгу сільським педагогам. Зокрема, вона розповсюджується лише на 31,5 квадратних метра опалювальної площі на одну людину (зазвичай сільські будинки значно більші). Тож згадані законопроекти проаналізують докладніше на засіданні робочої групи за участю представників Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.