Чернівецький міський голова Роман Клічук.

Те, що газ здешевити вдвічі чи втричі, як це обіцяють політики-популісти і п’ята колона в державі, не вдасться, стало зрозуміло вже кожному. Тому міста і люди беруться за тепломодернізацію та управління енергоресурсами.

Тобто процес формування відповідального власника житла, який з допомогою держави та наданих нею інструментів спроможний ефективно управляти своєю власністю і налаштований на зменшення енергоспоживання та впровадження енергоефективних заходів, запущено.

Про це розповідає заступник чернівецького міського голови Василь Зазуляк, відомий будівельник, будинки якого в переліку найсучасніших у Чернівцях.

Василь Зазуляк.

«Нині законодавець дав мешканцям багатоквартирних будинків можливість здійснення права власності в будинку. Вони вже позбавлені диктату ЖРЕПів і можуть самостійно вирішувати долю власного будинку, мати спільну власність, ефективно нею управляти. Також визначено чіткі умови встановлення будинкових лічильників», — каже Василь Зазуляк.

За його словами, зростає число домоволодінь, які прагнуть скористатися програмою «Теплі кредити». А за підтримки держави через цю програму багато домогосподарств в Україні досягали вражаючих результатів в економії енергоресурсу та здешевленні комунальних платіжок учетверо. Цією ефективною програмою в Україні скористалися понад 600 тисяч родин.

«У Чернівцях діє «Програма часткового відшкодування відсоткових ставок за залученими кредитами, що надаються фізичним особам, ОСББ та ЖБК на заходи з підвищення енергоефективності на 2015—2024 роки».

Добре, що в державі вже розроблено механізм із співфінансування заходів з енергозбереження для фізичних осіб, ОСББ, ЖБК, а саме відшкодовується частина тіла кредиту від 35 до 50 відсотків на придбання енергоефективних матеріалів через оформлення в державних банках «теплих» кредитів.

Чернівці вже долучилися до програми. Часткове відшкодування відсотків здійснюється за кредитами, залученими на впровадження наступних енергозберігаючих заходів, передбачене для таких категорій містян.

Для членів ОСББ та ЖБК, мешканців одноквартирних та багатоквартирних житлових будинків — влаштування індивідуального опалення в квартирах, які отримують теплоносій від котелень МКП «Чернівцітеплокомуненерго», що, відповідно, плануються до закриття: їх споживачі переводяться на автономне опалення. А також обладнання та матеріали для облаштування ІТП, регулятори теплового потоку. У переліку заходів — встановлення вузлів обліку теплової енергії, енерго-зберігаючих вікон, використання матеріалів для теплоізоляції стін, підвальних приміщень, горищ, покрівель та фундаментів. Крім того, встановлення теплових насосів, сонячних колекторів, електричних котлів, радіаторів опалення з терморегуляторами, рекуператорів тепла вентиляційного повітря, інтелектуальних лічильників електроенергії, електроакумулюючих систем, пристроїв для зарядження електричних транспортних засобів.

За весь період дії цієї програми позичальники оформили «теплий» кредит, яким було відшкодовано з міського бюджету частку відсоткової ставки на загальну суму 5930,5 тисячі гривень.
Сподіваємося, що ця програма працюватиме й надалі», — зазначає Василь Зазуляк.

За його словами, загальний потенціал ринку електроенергії — 50 мільярдів євро, економія енергії в будинку може становити до 60 відсотків, одночасно по Україні в рамках цього проекту може бути створено 75 тисяч робочих місць. У перспективі економія газу сягне 10 мільярдів метрів кубічних. Це чудове завдання, до якого варто доєднуватися і Чернівцям.

І тут є дилема, особливо в Чернівцях, де відбулась кардинальна зміна міської влади, а вона отримала у спадщину комунальну розруху. Тому жорстко постає питання, на що насамперед виділяти кошти? На ремонт доріг, тротуарів, фонтанів, упорядкування скверів та парків чи саме на системи критичної інфраструктури, теплопостачання, водовідведення, водопостачання?

«Німеччина, яка демонструє 50 кіловатів на один квадратний метр, до 2025 року поставила собі за мету досягти показника у 25 кіловатів на один квадратний метр. Це показники першої економіки Європи.

У нас пропонують два пакети заходів: «легкий», що встановлює тільки теплорегулятори та утеплення загальнобудинкових площ користування, і «комплексний», спрямований на повну модернізацію будівель.

Я думаю, що ми будемо рухатися цими двома напрямами паралельно.

Нам украй важливо, щоб будинки до 60—70 відсотків зменшували своє споживання. І добре, що ми вже бачимо приклади інших міст, де споживання і плата за нього зменшуються вчетверо», — каже мій співрозмовник.

Василь Зазуляк переконаний, що лічильник є першим кроком до енергоефективності.

«Лічильник — це як щеплення від вірусу. Сьогодні — це щеплення від монополіста, який точно хоче працювати з нормативами, вписувати якісь коефіцієнти, задіювати все те, що неможливо перевірити, замість введення чіткого обліку. Тільки лічильники можуть зняти суперечки довкола коефіцієнтів, нормативів і роздутих сум у платіжках. Бо все це питання виключно обліку.

Що й казати, відтоді, як Україна пішла у вільне плавання, вона не стала енергоефективною державою. Всі 30 років ніхто не замислювався про енергоефективність і ніхто не роз’яснював людям, що якщо менше споживати, то можна менше платити навіть в умовах дешевого газу. Дешевий газ, за яким наставала політична залежність, у буквальному сенсі розбестив населення», — зазначає Василь Зазуляк.

А в Чернівцях, за словами міського голови Романа Клічука, цього опалювального сезону економічно обґрунтований тариф на опалення з об’єктивних причин, передусім зростання вартості газу, його розподілу, електроенергії та заробітної плати, зріс майже на 70 відсотків. Міською владою на засіданні виконавчого комітету 20 жовтня прийнято рішення про затвердження економічно обґрунтованого тарифу для населення на рівні 1984,36 грн/Гкал та застосування в опалювальному періоді 2021—2022 років тарифу, який діяв у минулому опалювальному періоді, а саме 1204,62 грн/Гкал. Це рішення є наслідком нещодавно підписаного Меморандуму між урядом, місцевими та регіональними владами, згідно з яким цього року мають діяти минулорічні тарифи, тоді як різниця повинна відшкодовуватись за рахунок коштів місцевого бюджету. Встановлений у Чернівцях тариф на тепло (1204,62 грн/Гкал) не переглядався попередньою владою з 2018 року, є збитковим і одним із найнижчих у державі.

«Нині по Україні тариф на опалення більший, ніж у Чернівцях, оскільки багато які міста періодично його переглядали. До прикладу: впродовж опалювального періоду 2020—2021 років у Луцьку діяв тариф на рівні 1847,75 грн/Гкал, у Рівному — 1795,53 грн/Гкал, у Тернополі — 1746,82 грн/Гкал, у Львові — 1617,77 грн/Гкал. Тому фінансове навантаження на бюджети цих міст буде порівняно менше, тоді як для нас це виявиться катастрофою.

Збитки для міста будуть колосальні, приблизно 300 мільйонів гривень за бюджету в 2,3 мільярда гривень! Звідки взяти такі кошти? Нині у бюджеті Чернівецької міської територіальної громади немає джерела фінансового забезпечення покриття цих витрат. Згідно з підписаним меморандумом у 2022 році в бюджеті громади мають залишитись додаткові чотири відсотки від ПДФО. За нашими оцінками, це майже 70 мільйонів гривень додаткових коштів, яких буде недостатньо, щоб покрити різницю в тарифах. Сподіваємось на підтримку уряду та Державного бюджету України, оскільки за такого стану справ місто наступного року може залишитись без капітальних ремонтів доріг, шкіл, садочків», — каже Роман Клічук.

11 червня 2020 року Чернівецька міська рада затвердила Програму часткового відшкодування витрат за залученими кредитами, що надаються об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків Чернівців на заходи з енергоефективності в багатоквартирних будинках. Програма має назву «Тепла оселя» та розрахована на 2020—2023 роки.

Програма передбачає відшкодування з міського бюджету відсотків за кредитами, залученими ОСББ, які беруть участь у Програмі підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків «Енергодім» Фонду енергоефективності. Відшкодування відсотків з міського бюджету за Програмою «Тепла оселя» здійснюється в повному обсязі впродовж перших 12 місяців кредитування.

Як зауважує Василь Зазуляк, зазначена місцева програма розроблена на підтримку урядової Програми «Енергодім». Фінансування за місцевою програмою здійснюється для будинків ОСББ м. Чернівці після погодження їм заявок Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України та оформлення кредиту в уповноваженому банку-партнері. У листопаді 2020 року два ОСББ м. Чернівці, вул. Комарова, 28, вул. Руська, 287-А, розпочали роботу з виготовлення енерго-аудитів будинків.

Цього року фінансування програми не здійснювалось, хоча в бюджеті були закладені на це кошти, у зв’язку з тим, що учасники урядової Програми «Енергодім» не пройшли етап виготовлення технічної документації та не почали реалізовувати проект з термомодернізації будинків. Він сподівається, що наступного року ці проекти перейдуть в активну стадію реалізації.

Також у міській раді розповідають, як реалізується інвестиційний проект «Енергоефективність в бюджетних будівлях м. Чернівці», що фінансується за рахунок кредиту Північної екологічної фінансової корпорації (НЕФКО) та за підтримки фонду E5P (Східноєвропейське партнерство з енергоефективності та довкілля). Проект включає модернізацію 36 громадських будівель, серед яких: 15 дитячих садочків, 16 шкіл, ліцеїв та гімназій, два медичні заклади.

«У рамках проекту передбачено комплекс заходів, адаптованих індивідуально до кожної будівлі. А це модернізація системи вентиляції в усіх приміщеннях будівель та встановлення систем рекуперації, заміна систем опалення в будівлях або балансування систем, встановлення ІТП, встановлення теплових насосів, заміна електричних ламп розжарювання на екологічно чисті світлодіодні LED лампи, заміна вибраного кухонного обладнання в будівлях на нові енергоефективні альтернативи, заміна вікон та дверей на нові енергозберігаючі, утеплення фасадів та горищ, заміна старої дерев’яної підлоги на нову енергозберігаючу. Всі ці заходи спрямовані на зниження рівня споживання енергоресурсів, на щорічні заощадження теплової енергії приблизно 30—45 відсотків, збереження довкілля через зменшення викидів вуглекислого газу.

Уже завершено роботи в 15 дитячих садочках, в поліклініці № 1, чотирьох школах, трьох гімназіях та двох ліцеях.

На завершальному етапі роботи ще у чотирьох школах. Крім того, у IV кварталі нинішнього року стануть тепло- та енергоефективними 1-ша лікарня, 2-й ліцей, 4-та школа», — запевняє Василь Зазуляк.

Чернівецька область.

Фото надано автором.