Символічне трактування релігійних сюжетів та героїко-історичний стінопис, виконаний київськими художниками Мариною Соченко і Петром Дейликом у нещодавно відбудованій, відреставрованій та наново розмальованій Здвиженській військовій каплиці на Аскольдовій могилі вражають кожного, хто сюди приходить вклонитися не лише Всевишньому, Матері Божій і Сонму святих, а й Героям Небесної Сотні, полеглим у російсько-українській війні на Донбасі.

У центрі, просто перед входом, головна композиція — Покрова. Культ Богородиці-Покрови, заступниці й захисниці від ворога, набув особливого поширення у козацьку добу, на іконах того часу ми бачимо, як Матінка Божа покриває своїм омофором гетьманів — Богдана Хмельницького й Івана Сулиму, козацьку старшину. В Здвиженській каплиці вона пригортає до себе героїв-борців за Україну різних часів — князів і запорожців, вояків УНР і УПА, майданівців та добровольців, тих, хто першим став на захист Вітчизни в 2014—2015 роках. Зі стіни вдивляються у вічність активісти Сергій Нігоян, Михайло Жизневський, Юрій Вербицький, перший закатований російськими агресорами у квітні 2014-го вісімнадцятирічний студент Юрій Поправка, боєць Добровольчого Українського корпусу «Правий сектор», Герой України Сергій Табала («Север»), доброволець батальйону «Донбас» Марко Пославський, «кіборг» Ігор Браневицький та ще десятки героїв.

Поєднання релігійних сюжетів Воскресіння Господнього, Здвиження Чесного Хреста Господнього з великою багатофігурною композицією, що прославляє українських захисників, які для нас і справді стали святими, з портретами провідників — Івана Мазепи, Івана Виговського, Степана Бандери, Андрія Мельника, Василя Вишиваного, Ольги Басараб та інших діячів, зображених на стінах обабіч Покрови на попружних арках у єдиний художній ансамбль, став предметом дослідження відомого мистецтвознавця, доктора філософії та богословських наук, провідного наукового співробітника Інституту мистецтвознавства, фольколористики й етнології імені Максима Рильського НАНУ Дмитра Степовика. Результат дослідження — книга «Здвиженська каплиця на Аскольдовій могилі», яка щойно побачила світ за сприяння Міністерства культури та інформаційної політики й Українського інституту книги.

Навколо церкви святого Миколи Чудотворця, де був похований князь Оскольд, у хрещенні Миколай, як зазначає Дмитро Степовик, з восьмого століття діяв цвинтар. У добу УРН тут знайшли свій прихисток герої Крут. Вже в наш час на Аскольдовій могилі виникає пантеон новітніх героїв —тут похований майданівець, який загинув у палаючому Будинку профспілок, доброволець Марко Паславський.

«Нині каплиця відроджена і реставрована як каплиця Героїв України, зокрема Героїв Небесної Сотні, — каже мистецтвознавець. — Наші сучасні мистці Марина Соченко і Петро Дейлик дуже гарно розмалювали каплицю Здвиження, і вона доступна для глядачів як одна з визначних пам’яток історії та культури».

Дмитро Степовик порівнює каплицю з історичним літописом, який розповідає про славні й героїчні сторінки боротьби за українську землю, за волю і за народ. «Виразною настроєністю пронизані портрети Степана Бандери, Андрія Мельника, Олега Ольжича, Олени Теліги й інших борців. Вони уособлюють визвольні змагання українців за відновлення повноцінної державності у XX столітті. Нелегке завдання стояло перед мисткинею. Як передати всі чудові якості цих людей на одному малярському портреті? Але поважний досвід малювання людей допоміг не лише з фотографічною точністю передати зовнішність провідників нації, а й велич і звитягу борців за Україну».