Закривають і школи в сільській місцевості. Реформи повинні робитись не в кабінетах чиновників і не для статистичних звітів, а для захисту дітей. Влада повинна подбати про дітей, про сиріт, дітей з інвалідністю, дітей з родин, які опинились у складних життєвих обставинах. Аби захистити права дітей, у Верховній Раді працює Тимчасова слідча комісія під головуванням Павла Сушка. До складу Комісії із захисту прав дітей входить народна депутатка Ірина Борзова («Слуга народу») (на знімку).

 «Коли чиновники звітують, що в них немає дітей-сиріт, що всіх всиновили і що всі охоплені інклюзивною освітою, це не завжди правда. Наприклад, для виконання показників щодо відсутності сиріт на початку цього року Івано-Франківська обласна рада прийняла рішення про ліквідацію дитячого будинку «Теплий дім». 30 дітей-сиріт, дітей з інвалідністю, які проживали майже 10 років в дитячому будинку, були фактично розкидані по інших закладах. Серед цих дітей — брати, які все життя жили разом у дитбудинку. Зупинити кричущі порушення прав дітей вдалося завдяки роботі ТСК, яка порушила це питання на виїзному засіданні в Івано-Франківську та сприяла поверненню дітей-сиріт до «Теплого дому». Розлучені брати тепер разом. Звіти та міжнародні гранти, не повинні бути важливіші за долю дитини», — розповідає Ірина Борзова.

Аби не допустити в подальшому випадків, коли дітей «розкидають» по різних закладах заради виконання показників, ТСК домоглася внесення урядом змін до Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017—2026 роки.

Окреме болюче питання — закриття шкіл в сільській місцевості, яке відбувається в громадах. У багатьох випадках представники органів місцевого самоврядування це роблять з порушенням закону.

«Місцева влада не може закривати сільські школи, не запитавши людей. Верховна Рада на п’ятій сесії в липні 2021 року ухвалила законопроект № 4629-1, яким передбачено, що реорганізація, зміна типу, ліквідація закладу загальної середньої освіти у сільській місцевості допускається лише після громадського обговорення проекту відповідного рішення засновника, який оприлюднюється не менш ніж за 1 рік до прийняття такого рішення. Ці зміни до законодавства створили запобіжники необдуманого закриття сільських шкіл. Кожна дитина має право на освіту», — наголошує Ірина Борзова.

Одне з важливих питань, над яким працює Ірина Борзова на Вінниччині, — забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей загиблих та поранених захисників, житлом родин, які створили дитячі будинки сімейного типу.

«Власний дім — це мрія багатьох. Але сиротам та родинам загиблих або поранених захисників здійснити її важче. Їм має допомогти держава. У проекті держбюджету на 2022 рік передбачено майже 5,5 мільярда гривень для забезпечення житлом учасників АТО/ООС та членів їхніх сімей. Це на 4,9 мільярда гривень більше, ніж у поточному році. Йдеться про чотири тисячі учасників АТО/ООС зі статусом внутрішньо-переміщених осіб, які отримають житло. Комусь ці цифри можуть здатися сухою статистикою. Насправді, за ними стоять долі людей. Йдеться про дах над головою для дитини загиблого молодого бійця з Хмільника, для родини загиблого офіцера з Барської громади та десятки інших сімей захисників», — повідомила Ірина Борзова.

Якщо вектор державної політики направлений на те, що діти повинні виховуватись у родинах, а не інтернатах, то держава має забезпечити такі сім’ї житлом. Народна депутатка допомогла у придбанні будинку для родини Верещаків у Літині, які створили дитячий будинок сімейного типу.

«Тепер родині Верещаків, де виховують 10 дітей, не доводиться щодня думати, як дітям добиратись до школи і на гуртки із села, бо їм держава купила будинок у Літині. Також у цьому році передбачені кошти на придбання будинку в Шаргороді для родини Стрільчуків та родини Слободянюків у Барській громаді. Сім’ї, які виховують прийомних дітей, повинні мати нормальні умови проживання», — зазначила Ірина Борзова.

За два роки на Вінниччині отримали житло 153 особи з числа дітей-сиріт і ще 26 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа отримають грошову компенсацію на житло від держави.

Тема захисту дітей важлива для всіх державних інституцій. І відповідальні за долю дітей не лише представники державних органів влади, а й органів місцевого самоврядування.

У жовтні ТСК провела засідання в Офісі Генерального прокурора України за участі Генерального прокурора Ірини Венедіктової, представників Генпрокуратури та ДБР.

Станом на жовтень в Україні майже у 30 громадах не були створені служби у справах дітей. Разом з тим встановлено, що у 354 громадах кількість працівників таких служб не відповідає вимогам законодавства. Тому прокурори оскаржують відповідну бездіяльність у судовому порядку.

«Діти сьогодні — в загрозливій ситуації. На вулицях міст розповсюджують наркотики через «закладки». В школі дитина з інвалідністю може отримати стусана від вчительки, як це було в Києві, або погрози від асистента вчителя, як це було із дитиною з синдромом Дауна у Вінниці. Скоюється велика кількість злочинів проти дітей. Мало не щомісяця читаємо в ЗМІ про розбещення дітей та скоєння злочинів сексуального характеру проти дітей.

Іноді і самі діти стають учасниками злочинів. Як, наприклад, на Вінниччині, коли 15-річна дівчина є підозрюваною у вбивстві власної матері. В Харкові, коли хлопчик вбив 5-річну дівчинку. Дорослі знали, що в дитини є проблеми з психікою, але ніхто не запобіг біді... У будь-якому злочині, вчиненому дитиною, винна доросла людина», — зазначає Ірина Борзова.

На службах захисту дітей, соціальних службах та поліцейських лежить відповідальність за долю дітей.

«Вони повинні вчасно реагувати на небезпеку для дитини, якщо вона є в родині. Правоохоронці, які працюють на місцях, — найближче до людей. Саме вони знають, що відбувається в громадах. Знають, де є проблемні родини. Знають про випадки насильства в родинах. Володіють інформацією про роботу служб у справах дітей. Поліція повинна протидіяти торгівлі наркотиками, які зараз масово розповсюджуються через «закладки».

Необхідно працювати на попередження злочинів проти дітей. Адже бездіяльність вимірюється долею дитини, а інколи її життям», — наголошує народна депутатка.

Завдяки роботі ТСК, Кабмін 3 листопада прийняв Постанову, якою затверджено положення про спеціальну школу та навчально-реабілітаційний центр. Це необхідний документ для результативної роботи спеціальних шкіл та навчально-реабілітаційних центрів. Нова редакція положення розширює можливості використання потенціалу закладів спеціальної освіти для задоволення потреб дітей і надання допомоги викладачам закладів загальної середньої освіти під час роботи в інклюзивних та спеціальних класах. Тепер психолого-педагогічні та корекційно-розвиткові послуги (допомогу) в спеціальних школах можуть отримувати не тільки учні школи, а й учні інклюзивних класів загальноосвітніх шкіл або діти, які не охоплені освітою. Положенням передбачена і можливість надання консультаційної допомоги батькам цих дітей. Спеціальна школа зможе надавати реабілітаційні послуги. Розширено також перелік послуг, які можуть надавати навчально-реабілітаційні центри.

Також на розгляді Верховної Ради — Постанова про звернення до уряду щодо створення єдиного центрального органу виконавчої влади в сфері захисту прав дітей — Державної служби України у справах дітей.

«Захист прав дітей — пріоритет моєї роботи», — наголосила Ірина Борзова.