Усе в цьому світі тримається саме на людях. А коли в одному місці збираються ті, в кого горять очі від жаги творити зміни, розвивати українські села, — тоді найсміливіші й найамбітніші ідеї та мрії стають реальністю. У цьому переконана голова Шульгинської сільської територіальної громади Старобільського району Наталя Петренко (на знімку). Завдяки насамперед її ініціативі та підтримці однодумців і численних помічників громада перша в Україні успішно впроваджує проект «Нове українське село» зі створення сучасного простору із сервісною зоною, де надаються державні соціальні послуги та послуги місцевих підприємців.

Однією із прикмет «Нового українського села» в Шульгинці стало зведення Центру надання адміністративних послуг на кшталт такого, що працює на КПВВ «Щастя».

Відкритий у жовтні цього року ЦНАП надає майже 100 різних послуг та забезпечує робочими місцями 37 шульгинців. Місцева інфраструктура включає також відділення «Нової пошти», аптеку, яка працює за програмою «Доступні ліки», опорний пункт Національної поліції, пожежний пункт, медичний центр та супермаркет. На території села також облаштовані яскравий дитячий майданчик, лавки з USB-портами для підзарядки гаджетів, ліхтарі на сонячних батареях, відремонтовано тротуари, літній кінотеатр.

Увагу кожного, хто приїжджає до села, привертає відремонтоване дорожнє покриття із вело- та біговими доріжками.

Фішкою модульного комплексу є центр культурних послуг, що став альтернативою архаїчному сільському клубу. Тут є і нова бібліотека, і кінотеатр, зала для лекцій і гуртків з робототехніки та комп’ютерної грамотності. У Шульгинці розташувався й перший в області молодіжний центр.

Нині Шульгинська сільська громада налічує 4,5 тисячі місцевих жителів та понад 500 внутрішньо переміщених осіб, тож сучасний рівень організації дозвілля є важливим аспектом утримання фахівців на селі.

Під час відвідання Шульгинської сільської територіальної громади восени нинішнього року Президент України Володимир Зеленський зауважив, що не в кожному європейському місті нині є такі центри та сервіси, але настане час — вони будуть упроваджені в кожному українському селі. Проект «Нове українське село», за словами глави держави, надаватиме можливість для сільського населення, якого в Україні 72,5 відсотка, бути на одній хвилі із сучасним світом.

«Рік тому я проїхав Україною й побачив, у якому стані наші села та селища: для того щоб почуватися в селі, як у столиці, немає нічого, — сказав Президент. — Тож це дуже важлива реформа. Ми започаткували «Нове українське село» після вдалого проекту з відкриття ЦНАПів. Це перший «пілот» у населених пунктах уздовж контактної лінії. Будівництво таких сервісів передбачено у 1060 громадах по всій Україні. Без підтримки з державного бюджету не обійтись, але головне навантаження на бізнес. Дуже важливо, що цей простір абсолютно безбар’єрний».

Загальна сума реалізованого проекту становила понад 20 мільйонів гривень. Утілення «пілоту» в Шульгинській громаді стало результатом спільної дії Міністерства реінтеграції, НАК «Нафтогаз України», USAID та «Нової пошти». Внеском громади було надання деяких окремих видів будівельних робіт та робіт із благоустрою прилеглої території. Значний монетарний внесок зробили підприємці, які зацікавлені в наданні своїх послуг у сервісній зоні. 17 таких сервісних центрів невдовзі з’являться в Луганській області, 21 — у Донецькій, далі — по усій Україні.

Що стосується подальших інновацій безпосередньо в Шульгинці, то на черзі — впровадження в територіальній громаді цифрових технологій від Програми EGAP. Зокрема, планується підключення інструментів для ефективної співпраці місцевої влади та громадян: муніципального чат-бота, втілення інструментів електронної демократії, запуск електронних щоденників та журналів тощо.

Рік, що минає, був позначений також навчальною поїздкою представників Шульгинської сільської територіальної громади до Польщі в рамках проекту «Вогнеборці». Програма візиту стала доволі насиченою та корисною як із практичної точки зору організації пожежних добровільних дружин, так і з юридичної. Особливо вразив луганчан досвід створених у Польщі добровільних пожежних дружин, який здався багатьом цікавим. Нині Шульгинська сільська громада будує пожежне депо, що також стане осередком пожежників-добровольців. Тому навчання й переймання досвіду від країни, де вже понад 130 років розбудовують пожежну безпеку на високому рівні, є дуже цінними.

Луганська область.

Фото автора.