Щоправда, перша самостійно прийняла таке рішення, а дві останні — на підставі відповідної постанови Кабміну.

— Намагаємось обживатися в такому складі, як визначив уряд, — каже рокитнівський селищний голова Григорій Таргонський (на знімку) — управлінець з великим досвідом.

До речі, Рокитнівська громада величенька: якщо у Рокитнівському районі проживало майже 56 тисяч осіб, то після децентралізації в громаді — 40 тисяч, бо об’єдналися дві селищні та дев’ять сільських рад.
Рокитнівська селищна громада велика — багато й проблем. Але Григорій Таргонський перед ними не пасує. За короткий термін існування громади багато зроблено. Перевели на місцеве паливо три дитсадки, замінили котли в десяти школах. У Кисоричах перекрили ФАП, завершили довгобуд — корпус школи, тож діти з 1 січня навчаються в комфортних умовах. Замінили покрівлю в приміщенні початкової школи-ліцею № 1 у селищі Рокитному, у чому сприяв народний депутат України по 155-му округу Віктор М’ялик.

— Але ще чимало потрібно зробити для того, щоб людям жилось комфортно у нашій громаді, — каже Григорій Таргонський. — Найперша проблема — погані дороги. Селище потребує лікарської амбулаторії, щоб було де приймати пацієнтів. Потрібно побудувати додаткові корпуси шкіл № 2 у Рокитному та Карпилівці, бо вони стали затісними, клуби у селах Мушня та Сновидовичі (тут він кілька років тому, ще до утворення громади, згорів)...

— А для цього, звичайно ж, потрібні кошти, — продовжує рокитнівський селищний голова. — 40 мільйонів гривень бюджету вирівнювання на рік дає держава, вона також переказує 160 мільйонів освітянської субвенції, ще 100 мільйонів гривень — це наші власні доходи. Хоча й завдання з наповнення місцевого бюджету ми виконуємо, але цього недостатньо, щоб ми могли поступово розв’язувати проблеми громади. Бо дефіцит бюджету становить 20 мільйонів гривень.

— Ми почали аналізувати можливі джерела доходів. І таки знайшли їх. За попередніми підрахунками, якби вивести з «тіні» всіх підприємців, місцевий бюджет міг би отримати додатково ще 30 мільйонів гривень, які знадобилися б для розв’язання проблем громади, — продовжує Григорій Таргонський. — Тіньовики, на жаль, у нас є. Дивишся, магазин чи пилорама працюють, а податки не сплачують, люди офіційно не оформлені на роботу. Тільки один офіційно неоформлений працівник завдає державі збитків у 30 тисяч гривень на рік. Деякі підприємці користуються тим, що людям у нашій місцевості важко знайти роботу, то вони погоджуються працювати нелегально, про що пожалкують, коли доведеться виходити на пенсію — втрачається стаж...

Рокитнівський селищний голова Григорій Таргонський особисто зустрівся з усіма підприємцями в усіх десяти старостинських округах громади. Роз’яснював, переконував вийти з «тіні», пояснюючи, скільки корисних справ можна було б зробити для громади, якби всі сплачували податки. Навів приклад по селу Масевичі, де вкрай розбита центральна вулиця, яка сполучає селище Рокитне із трасою Київ — Ковель.

— Ми мали кошти — 400 тисяч гривень — для виготовлення проектно-кошторисної документації на ремонт дороги, тож держава профінансує (а це 114 мільйонів гривень) ці роботи, а Служба автомобільних доріг у Рівненській області приведе її до ладу, — розповів підприємцям Григорій Таргонський. — Тією дорогою користуватиметься вся громада... У нас ще багато схожих нерозв’язаних проблем.

Під час зустрічей з підприємцями керівник територіальної громади вручав кращим платникам податків і роботодавцям грамоти селищної ради, дякував. Розповів про кількох добросовісних підприємців. Щоправда, обмовився, щоб інші такі самі підприємці не образились, що їх не назвали.

— Скажімо, підприємець із села Більська Сергій Кибукевич не лише у повному обсязі сплачує податки, а й створив десять робочих місць для жителів села, яким тепер немає потреби наймитувати по чужинах, залишаючи сім’ї, дітей, до чого прагне і голова Рівненської ОДА Віталій Коваль, — наводить приклади Григорій Таргонський. — А ось підприємець Василь Колодич із села Остки дав роботу шістнадцятьом працівникам. Він разом з ними надає послуги лісовим господарствам, лісництвам у розробці ділянок під лісокористування. І таких добросовісних підприємців, звичайно ж, більшість. Сподіваюсь, що після наших зустрічей їх стане ще більше.

Користуючись нагодою, керівник громади через нашу газету хотів би звернутися до керівників податкової служби України та Міносвіти (звертався і письмово, але відповіді так і не отримав). Річ у тім, що впродовж кількох років у селищі Рокитному простоюють, не використовуються, а відтак руйнуються і псують вигляд селища своєю занедбаністю два приміщення — колишньої податкової інспекції та гуртожитку професійно-технічного навчального закладу. І це в той час, як громада потребує лікарської амбулаторії, приміщень для інших цілей. То, може, хоч через газету керівники згаданих служб дослухаються до прохання передати ці приміщення Рокитнівській громаді.

Фото надано Олександрою ЮРКОВОЮ.