Не додає оптимізму і новий штам коронавірусу під назвою «Омікрон», днями виявлений у приїжджого з ПАР.

Відбувається це, на жаль, навіть усупереч безпрецедентним заходам боротьби з вірусом, зокрема запровадженню різноманітних карантинних обмежень. Так, наймасштабніші з них — встановлення правил 3G для працівників різноманітних компаній і підприємств. За ними, до роботи допускаються лише вакциновані, ті, хто перехворів на ковід та одужав, або ж особи зі свіжими негативними тестами.

Відвідувачі й клієнти торговельних точок та інших різноманітних закладів і установ можуть увійти туди вже за правилом 2G: вакцинувався чи одужав після захворювання на ковід. Тобто із минулого понеділка лише вакциновані й ті, хто одужав за шість останніх місяців, можуть попоїсти в ресторанах, перехилити чарчину в барах, відвідувати різноманітні клуби.

Щоправда, правило 2G кожна федеральна земля запроваджує залежно від ситуації і кожна на власний розсуд. Приміром, як тільки четверта хвиля коронавірусу почала набирати обертів, земля Саксонія першою у ФРН запровадила обов’язкове правило 2G. Тобто влада регіону виключила із багатьох сфер громадського життя людей, котрі не вакцинувалися від COVID-19 і не перехворіли на корону. Тобто у нещеплених більше немає можливості зайти в громадські місця навіть з негативним тестом на ковід.

Проте не тільки Саксонія має такий жорсткий принцип боротьби з ковідом. Зачинити двері торгових центрів, клубів та установ перед невакцинованими громадянами має намір ще низка земель. Питання запровадження правила 2G вже обговорюється у земельних урядах Берліна, Бранденбурга, Баден-Вюртембергу та Баварії. Але при цьому деякі регіони Німеччини поки що дозволяють підприємствам вирішувати самостійно, чи запроваджувати в себе 2G чи 3G. Власне, рішення — за керівниками бізнесу.

Та, незважаючи на таку відносну свободу ухвалення рішень на регіональному рівні, у ФРН дедалі збільшується державний тиск на невакцинованих. Влада розглядає можливість повсюдного запровадження правила 2G.

Утім не всі громадяни беззаперечно вірять в ефективність таких заходів. Вони дедалі частіше запитують, чи можна вважати 2G нормою? А передусім, чи зможуть такі обмеження переконати людей у необхідності вакцинуватися? Такі питання нині обговорюються в різноманітних прошарках населення і в німецьких ЗМІ.

Приміром, лідер партії «Альтернатива для Німеччини» Тіно Крупалла в ефірі радіо Phoenix сказав, що перехід на 2G — це катастрофа, яка призведе до соціального розколу суспільства.

Проти таких правил виступають і компанії, котрі щоденно втрачають і клієнтів, і прибутки. А на думку вірусолога Йонаса Шмидта-Чанасіта, 2G дає лише «хибне почуття безпеки», адже вакциновані люди також можуть заражатися і заражати. Справжню безпеку, вважає вірусолог, можуть дати лише тести для всіх. При цьому не важливо, чи вакцинована людина, а також чи одужала вона після хвороби. Ось така ще одна модель, своєрідне правило 1G....

Німецькі політики та вчені з початку 2020 року намагалися переконати людей пройти вакцинацію від COVID-19. Проте досягти мети — прищепити 75 % населення для досягнення суспільного імунітету — не вдається: вакциновано приблизно 67 %. «Але цього недостатньо, — вважає доктор Гюнтер Шенріх, заступник директора Інституту вірусології у клініці Charite Berlin. — Найближчим часом ми побачимо тих, хто відмовився від щеплення, на лікарняних ліжках. А дехто з них потребуватиме також інтенсивної терапії. Ми маємо у будь-який спосіб переконати невакцинованих, що їм слід прищепитися — для власної безпеки та безпеки тих, хто поруч з ними», — переконаний доктор Гюнтер Шенріх.

Берлін.

Фото автора.