1 грудня, у 30-ту річницю всеукраїнського референдуму, на якому народ підтвердив історичне рішення Верховної Ради про проголошення і відновлення незалежності України, ми маємо ще один гарний привід подумати про надзвичайно високу цінність парламентаризму і народовладдя. Про це заявила заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк (на знімку) на вчорашньому Безпековому форумі за участі народних депутатів, політиків та експертів.

Абсолютна більшість громадян України, понад 90 відсотків, підтримали Акт проголошення незалежності. Але завжди, за її словами, треба пам’ятати, що в Криму проголосували понад 54 відсотки громадян, у Севастополі — понад 57 відсотків, у Донецькій і Луганській областях — понад 83 відсотки. «І сьогодні я хотіла б, щоб ми подякували мешканцям тимчасово окупованого українського Криму, Донеччини і Луганщини за цей свідомий, щирий і вільний вибір. Цей вибір зроблений не під дулами автоматів, не на фейкових референдумах, а на справжньому народному референдумі. Цінність і вага всеукраїнського референдуму 1 грудня полягає в тому, що саме завдяки народному волевиявленню Україна постала на світовій арені як повноцінний суб’єкт міжнародного права. У цьому є мудрість, відповідальність та державницьке мислення першого скликання Верховної Ради України», — зазначила Олена Кондратюк.

Серед перших країн, які визнали нашу незалежність, була і Росія. Це сталося 5 грудня 1991 року. «Це той факт, який свідчить про те, наскільки вартує слово і зобов’язання Росії, коли вже восьмий рік триває російсько-українська війна саме за нашу незалежність і територіальну цілісність. Про це варто говорити вголос на всіх міжнародних майданчиках, і на «Кримській платформі» зокрема, яка має бути створена в кожному парламенті Європи та світу», — переконана заступниця Голови Верховної Ради. Вона додала, що тема російської агресії та окупації території України не має зникати з порядку денного в парламенті. Особливо сьогодні, коли всі занепокоєні черговим брязканням російської зброї на українських кордонах та розмовами про широкомасштабне втручання. «І рано чи пізно, як слушно зазначив прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, Заходу доведеться вибирати між залежністю від російського газу та захистом України», — наголосила Олена Кондратюк.

У цьому контексті вона повернулася до визначальної ролі парламенту України, який завжди залишався місцем безпеки, раціональності, компромісних, непростих, але розумних рішень. «Хоч би що сталося, хоч би хто куди втікав, який би хаос насувався, українське суспільство має бути впевнене в тому, що Верховна Рада збереться та знайде вихід із ситуації і ніколи не зрадить національні інтереси Української держави. А для цього нам потрібен сильний парламент, який, як і Збройні Сили України, користується повагою та довірою суспільства», — акцентувала увагу політикиня.

Нові реформи законодавчого органу, на її переконання, мають слугувати відкритості та поверненню суспільства до парламенту як ключової інституції парламентсько-президентської республіки. Верховна Рада має об’єднувати суспільство, досвід, фаховість, стратегічне бачення для того, щоб давати непрості відповідальні та ефективні відповіді на виклики. Важливо, підкреслила заступниця Голови Верховної Ради, посилити інструменти парламентського контролю за сектором безпеки та оборони та реалізацією євроатлантичного курсу України. Бо тільки такий курс здатний гарантувати нашій державі безпеку. Та й більшість парламентаріїв мають спільну позицію стосовно євроатлантичної інтеграції.

Крім того, О. Кондратюк переконана, що час розпочати широку дискусію про чисту форму правління в країні, бо дуалізм влади не дає країні рухатися вперед. «Дуже важливо зберегти цінності парламентаризму і навчитися діалогу, знаходити компроміс і порозуміння на єдиному майданчику, що об’єднує всю країну», — резюмувала заступниця Голови Верховної Ради на Безпековому форумі.

Вл. інф.