Утеплення фасадів, покрівель і цоколів, заміна вікон і дверей, установлення індивідуальних теплових пунктів для регулювання комфортного температурного режиму — ці й інші заходи з термомодернізаії та підвищення енергоефективності шкіл і садків дала змогу провести в Дніпрі співпраця з Європейським банком реконструкції та розвитку і Фондом Східноєвропейського партнерства з питань енергоефективності та довкілля.

Проект вартістю 12,5 мільйона євро охопив понад вісімдесят навчальних закладів міста. Тепер у будівлях не тільки тепло: вже зафіксовано заощадження енергоресурсів — у середньому більш як на третину порівняно з базовими показниками. Саме зекономлені кошти і підуть на погашення кредиту.

«Інвестиційний проект з енергоефективності триває. З наступного року почнеться другий етап, до якого відібрано майже сто об’єктів. Більшість із них — це теж школи й садки, а також лікувальні установи. Обирали заклади для проекту експерти ЄБРР», — розповіла директор департаменту інноваційного розвитку міськради Юлія Павлюк.

Одним із учасників проекту першого етапу став НВК № 66 на проспекті Героїв, 3-а. Під час комплексної реновації тут утеплили фасад будівлі та покрівлю, замінили вікна на енергоощадні, встановили індивідуальний тепловий пункт. У закладі тепер комфортна температура, а економія енергоресурсів сягнула майже 40%.

«Нашому закладу п’ятдесят років. Ми вже відчули ефективність термомодернізації: у приміщеннях стало значно тепліше. Раніше були часи, коли учні на уроках перебували у верхньому одязі, включали обігрівачі. А тепер затишно і комфортно», — зазначила директор закладу Людмила Коробка.

У НВК № 12, на проспекті Пушкіна, 75, також утеплили фасад, горище, встановили сучасне обладнання електровузла, що регулює оптимальну температуру всередині за допомогою спеціальних датчиків. «Така реновація була актуальна, оскільки будівлі вже більш як сто років і були проблеми зі стінами. Нині у нас цілком комфортна температура», — каже заступник директора НВК Олена Чернишова.

У департаменті гуманітарної політики міськради наголошують, що в понад 150 навчальних закладах міста за останні три роки різні ремонтні роботи, що впливають на енергоефективність, проводилися і в рамках міської програми. Йдеться про заміну вікон, дверей, ремонт і утеплення покрівель.

Комунальні служби, які проводять заходи з енергоефективності, особливу увагу приділяють ізоляції теплових мереж, що мінімізує тепловтрати. «Це дає можливість подавати якісний теплоносій і в навчальні заклади, і в будинки житлового фонду.

В рамках підготовки до опалювального сезону наше підприємство встановило п’ятдесят енергозбережних насосів, відновлено теплову ізоляцію на сорока кілометрах теплових мереж. За останні п’ять років завдяки реконструкціям, замінам, ремонтам удалося на третину скоротити витрати в теплових мережах і до 20% зменшити споживання енергоресурсів», — розповів старший майстер КП «Теплоенерго» Олександр Кравець.

Цього року проведено ізоляцію двохсот метрів мереж на вул. Богомаза, 186, де розташовано два дитячі садки та школу.

Фото з відкритих джерел.