Про це він сказав 1 грудня під час прес-конференції у Ризі, коментуючи прагнення Кремля знову поділити світ на сфери впливу. «Вони намагаються відновити визнання того, нібито Росія має право контролювати, що її сусіди можуть чи не можуть робити. А це світ, у який ми не хочемо повертатися, де великі держави встановлюють обмеження для суверенних націй», — заявив Єнс Столтенберг. Він наголосив, що Україна — незалежна держава, не входить до сфери російського впливу і тому може сама визначати своє майбутнє.

Нагадаємо, раніше того самого дня президент Володимир Путін на церемонії вручення вірчих грамот послами, серед яких були представники країн НАТО, сказав, що вимагає гарантій нерозширення Альянсу на схід.

Єнс Столтенберг нагадав Володимиру Путіну, що НАТО — це оборонний альянс, який нікому не загрожує. Він підкреслив: «Лише Україна і 30 країн НАТО вирішуватимуть, коли вона буде готовою стати членом організації. Росія не має права вето, права голосу і права встановлювати сфери впливу».

Обурила ця заява й українських урядовців. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба назвав заклики президента РФ «неправомірними». За його словами, Москва не може перешкодити зближенню нашої держави з Альянсом і не має жодного права голосу у відповідних дискусіях. Глава МЗС підтвердив налаштованість України продовжувати широкомасштабні реформи задля трансформації українського сектору безпеки та оборони відповідно до стандартів НАТО.

До речі, про цей процес йшлося під час засідання Північноатлантичної ради НАТО в Ризі, яке відбулася цього тижня й до участі в якому була запрошена Україна. Водночас не оминули міністри й теми концентрації російських військ на кордоні з Україною. За підсумками засідання, а також двосторонніх переговорів Дмитро Кулеба відзначив, що це загрожує не лише безпеці України, а й безпеці всього євроатлантичного простору. За його словами, українська дипломатія нині активно працює з партнерами над розробкою комплексного пакета стримування РФ від подальших агресивних дій.

«Переміщення російських військ та військової техніки вздовж державного кордону та на Донбасі може вказувати на підготовку Росією потенційної нової військової операції проти України. Нове вторгнення іще більше дестабілізує Європу. Тому Україна та партнери мають продемонструвати силу зараз, аби уникнути необхідності доводити її пізніше», — наголосив Дмитро Кулеба.

Міністр розповів, що під час засідання глав МЗС держав — членів НАТО та переговорів із міністрами закордонних справ детально обговорив кроки задля стримування Росії від подальшої агресії.

«Комплексний пакет стримування включатиме політичний тиск і потужні сигнали підтримки України, нові санкції, які здатні нанести удар по економіці Росії у разі, якщо вона вирішить здійснити вторгнення, а також поглиблення співпраці в сферах безпеки та оборони. Сильна Україна є найкращим фактором стримування Росії від нового етапу агресії. Сильна Україна — це сильний і стійкий східний фланг НАТО», — зазначив глава українського зовнішньополітичного відомства.

Водночас учора з цього приводу він провів переговори з ключовим безпековим союзником України — США. Зустріч Дмитра Кулеби та державного секретаря Сполучених Штатів Ентоні Блінкена відбулася у Стокгольмі на полях засідання Ради міністрів закордонних справ держав — учасниць ОБСЄ.

«Український народ знає про непохитну відданість Сполучених Штатів територіальній цілісності, суверенітету і незалежності України. Такої точки зору дотримуються не тільки Сполучені Штати, а й усі наші союзники по НАТО, що було дуже чітко простежуваним у розмовах, які ми мали протягом останніх кількох днів», — зазначив держсекретар США.

За словами Д. Кулеби, під час зустрічі була підтверджена важливість міцного стратегічного партнерства України і США.

Раніше Ентоні Блінкен заявляв, що у Вашингтоні попередили Кремль про готовність застосувати жорсткі економічні заходи, від яких раніше утримувалися, за потенційну нову агресію проти України. «Ми не знаємо, чи президент Путін прийняв рішення про вторгнення. Що ми знаємо — це що він підготував сили на випадок, якщо він вирішить це зробити. Тож попри непевність щодо намірів і часових рамок, ми маємо готуватися до усіх можливих сценаріїв», — зазначив держсекретар США. Він нагадав, що Сполучені Штати вже тривалий час взаємодіють з цього питання з союзниками і партнерами.

Учора у Стокгольмі також мала відбутися зустріч міністрів закордонних справ України та Росії, однак на момент верстки номера інформація про її проведення не надходила.

На полях міністерського засідання НАТО в Ризі міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зустрівся з міністром зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Петером Сійярто (на знімку).

Як повідомила прес-служба МЗС, Дмитро Кулеба поінформував колегу щодо безпекової ситуації на тимчасово окупованих територіях та вздовж державного кордону України в контексті триваючої збройної агресії Російської Федерації проти України. Сторони погодилися зі спільним розумінням, що попри окремі складні питання українсько-угорських відносин, безпека України — це також безпека Угорщини та всього східного флангу НАТО.

Зустріч відбулася напередодні 30-ї річниці встановлення дипломатичних відносин між Україною і Угорщиною, яка припадає на 3 грудня.

Фото з сайту МЗС.