В Україні вимальовується парадоксальна картина: обсяг зібраної пшениці у кілька разів перевищує внутрішню потребу, а борошно, хліб, інші харчові продукти дорожчають. Чому, намагалися з’ясувати у Комітеті Верховної Ради з питань економічного розвитку під час круглого столу «Цінова ситуація на ринку борошна та хліба в Україні». Зважаючи на карантинні обмеження, обговорення тривало у режимі відеоконференції.

Голова підкомітету з питань регуляторної політики Ганна Лічман, яка вела засідання, констатувала: «Україна має рекордну врожайність зернових, але це ніяк не впливає на те, що хліб може бути дешевшим. Навпаки, саме через збільшення цін на зернові у світі ми маємо зростання вартості хліба в Україні».

Учасники заходу не вважають досконалим нинішнє декларування цін на соціально значущі товари (зокрема, пшеничне борошно вищого ґатунку, житньо-пшеничний хліб) і пропонують вдатися до активніших дій з боку держави щодо регулювання. Адже якщо все полишити на розсуд лише ринку, то і без того недешева для пересічних громадян продукція продовжуватиме дорожчати, як на дріжджах. Тож пропонувалося зменшити ПДВ для виробників з 20% до 4—5% та знизити для борошномелів та пекарів тариф на природний газ з комерційного хоча б до такого, за яким паливо продають комунальним підприємствам, йдеться у повідомленні комітету.

Прозвучала й ідея створити інтервенційний фонд задля вирівнювання балансу цін та пропозицій на внутрішньому ринку. Але, на думку експертів, запровадження запропонованих інструментів потребує часу. Ситуація ж нині така, що втручання державних регуляторних органів може бути екстремальним, аж до запровадження механізму квотування експорту.

До речі

Як інформує прес-офіс Мінагрополітики, «цьогоріч Україна отримала рекордний врожай... Уперше в історії зібрано 33 млн тонн пшениці, що на 26% більше, ніж торік. Внутрішня потреба споживання становить 7,5 млн тонн, з яких приблизно 5 млн тонн якісної пшениці. За умови формування оптимальних перехідних запасів можливості експорту оцінюються у розмірі 25,3 млн тонн».

У липні-листопаді з України експортовано понад 14 млн 523 тис. тонн пшениці — на 2,5 млн більше, ніж за перші п’ять місяців попереднього сезону. Тобто за кордон уже реалізовано 57,4% обумовленого меморандумом Мінагрополітики із зернотрейдерами обсягу в 25,3 млн тонн, свідчать оперативні дані. Водночас ціни на пшеницю в портах, зазначають експерти «АПК-Інформ», минулого тижня перевищили 10 тис. грн за тонну та «мають потенціал до подальшого зростання».

А завдання Мінагрополітики, за словами його очільника Романа Лещенка, «з точки зору забезпечення продовольчої безпеки — це виростити хліб в обсязі, необхідному для стабільного споживання, експорту і переробки... Що стосується ціноутворення, то це не є компетенцією відомства і воно не має відповідних повноважень».

Підготувала Галина КВІТКА.