Ніна Климко біля стендів виставки.

Її приурочили до ювілею ще однієї знакової події в історії нашої держави — Всеукраїнського референдуму 1 грудня 1991 року, на якому понад 90 відсотків співвітчизників, які взяли участь у голосуванні, підтвердили ухвалений 24 серпня того року Акт проголошення незалежності України. І, власне, засвідчили виплекане протягом багатьох століть прагнення українців будувати свою державу, берегти її та захищати.

Про значущість референдуму присутнім на відкритті виставки працівникам бібліотеки нагадала завідувачка відділу Ніна Климко. А книги та публікації, підготовлені журналістами парламентської газети до 30-річчя Незалежності, презентував власний кореспондент газети «Голос України» у Полтавській області Василь Неїжмак. Він розповів про роботу авторського колективу, очолюваного головним редактором газети Анатолієм Горловим, над багато в чому унікальним виданням — понад 600-сторінковою щедро ілюстрованою книгою «30 років Незалежності». Адже в ній за хронологією представлено своєрідний літопис кожного з цих років.

Не менш цікавим та інформативним вийшов і спеціальний випуск «Голосу України» на 56 газетних сторінках, присвячений ювілею нашої держави. В ньому повніше й масштабніше висвітлено регіональні аспекти цього тернистого тридцятилітнього шляху. Тож є, звісно, й повноформатний газетний розворот про події на Полтавщині та відомих земляків, які творили сучасну історію краю й держави. Бібліотекарі висловили сподівання, що фонди головної книгозбірні області невдовзі поповняться ще однією книгою, до якої увійдуть публікації спецвипуску газети.

Непідробний інтерес присутніх на відкритті виставки викликав «Фронтовий альбом» фоторепортера «Голосу України» Олександра Клименка. Знаний майстер своєї справи став іще й фронтовим кореспондентом парламентської газети у перші, найтяжчі й найкривавіші, роки неоголошеної російсько-української війни, починаючи з 2014-го. І віддзеркалив ті події у своїх вражаючих високопрофесійних світлинах із передової, зібраних в окремій книзі. На виставці представлені й інші книги, видані колективом «Голосу України», а також найпомітніші газетні публікації відповідної тематики та настінні й настільні календарі-щорічники. В таких календарях «голосоукраїнці» вже традиційно представляють найбільш значущі дати, події культурного життя, багатогранні портрети світочів нашої літератури та культури. Презентуючи виставку, власкор «Голосу України» подякував бібліотекарям за невтомну й дуже потрібну людям працю і назвав їх співавторами подібних видань. Адже й сам як постійний читач бібліотеки під час роботи над матеріалами для книг і газети користувався й користується зібраними в її фондах виданнями, періодикою. Особливо тоді, коли йдеться про минувшину Полтавського краю, його культурні скарби. До речі, на столі поруч із двома виставковими стендами представлені бібліотечні підшивки «Голосу України» за 1991 рік, у яких відвідувачі можуть знайти розгорнутий опис тих справді вікопомних подій і відтворені на шпальтах газети історичні документи.

Під час цієї зустрічі з бібліотекарами відбулася також зацікавлена розмова з актуальної для тих, хто плекає друковане слово й доносить його до читача, проблематики. Зрештою, всі зійшлися на тому, що газетярі й хранителі книжкових скарбів мають тісніше взаємодіяти, бути партнерами. Надто сьогодні, коли зменшується кількість передплатників друкованих видань і користувачів бібліотек. Хоча «інтернетна» й інші електронні альтернативи друкованому слову, м’яко кажучи, не завжди сприяють примноженню інтелектуального потенціалу суспільства й ніколи його не замінять.

На завершення зустрічі Василь Неїжмак повідомив про те, що представлені на виставці книги та іншу друковану продукцію колектив редакції газети передає для головної книгозбірні області. Приймаючи цей подарунок, Ніна Климко подякувала за нього й зазначила, що ці видання будуть істотно допомагати в роботі з користувачами, відвідувачами бібліотеки, зокрема й при проведенні різноманітних патріотичних та просвітницьких заходів. За її словами, виставка експонуватиметься у відділі обслуговування користувачів наступні два тижні. Тож відвідати її й переглянути представлені там видання та матеріали можуть усі охочі.

Вл. інф.

Полтава.