Особливо напередодні Нового року. А тут ще й продовольчий індекс ООН показує, що за рік ціни зросли мало не на третину.

Хоч продавці не очікують передноворічного ажіотажу, у м’ясних відділах через і без того високі ціни, покупців обмаль. Запасатися м’ясом наперед сенсу немає.

Економіст Олег Пендзин каже, що цьогоріч середня ціна на продукти зросла. Тож останній місяць — не виняток. Напередодні Нового року дорожчатиме практично все. У лідерах — м’ясо та сало.

«Ціна на м’ясо вже зростають. Сало — на 25 %... думаю, що перед святами ми побачимо ще і подальше збільшення цін на свинину. А ще... додадуть у ціні олія та молочна продукція. Оновить цінники й цукор», — зазначає експерт.

За словами економіста, найменше коливання цін очікується на рибу та ікру. Їх вартість здебільшого залежить від курсу долара. Тож, якщо він залишатиметься стабільним — морепродукти на новорічних столах будуть без завищених цін.

Єдина надія спинити зростання цінників бодай на продукти харчування соціальної групи — повернути державний контроль за цінами. Відповідний законопроект уже зареєстровано у Верховній Раді. Автори ініціативи переконані, що надбавка в магазині не повинна перевищувати 25 % від ціни, за якою продає виробник. У законопроекті зазначено, що регулювати ціни планують винятково на продукти українського виробництва. Імпортованих товарів нововведення не торкнеться. До списку «соціальних продуктів» увійдуть усі продукти, ціна на які останнім часом відчутно зросла. Зокрема, яйця, хліб, соняшникова олія.

Але таке вже було, скажете ви. Справді, в Україні й раніше існувало державне регулювання цін на продукти. Проте його скасували 2017-го. Мовляв, ринок сам себе відрегулює і не допустить невиправданого подорожчання. Як бачимо, не регулює. Або комусь, напевно, дуже вигідно, щоб ціни зростали!

Тим часом перша віце-прем’єр-міністр — міністр економіки Юлія Свириденко заявила, що зараз триває робота, щоб розширити список сфер, де українці зможуть витратити заохочувальну виплату за вакцинацію.

Як повідомляється, до переліку може бути включено книговидання.

За словами Свириденко, спочатку до списку сфер потраплять напрямки, які зазнали найбільших втрат від карантинних обмежень, а далі перелік розширюватиметься.

Віце-прем’єр нагадала, що згідно з урядовою програмою виплата 1000 гривень дасть змогу не лише заохотити українців за вакцинацію від COVID-19, а й підтримати сфери спорту, перевезень та культури.

«Кількість людей, які вже вакцинувалися двома дозами.., збільшується, тому зараз неможливо передбачити фінальну суму. Але ресурс у держави є...», — запевнила Свириденко.

А ми додамо, що, можливо, й на передплату періодики вистачить?

Насамкінець. Верховний Суд визнав правомірним, тож узаконив нарахування облгазами так званих температурних коефіцієнтів. Відповідну ухвалу оприлюднено в Єдиному реєстрі судових рішень.

Судді залишили чинним рішення попередньої інстанції. Відповідно доплата за приведення обсягу до стандартних умов (температурні коефіцієнти), що нараховувалася облгазами до листопада 2020 року, визнана законною.

Це означає, що сплачені коефіцієнти вже не компенсують, а тим, хто сподівається на скасування рішення через суд, виставлять борг. У тексті документа вказується, що рішення оскарженню не підлягає.

Виходить, облгази попри все знову перемогли?

Підсумовував Віктор БОНДАР.