Він звернувся до воїнів із таким словами: «Наша армія лише на п’ять років молодша за референдум, який проголосив Незалежність. Це природно, бо держава не може існувати без потужної, спроможної і забезпеченої всім армії. Особливо в сучасному світі, де, як ми бачимо, на жаль, ідеали дружби, взаємного співробітництва і дотримання миру відсунуті на задній план».

«Багато хто із вас відчув, що пріоритетом для нашої молодої держави Збройні Сили стали не одразу, — продовжив Перший заступник глави парламенту. — В історії нашого війська були темні часи, коли матеріальне забезпечення було дуже незначне, відбувалося руйнування технічного та кадрового потенціалу. Це відбувалося багато в чому тому, що політики жили в ілюзії, нібито військових загроз для України не існує. Але в 2014 році ми всі побачили, що це шкідлива ілюзія і нам довелося заново будувати українську армію та військо. У цій битві армія показала себе тільки з найкращих боків. Вона змогла не тільки протистояти агресору, який має багатократну перевагу і в живій силі, і в технічному оснащенні. Але й виявила мужність, героїзм, самовідданість і воїнів, і офіцерського складу. Креативність, яка притаманна українському народу, знайшла відбиток і в діяльності Збройних Сил».

Докорінно змінилася і політика держави, відзначив О. Корнієнко. «Ми швидко надолужували те, що не робилося впродовж десятків років, — сказав він. — Нині в рейтингу найсильніших армій українська армія посідає сьоме місце в Європі. Це досить серйозний показник, і в цих рейтингах вона рухається постійно вгору. Тобто зміцнення нашої армії не припиняється. Тепер ця армія має не просто мужність та силу. Вона оснащується сучасними засобами ведення війни. Це армія із Джавелінами та Байрактарами. Це армія, яка має не лише нову форму, а й новий зміст. Перебуваючи нині в бригаді Повітряних сил, я впевнений, що одним із наступних кроків буде таке саме переоснащення і підсилення нашого повітряного війська, яке охороняє країну в небі. Ми цього прагнемо. І будемо як влада та парламент працювати над тим, щоб збільшити можливості, передусім матеріальні, для переоснащення наших Повітряних сил».

«Звичайно кожного військовослужбовця турбує питання забезпечення матеріальних можливостей для того, щоб соціальний стандарт НАТО був не лише стандартом строєвого одягу, статуту чи озброєння. А був і стандартом високої, гідної оплати праці військовослужбовця, — продовжив О. Корнієнко. — Ми будемо над цим працювати окремо. Є цілий план заходів. Скажу лише, що Міністерство оборони анонсувало комплексну кадрову реформу, яка триватиме три роки і призведе не лише до збільшення зарплат військовослужбовців, а й до побудови справедливої системи мотивації, яка дасть змогу найкращих спеціалістів найкраще оцінювати».

На 2022 рік на силовиків виділять рекордних 320 мільярдів гривень, зауважив Перший заступник Голови Верховної Ради, додавши, що це становить майже шість відсотків ВВП, тоді як у законі визначено п’ять. Найбільшу суму в історії ЗСУ, 148 мільярдів гривень, отримає Міністерство оборони на фінансування саме Збройних Сил. «Ми заклали невеликі, але реальні кошти на житло для ветеранів АТО — це 5,5 мільярда, — повідомив він. — Ухвалили в цьому році законодавство про територіальну оборону, відповідно розуміємо, що чисельність Збройних Силі збільшиться на 11 тисяч осіб. Ми прийняли законодавство про закупівлі, запустили оборону в цій сфері. Наша Верховна Рада ратифікувала угоду з урядом Туреччини, яка відкриває можливості оборонного співробітництва. Це не все, що ми робимо. Далі буде більше».

«Парламент робитиме все для підтримки реформ у сфері армії, забезпечення військово-службовців, — запевнив О. Корнієнко. — Не пригадую протягом двох років жодного закону, який би стосувався українського війська і не набирав підтримку всіх парламентських сил. Незалежно — у владі вони чи в опозиції. Думаю, так само ви відчуваєте підтримку, яку здійснює Верховний Головнокомандувач Володимир Зеленський. Будемо далі спільною командою у владі робити все для того, щоб ті, хто захищає країну, мали гідну винагороду за свою роботу. А суспільство і держава поважали вас не лише у промовах та піснях, а й на ділі. Повага до військових повинна мати конкретне втілення».

«Для нас не новина, що на кордонах країни завжди перебувають підрозділи ворожої армії, — резюмував О. Корнієнко. — Усі ці роки ворог не полишає намірів випробовувати наше суспільство на єдність. І нині як ніколи наше суспільство покладається на вас, на всіх військовослужбовців, на наші Збройні Сили. Упевнений, що армія має так само покладатися на суспільство, на політиків та владу. Разом будемо робити все для того, щоб наша країна залишалася мирною, незалежною, безпечною та невпинно рухалася до свого розвитку і процвітання».

Вл. інф.