А саме: щодо розвитку сфери кіно — проект закону про внесення змін до статті 11 Закону України «Про державну підтримку кінематографії в Україні» щодо усунення технічних та логічних неузгодженостей (№ 6265), проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо державної підтримки кінематографії в Україні (№ 6194), проект закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки кінематографу (№ 6190) та проект закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо державної підтримки кінематографії в Україні (№ 6191).

Депутати вирішили рекомендувати Верховній Раді законопроект № 6190, яким, зокрема, передбачено звільнення від ПДВ робіт із дубляжу кінопродукції та озвучення стрічок українською мовою в інших країнах, прийняти за основу і в цілому.

«Це для того, щоб більше фільмів можна було дублювати українською мовою, адже в Україні недостатньо студій, які можуть якісно надати всі послуги з озвучення та дублювання в досить короткі терміни», — наголошує автор законопроекту Павло Сушко.

Після тривалої дискусії народні обранці прийняли рішення рекомендувати парламенту прийняти законопроект № 6194 у першому читанні за основу. Депутати наголошують, що законопроект спрямований на популяризацію української кінематографії та кіноіндустрії. Ним пропонуються нові форми державної підтримки кіногалузі, зокрема через державні субсидії на розвиток кінопродукції. Акт регулює питання створення та діяльності Ради з державної підтримки кінематографії, освітніх заходів із мистецтва кіно та підтримки інших освітніх ініціатив, зменшення обсягів паперового документообігу, секторальних змін до інших нормативно-правових актів.

До другого читання документ буде доопрацьовано із залученням усіх зацікавлених сторін, що висловили до нього зауваження та пропозиції, зокрема, Міністерства оборони України, Антимонопольного комітету, Міністерства економіки України, Національної гвардії України, Державного агентства з питань кіно, Уповноваженого із захисту державної мови.

Депутати також прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу проект закону про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» про тимчасове включення програм загальнонаціонального багатоканального (цифрового) мовлення з використанням радіочастотного ресурсу до складу універсальної програмної послуги для забезпечення інформаційної безпеки населення в районі відсічі збройної агресії Російської Федерації (№ 5546).

«Законопроектом пропонується тимчасово, до моменту скасування Верховною Радою визнання певної держави державою-агресором (державою-окупантом), в областях, де утворено військово-цивільні адміністрації, до універсальної програмної послуги додати програми телеканалів загальнонаціональної категорії. Важливо, щоб люди на цих територіях мали доступ до українського мовлення, а не ставали жертвами російської пропаганди», — наголошує голова підкомітету з питань інформаційної політики Євгенія Кравчук.

На засіданні комітету також було прийнято рішення рекомендувати парламенту внести до порядку денного сесії, прийняти за основу з урахуванням можливості доопрацювання згідно зі статтею 116 Регламенту проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження    (№ 6287). Цей документ розроблений депутатами різних фракцій на чолі з головою комітету Микитою Потураєвим.

Він наголошує, що мета проекту — подолати катастрофічну ситуацію у книговиданні й книгорозповсюдженні та стимулювати розвиток потужного й самодостатнього українського книжкового ринку. Для цього законопроектом передбачено відшкодування витрат на оренду приміщень книгарням, які продають книжки українською мовою (а також, за бажанням, мовами ЄС і корінних народів України).  Такі книгарні отримають державну субсидію, яка не перевищуватиме 20 відсотків їх доходу від продажу книжок (а також не перевищуватиме граничних сум, встановлених законопроектом, які менші для невеликих населених пунктів і більші для великих міст); надання сертифіката на придбання книжок українською мовою при народженні дитини і при досягненні дитиною  14-річного віку.

Ці програми мають запрацювати з 2023 року. Депутати заявляють, що новий закон дасть можливість упродовж перших двох років його дії вдвічі збільшити кількість книгарень (нині їх 200), а за 5—7 років їх може бути вже 800—1000.

Народні обранці також обговорили проект постанови про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2022-му та 2023 році. Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді ухвалити його за основу та в цілому.

Напередодні депутати зареєстрували проект постанови № 6361 «Про встановлення Дня українського борщу». Серед його ініціаторів — голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв, перша заступниця голови Ірина Констанкевич, заступниця голови Євгенія Кравчук, голова підкомітету з питань культури Микола Княжицький. Святкувати День борщу пропонується щорічно у другу суботу вересня.

«Культура приготування українського борщу вже ввійшла до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Наша країна подала офіційну заявку на включення борщу до списку культурної спадщини ЮНЕСКО. Залишилося лише отримати емоджі борщу», — зазначає Євгенія Кравчук.