У ході запланованої на вівторок телефонної розмови з президентом РФ Росії Володимиром Путіним президент США Джо Байден мав намір заявити, що в разі чергового вторгнення Росії до України на неї чекають заходи, які завдадуть серйозної шкоди її економіці. Про це повідомив представник Білого дому, інформує «Голос Америки». Коли верстався номер, деталі відеорозмови відомі не були. Однак з анонсу запланованих для неї тем можна припустити, що Джо Байден запропонував Путіну повернутися до діалогу. А кремлівські «червоні лінії», в тому числі й щодо України та розширення НАТО на схід, цьому не сприяють. Перед віртуальною зустріччю президент Сполучених Штатів також провів переговори з європейськими союзниками. Відомо, що США спільно з європейськими партнерами підготували план заходів, які завдадуть значної економічної шкоди Росії, якщо Москва вирішить піти на ескалацію.

Як йдеться у комюніке, оприлюдненому на сайті Єлисейського палацу, президенти США — Джо Байден, Франції — Еммануель Макрон, чинна канцлерка ФРН — Ангела Меркель (її наступника мають обрати сьогодні), прем’єр-міністри Італії — Маріо Драгі та Великої Британії — Борис Джонсон виступили за поновлення «нормандського формату» для врегулювання ситуації на Донбасі. «Лідери нагадали, що Росії слід відновити переговори з Україною в рамках «нормандського формату» під егідою Франції та Німеччини», — наголошено в документі. Європейські лідери переконані, що дипломатичні зусилля, передусім через «нормандський формат», є єдиним способом для розв’язання конфлікту на Донбасі шляхом виконання Мінських домовленостей, зауважили й у Білому домі. Окрім того, Росію закликали до деескалації напруженості, створеної на кордоні з Україною.

Також лідери п’яти західних країн наголосили на своїй підтримці територіальної цілісності України. The Independent повідомляє, що прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив під час розмови, що уряд використає всі наявні економічні та дипломатичні зусилля для попередження вторгнення РФ в Україну. The Independent також звертає увагу, посилаючись на канцелярію прем’єр-міністра, що європейські лідери вказали на необхідність тримати єдиний фронт перед лицем загроз та агресії з боку Росії.

У понеділок також відбулася телефонна розмова глави Української держави Володимира Зеленського з державним секретарем Сполучених Штатів Ентоні Блінкеном. Напередодні відеорозмови Джо Байдена і Володимира Путіна українська та американська сторони скоординували позиції з ключових питань.

Президент України наголосив на безальтернативності процесу мирного врегулювання. У цьому зв’язку було обговорено кроки, які Україна здійснює та має намір здійснити для його активізації, повідомляє Офіс Президента. Володимир Зеленський також поінформував Ентоні Блінкена про ситуацію на кордонах нашої держави і подякував за потужну підтримку з боку Сполучених Штатів, які системно привертають увагу світової спільноти до російської військової діяльності поблизу українського кордону та консолідують зусилля демократичних країн з метою недопущення ескалації.

Як повідомив ОП, домовлено провести телефонну розмову Володимира Зеленського та Джо Байдена після переговорів між президентами Сполучених Штатів і Росії.

Нагадаємо, що в п’ятницю президент США Джо Байден заявив про підготовку низки ініціатив, спрямованих на стримування агресії Росії щодо України. За словами президента США, він готує «найбільш всеосяжний та змістовний набір ініціатив, щоб значно ускладнити пану Путіну подальші кроки та дії, до котрих, як побоюються люди, він може вдатися». Байден також наголосив, що перебуває у постійному контакті із союзниками у Європі та з Україною, інформує «Голос Америки».

Речниця Білого дому Джен Псакі повідомила журналістам: «Ми працюємо з Конгресом та нашими партнерами по НАТО з трансатлантичною спільнотою над підготовкою низки кроків, які б зашкодили їхній (російській. — Ред.) економіці». Вона зауважила: «Активність в соцмедіа з просування антиукраїнської пропаганди збільшилась в десять разів і наближається до рівнів, порівняних з часом, який передував російській агресії в 2014 році», цитує «Голос Америки».