Під час них глава парламенту Руслан Стефанчук вручив представникам органів місцевого самоврядування відзнаки Верховної Ради України. Участь у заходах взяли також Перший заступник та заступниця Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко та Олена Кондратюк, народні депутати України, представники Офісу Президента, уряду, асоціацій органів місцевого самоврядування, посадові особи муніципалітетів, депутати місцевих рад тощо.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, відкривши захід, відзначив роль місцевого самоврядування у зміцненні української державності, демократизації суспільних відносин, розвитку народовладдя, обстоюванні інтересів територіальних громад та додав: «Для мене особисто будь-яке свято — це передусім нагода підбити підсумки того, що зроблено, та намітити плани того, що потрібно зробити».

За словами глави парламенту, за роки незалежності конституційне закріплення місцевого самоврядування стало невід’ємною частиною сучасної України. «Як свідчить практика, ця інституція відіграє роль дієвого рушія в соціально-економічних перетвореннях, послідовній трансформації суспільних відносин і є концентрованим виявом державотворчої ініціативи нашого народу», — сказав він.

Знаковим Руслан Стефанчук назвав і те, що з часу встановлення офіційного свята — Дня місцевого самоврядування — постійно змінюється не лише система відносин регіональних влад із центром, а й територіальних громад між собою, відносин всередині громад і, як наслідок, виникає необхідність оновлення механізмів територіальної організації влади та місцевого самоврядування.

Так, серед низки важливий питань, які нині опрацьовує парламент у контексті реформи, він назвав законодавчі ініціативи, як, наприклад, законопроект про місцевий референдум, який перебуває на експертизі Венеціанської комісії. Водночас основою подальшого законодавчого розвитку, за словами Голови Верховної Ради, є проект змін до Конституції у частині децентралізації. Тож він висловив сподівання, що в результаті як нинішнього спілкування з представниками громад, так і майбутніх дискусій, парламент зможе вийти на ту формулу конституційного закріплення відносин, статусів, прав і свобод, які будуть підтримуватись на всіх щабелях.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук.

Крім того, глава парламенту закликав представників громад активніше долучатися до обговорення законопроектів, адже саме органи місцевого самоврядування першими відчувають на собі якість прийнятих парламентом нормативно-правових актів. «Ми готові до такого абсолютно відкритого діалогу», — наголосив Руслан Стефанчук.

«Я глибоко переконаний, що лише суспільними зусиллями ми збудуємо демократичну незалежну та міцну державу. Хай завжди будуть благополуччя і мир у нашому домі», — констатував глава парламенту, додавши: «І нехай відзнаки Верховної Ради надихають вас на нові звершення в ім’я України».

Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко.

Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко, вітаючи в особі присутніх всіх представників органів місцевого самоврядування, зауважив: «Від Верховної Ради зазвичай чекають чогось більш ґрунтовного — ухвалення законів, бюджету, а від органів місцевого самоврядування — щоденної допомоги, яка справді нині дуже потрібна людям».

Водночас, відзначивши наявний рівень співпраці громад та парламенту, Олександр Корнієнко зауважив, що він дозволяє робити багато корисних речей. Ба, більше, Перший заступник глави парламенту пропонує вивести його на якісно новий рівень — підсилити співпрацю місцевого самоврядування з парламентськими комітетами та поновити роботу Консультативної ради з питань місцевого самоврядування при Голові Верховної Ради. Олександр Корнієнко переконаний: жодних розмов про місцеве самоврядування не може відбуватися без представників місцевого самоврядування.

Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк.

У свою чергу заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк наголосила, що народовладдя та самоврядування завжди були притаманні українському народові, і навіть більше — це в нашій ДНК.

Крім того, назвавши децентралізацію однією з найуспішніших реформ, заступниця глави парламенту зауважила, що законодавчий орган має зробити все можливе, щоб завершити реформу з дотриманням Європейської хартії місцевого самоврядування, яку Верховна Рада ратифікувала у 1997 році. «А саме: гарантувати політичну, адміністративну та фінансову незалежність і спроможність органам місцевого самоврядування», — сказала вона, додавши, що цим принципам та зобов’язанням мають відповідати і зміни до Конституції, і нові редакції законів про місцеві державні адміністрації та про місто Київ.

Олена Кондратюк відзначила також, що більшість громадян України — понад 68% — підтримують децентралізацію і вважають, що вона має бути продовжена. Водночас 51% українців не відчули бажаних змін. «Тому ключове завдання — докласти максимум зусиль, щоб громадяни відчули ці зміни», — констатувала вона.

***

Після завершення урочистостей Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук відповів на запитання журналістів під час брифінгу. Зокрема, чого очікувати від переговорів президентів Америки та Росії, він зауважив: «Україна — це зона українського інтересу. І я дуже хотів би, щоб цей меседж був домінуючим при переговорах двох президентів великих держав», — наголосив глава парламенту, додавши, що саме на такому принципі має будуватись концепція нашого співжиття в глобальному просторі. «Це теза номер один. Теза номер два, яку я почув у Польщі, — Україна не одна. Ми вчора підписали за результатами нашого спілкування великий меморандум на 38 пунктів, де чітко визначено всі ті речі, які дають можливість Україні не просто ставати суб’єктом в міжнародному просторі, але й отримати підтримку і допомогу всіх інших країн, які поділяють цінності демократії, суверенітету, територіальної цілісності, безпеки і невтручання у сучасний світовий порядок», — сказав глава парламенту. На його думку, якщо Путін почує це і зробить висновки, цього буде достатньо.

Крім того, Руслан Стефанчук сказав, що спілкувався з представниками МЗС України з цього приводу. «У нас є оптимістичні передбачення. Але я дуже не хотів би, щоб якісь мої коментарі вплинули на ці перемовини. Давайте дочекаємося, нехай вони пройдуть», — зауважив він.

Крім того, відповідаючи на запитання «Голосу України», чи встигнуть народні депутати до кінця цього року прийняти важливі для місцевого самоврядування законопроекти про столицю і про місцеві державні адміністрації, Голова Верховної Ради відповів, що навряд чи. Оскільки документи містять понад двісті поправок.

Щодо внесеного Президентом законопроекту про економічний паспорт українця, то його парламент також не розглядатиме в цьому році. «Як ви знаєте, є 14 днів на внесення альтернативних законопроектів, тому мені видається, що в цьому році на 100% не встигнемо розглянути. Але, можливо, на початку наступного року ми спробуємо його внести в зал і проголосувати хоча б у першому читанні», — сказав Руслан Стефанчук, зауваживши, що важливо, аби обіцянки, які дає Президент та «Слуги народу», здійснювались.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.