Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, вітаючи цю ініціативу та учасників засідання, наголосив, що євроатлантичний курс нашої держави зафіксовано в Конституції України як стратегічний напрямок, адже в сучасних умовах НАТО — це єдиний варіант убезпечення країн, які сповідують демократію та норми міжнародного права.

Зазначивши, що сьогодні Україна співпрацює з Північноатлантичним альянсом за багатьма напрямками, Руслан Стефанчук зосередив увагу на парламентській складовій такої діяльності. «Перший напрямок нашої роботи — це інституалізація цих процесів, і тут, зокрема, йдеться про Парламентську асамблею НАТО», — сказав він, нагадавши, що упродовж останніх двох з половиною років, коли він був співголовою Міжпарламентської ради Україна — НАТО, вдалося багато чого зробити, зокрема, наша держава отримала статус члена програми розширених можливостей НАТО.

Другий напрям парламентської складової співпраці стосується наближення нашого законодавства до стандартів НАТО. «Чимало необхідних документів цією Верховною Радою уже прийнято, зокрема, закон про розвідку, хоча попереду ще багато роботи», — сказав Руслан Стефанчук, запевнивши, що з боку парламенту жодних затримок не буде, а за потреби скликатимуться спеціальні засідання.

Торкнувшись теми міжнародної підтримки євроатлантичних устремлінь України, Руслан Стефанчук зауважив, що тільки повернувся із Варшави, де брав участь у засіданні ХІ сесії Міжпарламентської асамблеї України, Литви та Польщі та зустрічався зі спікерами Польщі і Литви, і більшість розмов якраз стосувалися підтримки України на шляху до НАТО. А підписаний за підсумками засідання ХІ сесії Міжпарламентської асамблеї України, Литви та Польщі Меморандум містить чітку підтримку суверенітету і територіальної цілісності України, членства нашої держави в Організації Північноатлантичного договору.

Руслан Стефанчук також зауважив, що останні переговори між Байденом та Путіним засвідчують підтримку з боку США курсу на членство України в НАТО. «Разом з тим ми розуміємо, що Росія намагається підігріти інші міжнародні сили, щоб вони розказували, що вступ України до НАТО неможливий, бо вона є зоною російських інтересів», — сказав глава парламенту, наголосивши, що Україна була і залишатиметься зоною українських національних інтересів.

Відповідаючи на запитання учасників молодіжної моделі ПА НАТО щодо ухвалення євроінтеграційних законопроектів, Голова Верховної Ради зазначив, що загалом із 2008 року Україна виконала понад 60 відсотків своїх зобов’язань, і 25 відсотків з них — це зроблене за останній рік. «Ми готуємо план законопроектних ініціатив на 2022 рік, і в ньому особливий напрямок якраз стосується саме питань європейської та євроатлантичної інтеграції», — запевнив Руслан Стефанчук.

Реагуючи на ініціативу президентки моделі молодіжної ПА НАТО Вікторії Щерби щодо активнішої співпраці з парламентом, Руслан Стефанчук запропонував визначити одну особу, яка працюватиме помічником Голови Верховної Ради на громадських засадах, що дозволить краще налагодити таку роботу. Крім того, Голова Верховної Ради підтримав пропозицію, яка стосується залучення молоді до волонтерської роботи під час проведення в Києві у травні наступного року весняної сесії Парламентської асамблеї НАТО.

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроантлантичної інтеграції України Оксана Стефанішина назвала цю ініціативу дуже цінною та висловила сподівання, що молодіжне крило справді долучиться до проведення навесні наступного року в Києві Парламентської асамблеї НАТО.

З учасниками молодіжної моделі Парламентської асамблеї НАТО також поспілкувалися заступниця голови постійної делегації в Парламентській асамблеї НАТО Соломія Бобровська, голова Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу Іванна Климпуш-Цинцадзе, директор Центру інформації та документації НАТО Вінета Кляйне, посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький та інші спікери.

Учасники молодіжної моделі ПА НАТО за результатами засідання ухвалили низку резолюцій.

ДОВІДКОВО

Проект «Молодіжна модель Парламентської асамблеї НАТО» задумано для кращого ознайомлення молодих українців із принципами роботи та засадами діяльності ПА НАТО. Реалізацією проекту займається ГО «Мережа захисту національних інтересів АНТС» за підтримки Центру документації та інформації НАТО. Учасниками засідання молодіжної моделі ПА НАТО стали 84 представники студентства з різних куточків України.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.

На знімку: під час зустрічі.