На знімку: директор НПП «Синевир», депутат обласної ради Микола Дербак (ліворуч) і ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда під час підписання угоди.

Фото надано ННЦ «Синевир».

— Ми домовилися про спільні наукові дослідження, проходження виробничої практики студентів і підвищення кваліфікації наших співробітників, — розповідає очільник природного парку, депутат Закарпатської обласної ради Микола Дербак. — Будемо проводити обмін науково-методичною, бібліографічною, довідковою літературою та іншими інформаційними матеріалами.

Передбачається, що підписаний документ сприятиме підвищенню ефективності наукового співробітництва між сторонами, практичного впровадження результатів наукових досліджень з екологічної тематики у навчальний процес і природоохоронну діяльність, створенню сприятливих умов для здійснення наукових, освітніх та інформаційних заходів у галузі екології, охорони навколишнього середовища, збереженню біологічного і ландшафтного різноманіття.

Варто додати, що це другий виш, з яким Національний парк налагоджує наукові контакти. На початку нинішнього року перший помітний ювілей — десять років плідної й обопільно вигідної співпраці — відзначили столичний Національний педагогічний університет імені Михайла Драгоманова і Національний природний парк «Синевир». У січні 2011-го ректор вузу, доктор філософських наук, професор Віктор Андрущенко та директор нацпарку кандидат філософських наук Микола Дербак підписали угоду і започаткували співробітництво. І як результат — на околиці села Колочава закладено науково-навчальний центр «Синевир». Там проведено реконструкцію головного корпусу, побудовано ще два додаткові корпуси для викладачів і студентів, заклад в карпатському стилі для харчування — так звану колибу. Одночасно база може прийняти понад 70 осіб. Не забули й про оздоровлення студентів. Оскільки поруч нуртує природне джерело мінеральної води, яка володіє добрими лікувальними властивостями, то поблизу бази обладнано купіль, де вони можуть зміцнити здоров’я.

За період існування науково-навчального центру тут пройшли практику понад тисяча студентів Національного педагогічного університету імені М. Драгоманова з різних факультетів, передусім майбутніх педагогів у сфері біології, географії, екології, туризму. Під час практики студенти не лише вчаться, а й проводять дослідження і спостереження, беруть участь в екологічних акціях, дбаючи про чистоту довкілля, і навіть виступають з концертними номерами під час місцевих святкувань.

— Задумів багато. Є бажання працювати по-сучасному, із застосуванням новітніх засобів і технологій. Адже глибоко вивчати природу Карпат — наша місія, — каже директор науково-навчального центру «Синевир» Анатолій Дербак.

За його словами, відчувається й підтримка місцвого населення. До речі, тут працюють понад десяток місцевих жителів.

Осередком еколого-освітньої роботи зі студентами університету імені Михайла Драгоманова є візит-центр НПП «Синевир». На його базі молодь детальніше дізнається про наукову, природоохоронну, еколого-освітню і рекреаційну діяльність парку, спілкується із провідними фахівцями закладу.

А десятирічна співпраця ще раз засвідчує: коли наука і практика ідуть у супрязі, то результат однозначно буде. Цілком реально сподіватися, що такою само плідною буде співпраця закарпатців і прикарпатців.