Людмила Денісова  та Дмитро Лубінець.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова взяла участь у круглому столі «Основні тенденції реалізації прав і свобод людини і громадянина в 2021 році» з нагоди Міжнародного дня прав людини та річниці прийняття ООН Загальної декларації прав людини.

Захід організовано спільно з парламентським Комітетом з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин за участі представників органів влади, громадськості та правозахисників.

У своєму виступі Людмила Денісова наголосила на обставинах, які поточного року впливали на реалізацію прав і свобод людини в нашій країні. Зокрема, збройна агресія РФ проти України та пандемія COVID-19 зумовлюють зростання числа заявників, які звертаються до Уповноваженого, що свідчить як про збільшення випадків порушення прав, так і про підвищення рівня обізнаності громадян щодо можливості звернутися по захист до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Омбудсман зупинилася на тенденціях щодо реалізації прав громадян, які мали наймасовіший характер цього року. Це порушення інформаційних, соціальних, економічних, процесуальних прав, а також права на повагу до гідності.

Так, Уповноважений повідомила, що впродовж 11 місяців 2021 року до неї звернулися 61 тисяча громадян про порушення їхніх конституційних прав, що на 38 відсотків більше, ніж за аналогічний період 2020 року (44031).

У своїх повідомленнях громадяни здебільшого скаржаться на порушення права на звернення до органів влади та доступ до публічної інформації.

Продовжує зростати кількість заявників, які звертаються у зв’язку із порушенням соціальних — 16 відсотків (10596) та економічних прав — майже 10 відсотків (6090). За 11 місяців нинішнього року на такі порушення поскаржилися вдвічі більше людей, ніж за аналогічний період минулого року. Насамперед через недодержання права на працю та своєчасну виплату зарплати, порушення у сфері охорони здоров’я, в отриманні фінансових послуг.

У зв’язку з порушенням процесуальних прав звернулися 12,5 відсотка (7613) осіб. Переважно громадяни звертаються з питаннями щодо додержання процесуального законодавства під час проведення досудового розслідування; дотримання розумних строків судового розгляду справ; своєчасного та повного виконання рішення суду; законності накладення арешту на майно і на рахунки.

Через порушення права на повагу до гідності звернулися 6,5 відсотка (2856) заявників. Загалом їх кількість зросла у цьому році у 2,5 раза порівняно з аналогічним періодом 2020-го. Це пов’язано з діяльністю колекторських компаній, які неправомірно поширюють персональні дані осіб, вдаються до шантажу і погроз для повернення заборгованостей.

Для захисту прав громадян від свавільного поводження з боку колекторських компаній Уповноваженим здійснюються заходи контролю та співпраця з Національною поліцією і Національним банком України. Завдяки цьому до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено 20 відомостей про вчинення кримінального правопорушення, розпочато досудове розслідування за статтями 182, 190, 355 Кримінального кодексу України, повідомляє секретаріат Уповноваженого.

А голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Дмитро Лубінець також зазначив, що пріоритетом для будь-якої держави має бути дотримання прав і свобод людини.