Народні депутати Валерій Гнатенко, Анатолій Драбовський, Андрій Пузійчук.

Учора відбулося установче засідання робочої групи з питань встановлення причин недоотримання надходжень до державного та місцевих бюджетів внаслідок неефективної діяльності Державного агентства лісових ресурсів, його територіальних органів та підприємств, що належать до сфери його управління.

Голова робочої групи, народний депутат Анатолій Драбовський поінформував, що її завданням є забезпечення парламентського контролю за додержанням бюджетного законодавства у лісовій галузі. З цією метою планується проаналізувати ефективність управління галуззю, ведення лісового та мисливського господарства, охорони і захисту лісів, а також вивчити повідомлення у ЗМІ про зловживання та корупційні схеми у лісовій галузі, внаслідок чого державний та місцеві бюджети втрачають значні кошти.

А. Драбовський зауважив, що на запити робочої групи поки що надійшли лише однотипні відповіді, у яких просять відтермінувати надання необхідної інформації. «На наш погляд, йдеться про просте затягування часу», — додав він, нагадавши присутньому на засіданні голові Державного агентства лісових ресурсів України Юрію Болоховцю, що стаття 351 Кримінального кодексу передбачає кримінальну відповідальність за невиконання законних вимог народного депутата та надання завідомо неправдивої інформації.

«Держава втрачає ліси та надходження до бюджетів, коштів на ведення лісового та мисливського господарства, охорону і захист лісів недостатньо. Водночас наші ліси, які належать всьому народу, стають джерелом збагачення окремих осіб, в тому числі й тих, які мають їх оберігати. Це й стало підставою для створення Бюджетним комітетом робочої групи, яка в рамках забезпечення парламентського контролю має вивчити це питання», — наголосив А. Драбовський та запропонував голові Ю. Болоховцю прокоментувати повідомлення у ЗМІ щодо організованої чиновниками Держлісагентства схеми реалізації лісу-кругляку в Житомирській, Чернігівській та Сумській областях за заниженими на 160 мільйонів гривень цінами, проведення 25 листопада цього року обшуків за місцем роботи та проживання голови Держлісагентства і деяких його підлеглих, виявлення правоохоронцями фактів підробки сертифікатів для експорту продукції.

Під час обговорення представник Всеукраїнської асоціації деревообробних підприємств Дмитро Артемчук висловив думку, що однією з причин недоотримання коштів бюджетами різних рівнів є те, що лісова галузь використовує непрозорі методи реалізації сировини, зокрема, через власні переробні цехи. «Ми не проти, щоб підприємства лісової галузі самі переробляли деревину, але обліковувати її вони мають за ринковими цінами. Бо зараз лісгоспи забирають на власну переробку дуже цінну сировину, проте експортують її за кордон у вигляді пиломатеріалів за дуже низькими цінами», -сказав він, додавши, що окрім втрат бюджету, це також створює дефіцит на ринку деревини.

Продовжуючи цю думку, представник підприємства «Верба-ВВ» Сергій Товкач зауважив, що тільки на Волині різниця між ціною деревини, яку реалізують підприємства лісової галузі та її реальною вартістю, сягає 2,5 мільйона євро на місяць, що дозволяє за рахунок цих коштів корумпувати представників правоохоронних та державних органів.

На думку народного депутата Валерія Гнатенка, метою робочої групи є відпрацювання усіх напрямів, які дозволять як збільшити надходження до бюджетів усіх рівнів, так і підтримати розвиток галузі, адже кожного року кількість лісів в Україні зменшується на 0,4 відсотка.

Після висловлених до роботи Держлісагентства зауважень Ю. Болоховець повідомив, що вперше за останні шість років висаджено більше нових лісів, ніж вирубано. Крім того, хоч цього року з різних причин, зокрема, екологічних, обсяги заготовленої деревини будуть менші, її реалізація зросла на 157 відсотків. «За 11 місяців цього року ми реалізували продукції на 20 мільярдів гривень, що на 7,3 мільярда більше, ніж за 2020 рік», — повідомив він, додавши, що це пов’язано як зі зростанням на зовнішніх ринках, так і з тим, що з 1 січня 2021 року вся кругла деревина реалізується через електронні торги. Як наслідок, за 11 місяців цього року галузь сплатила майже 8 мільярдів гривень податків, що на 2,3 мільярда більше за весь минулий рік.

На завершення обговорення А. Драбовський закликав представників громадських організацій та підприємців подавати до робочої групи наявну у них інформацію щодо ситуації у лісовій галузі.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.