Вартість традиційного новорічного столу цьогоріч зросте на чверть. Перед святами стіл може додати в ціні ще 3—4% через ажіотажний попит на продукти. Про це повідомив виконавчий директор Українського дискусійного клубу Олег Пендзин.

За його словами, це пов’язано із загальним подорожчанням харчових продуктів. «Також це пов’язано з тим, що загалом й у світі на сьогодні ми маємо достатньо велике зростання цін на продовольство. За даними міжнародної організації продовольства FAO, індекс зростання цін на продовольство у світі становив 32% за рік», — сказав О. Пендзин і зауважив, що цілком можливо, що перед святами будуть додаткові подорожчання, пов’язані з ажіотажним попитом на харчові продукти.

Ну, а на тлі загального подорожчання, що вже казати про традиційне олів’є! За рік індекс вартості найпопулярнішого новорічного салату зріс на 21%.

Експерти кажуть, що впродовж року спостерігається зростання цін майже на всі категорії товарів. Зокрема, подорожчання спіткало всі основні продукти, що входять до складу олів’є, крім картоплі. Порівняно з минулим роком картопля подешевшала на 15% та коштує в середньому 7 грн за кілограм.

Зазначається, що серед інгредієнтів традиційного салату найбільше додала в ціні цибуля — майже вдвічі — та яйця — на понад 50%. Ціни на ковбасу коливаються від 120 до 290 грн/кг. Ковбасу, наполягають досвідчені господині, з успіхом замінить курятина! Але ж і вона подорожчала. Вартість кілограма тушки зросла на чверть, а філе — на 20%.

Аналітики підрахували: за неповний місяць, що залишився до Новорічних та Різдвяних свят, приготувати три кілограми салату коштуватиме українцям 209,9 грн, тоді як станом на 1 грудня 2020 року таке задоволення обійшлося у 173,5 грн.

Утім, салат — не головне! Було б м’ясо-сало. Але, на жаль, кажуть, що ціна на сало в Україні досягла свого максимуму і тепер воно навіть дорожче, ніж м’ясо. За кілограм продукту просять від 300 гривень. Про це повідомила віце-президентка Національної академії аграрних наук України Ануш Балян.

На тлі зростання ціни на сало спостерігається ще одна тривожна тенденція — скорочення його пропозиції. Сільгоспвиробники нині надають перевагу м’ясній породі свиней, які швидко набирають вагу.

«Ми практично втратили породу українська біла...», — повідомила Ануш Балян. І додала, що цьогоріч Україна імпортувала вчетверо більше сала, ніж виробляє. За дев’ять місяців вироблено 6,5 тис. тонн сала (на 2% менше, ніж за дев’ять місяців минулого року), імпортовано 25 тис. тонн сала — з цього обсягу 14 тис. тонн сала з Польщі. «Отож... 20% сала на полицях українських магазинів — українське», — підсумувала Ануш Балян.

Насамкінець — про хліб. Як зазначив голова Союзу українського селянства Іван Томич, те, що на внутрішньому ринку виникнуть проблеми, було зрозуміло вже влітку: «...Якісної пшениці II класу на ринку практично немає... до нового врожаю ще дуже далеко, і в нас уже виникає дефіцит», — зазначив експерт. Найближчим часом, за його словами, асортимент хлібобулочних виробів скоротиться.

«Якісного хліба буде менше. Крім цього, зменшиться кількість та погіршиться якість макаронних виробів», — каже Іван Томич.

Єдина надія — на винахідливість наших господинь. І не в такі часи знаходили вихід!

Підсумовував Віктор БОНДАР.