Оксана Маринченко (на знімку) працювала в школі невеличкого села Біла Криниця Баштанського району Миколаївської області. А у вільний час захоплювалася бджільництвом. Коли навчальний заклад закрили, пасіка стала для неї і бізнесом, і улюбленою справою, і основним видом діяльності.

Жінка створила селянське (фермерське) господарство, пасіка ж складається поки що з 90 вуликів. Втім Оксана взяла участь в Українському проекті бізнес-розвитку плодоовочівництва від міжнародної організації та отримала грант, за рахунок якого бізнес розширюватиметься. А медова справа має принести більше доходів. Натепер в розпорядженні бджолярки є міні-трактор, причеп-платформа для пасіки, електрична парова воскотопка на 25 рамок, візок та грунтофреза.

СФГ «Оксанина пасіка» продає мед, бджоломаток, бджолопакети, але головною своєю справою Оксана вважає селекцію породи бджіл «Українська степова». Бо переконана в її унікальності. Каже, що вона ідеальна для умов степового Півдня країни. Але через ввезення інших порід була практично втрачена. Нині ведеться робота з відновлення. Той матеріал української степової, що є, не завжди відповідає вимогам. Найчастіше програє привізним породам, зокрема, в миролюбності, ройливості та медопродуктивності. Для мене важливим є те, що це саме наша бджола, пристосована до конкретних умов регіону, яка варта і потребує уваги. В неї великий потенціал, але потрібно працювати, щоби українська степова була не гірша, а навіть краща за імпортні розрекламовані.

У найближчих планах СФГ «Оксанина пасіка» — перетворення стаціонарної пасіки на пересувну, адже кочівля сприятиме зміцненню якості бджоломаток породи «Українська степова», збільшенню кількості сортів та обсягів меду.

Крім того, Оксана має намір вирощувати рослини-медоноси на власній ділянці, щоб збільшити кількість бджолосімей. Свої трактор, фреза та причеп дадуть змогу сіяти ці культури, а також уникати витрат на оренді техніки для перевезення пасіки. Тож мрія про розширення власної справи та селекцію бджіл для колишньої вчительки, а нині «медової бізнесвуменші» стає реальністю.

Миколаївська область.

Фото з відкритих джерел.