Брухт є дефіцитною сировиною для українських металургійних підприємств. Через його нестачу існує загроза зупинки заводів з десятками тисяч працівників.

Про важливість прийнятого Верховної Радою рішення про підвищення експортних мит на металобрухт до 180 євро за тонну розповів народний депутат Дмитро Кисилевський (на знімку).

«Дефіцит, про який останніми роками, здалося б, уже майже забули, цього року спричинив масове вивезення брухту за кордон, насамперед до Туреччини. На жаль, уряд не зміг вчасно відреагувати й мовчки дивився, як тіньовий бізнес заробляє на експорті дефіцитної сировини. Проект постанови уряду про тимчасове ембарго, урядовий законопроект про збільшення мит на металобрухт до 200 євро за тонну так і залишилися проектами. Як результат, обсяги вивезення металобрухту з України цього року зросли майже в 16 разів за десять місяців», — зазначив він.

За словами народного депутата, одна тонна вивезеного металобрухту дає Україні приблизно в п’ять разів менше податкових надходжень, ніж його переробка в країні. Тому експорт 500 тисяч тонн металобрухту за січень—жовтень призвів до недоотримання бюджетом приблизно 3,7 мільярда гривень.

«Тим часом наші сусіди, і Росія, і Євросоюз, демонструють, як вчасно захищати свої економічні інтереси. Росіяни різко підвищили експортне мито — втретє за цей рік. Євросоюз, на який припадає чверть світового ринку металобрухту, готує заборону на вільне вивезення цієї сировини в країни, що не є членами Організації економічного співробітництва і розвитку», — повідомив Дмитро Кисилевський, додавши, що фактично обмежується експорт у Китай, США, РФ, Індію.

Тому, якщо не діяти, без сировини ризикує залишитися галузь, яка дає роботу понад двомстам тисячам українців.

«На цьому тлі викликає нерозуміння ще й те, що раніше уряд узяв надзобов’язання зі зниження викидів CO2. А єдина наявна на сьогодні технологія, що дає змогу істотно знижувати викиди СО2 в металургії, саме припускає використання металобрухту», — сказав народний депутат, підкресливши, що тому для збереження робочих місць та екології так важливе рішення про підвищення експортного мита на металобрухт.

Дніпропетровська область.