Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк (на знімку ліворуч) на своїй сторінці у Фейсбуці поінформувала про те, що ВВС запустило проект «Сто жінок»: хто вони і як змінюють світ». «Зважаючи на затяжну пандемію і той факт, що жінки взяли на себе найбільший удар, цей проект важливий як ніколи, — йдеться в повідомленні, розміщеному на сторінці політикині. — Жінки, незважаючи на всі обтяжуючі обставини, на додаткове навантаження, що пов’язано з новою реальністю та її не зовсім гендерно чутливими умовами, сміливо та впевнено беруть на себе відповідальність та проявляють справжнє лідерство. Тому цьогоріч список «100 жінок» представляє тих, хто допомагає «перезавантажити» світ, — жінок, які відіграють роль у трансформації нашого суспільства, нашої культури та нашого світу».

Половину цьогорічного списку становлять жінки з Афганістану, деякі з яких з міркувань безпеки представлені під псевдонімами та без фотографій, пише О. Кондратюк. Прихід до влади «Талібану» в серпні 2021 року змінив життя мільйонів афганців: дівчатам заборонили отримувати середню освіту, міністерство у справах жінок розформували, а багатьом жінкам заборонили повертатися на роботу. «Цього року на Всесвітній конференції голів парламентів у Відні я мала честь познайомитися з Фавзією Куфі (на знімку праворуч), екс-віце-спікеркою Національних Зборів Афганістану, яка вимушено залишила свою країну під наступом Талібану, — йдеться в повідомленні. — Сильна, вольова жінка. Вона водночас тяжко переживає за свою країну, за свою родину, яка залишилася в Кабулі. Я захоплююся такими жінками та їхньою боротьбою. Їхньою сміливістю та відвагою, небайдужістю та бажанням творити зміни». Фавзія, за словами О. Конратюк, у своїй промові під час конференції звернулась з єдиним проханням — розповідати про те, що відбувається в її країні, та солідаризуватися з жінками. 

Проглянувши список ВВС, заступниця глави парламенту переконалася, що жіночий рух не зупинити. «Кнопка «відмінити» відсутня, — запевняє вона. — Ми сміливо рухаємося вперед!»

Вл. інф.

Фото зі сторінки Олени Кондратюк у Фейсбуці.