В Офісі Омбудсмана за участі Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової (на знімку) відбувся круглий стіл «Законодавчі ініціативи, спрямовані на посилення парламентського контролю за додержанням прав і свобод людини і громадянина Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини». 

У заході взяли участь голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Дмитро Лубінець, голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду України Михайло Смокович, представники органів державної влади, експерти від правозахисних міжнародних та вітчизняних організацій.

Учасникам круглого столу було презентовано розроблені Офісом Уповноваженого пропозиції щодо посилення інституційної спроможності Омбудсмана та розширення механізмів ефективного захисту прав і свобод людини й громадянина. Ішлося, зокрема, про внесення змін до КПК стосовно встановлення механізмів перегляду за заявою Уповноваженого судових рішень у кримінальному судочинстві, внесення змін до КУпАП щодо зміни терміну складання протоколу Уповноваженим, посилення реалізації національного превентивного механізму в Україні та можливості для просвітницької ро-
боти.

Як зазначила Людмила Денісова, реалізація цих законопроектів дасть змогу посилити парламентський контроль за додержанням прав і свобод людини та громадянина Уповноваженим, розширити перелік інструментів Уповноваженого для захисту прав людини і підвищити рівень поінформованості населення про його права й можливості. Омбудсман повідомила, що ці законопроекти підготовлено із залученням провідних експертів у правозахисній діяльності.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини Дмитро Лубінець наголосив на плідній співпраці комітету з Офісом Омбудсмана. «До інституції Омбудсмана зростає довіра, про що свідчить кількість звернень. Ми, як парламентарії, повинні розуміти це колосальне навантаження на інституцію та робити все для того, щоб інституція витримала навантаження. Тому існує необхідність змін до законодавства», — наголосив Дмитро Лубінець.

Голова КАС ВС Михайло Смокович висловив підтримку щодо впровадження законопроектів, які спрямовані на посилення парламентського контролю за додержанням прав і свобод людини Уповноваженим Верховної Ради України, оскільки в цієї інституції багато обов’язків, але механізмів для їх реалізації недостатньо. Михайло Смокович також розповів про плідну співпрацю з Уповноваженим Верховної Ради з прав людини щодо вдосконалення законодавства, зокрема, із захисту прав людей у сфері доступу до публічної інформації. За результатами такої співпраці розроблено постанову пленуму Вищого адміністративного суду України, напрацьовано сталу судову практику, яку нині суди ефективно застосовують під час розв’язання судових спорів у таких правовідносинах. «В адміністративних судів і Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини однакові завдання — захист прав, свобод та інтересів людини», — зауважив Михайло Смокович.

Законодавчі ініціативи будуть доопрацьовані із залученням всіх учасників круглого столу та внесені на розгляд Верховної Ради України, по-
відомляє прес-служба Омбудсмана.